Vissza az iskolapadba!

szeptember 27, 2021

A 'nyári szünetről' stílusosan iskolában játszódó könyvek témájával térünk vissza. 

Szeptember közeledtével időnként megszáll a nosztalgia: hiányoznak az új tanév izgalmai - találkozásai, inspirációi (de persze kényelmes, hogy ezt egy-egy regénnyel is vissza tudom hozni, ha szeretném). 

A bejegyzésekben bemutatjuk a kedvenc iskolában, egyetemen játszódó könyveinket.

Általános iskola - középiskola:

Az olvasmányaim között ebből találtam a legtöbb könyvet - a moly.hu szerint 69 olyan könyvet olvastam, ahol szerepel az iskola címke. Ebből persze néhánynál nem olyan számottevő ez a helyszín - természetesen most azokat ajánlom, ahol fontos szerepe lesz ennek a közegnek, a tanároknak, stb. 

#bentlakásosiskolák

A kedvenc, iskolában játszódó könyvsorozatom... a Harry Potter. Meglepő, mi? :D A magyar iskolarendszerhez hasonlítva mindkét kategóriába illik: Harry 11-16 éves koráig jár a Roxfortba. A könyvsorozatban rengeteg iskolához kapcsolódó vonatkozásról olvashatunk: egyrészt a bentlakásos intézmények jó példája, másrészt a tanórák és a szabadidős programok is hangsúlyosak. 

Szintén egy viszonylag régi kedvencem Libba Bray Gemma Doyle könyvei, ami egy viktoriánus bentlakásos iskolában játszódik és a mágiának is fontos szerepe van. Igazi Vörös pöttyös regénysorozat, de én nagyon szerettem (újrakéneolvasni!).

Jo Walton egyedi hangulatú története a Mások között, ami a fantasy-felnövéstörténet határán van, és igazán a könyvmolyokhoz szól. Tervezem újraolvasni, mert egy erőteljes történetként él bennem. Még furcsább, helyenként agyeldobós az Alekszandra és a Teremtés növendékei, aminek egyes jeleneteire máig tisztán emlékszem, annyira megfogott.

pixabay
A bentlakásos suli vonalon maradva egy kevésbé ismert (?) kötet A Cimmeria titka, amit egy akciónak köszönhetően vettem meg és olvastam el. Ifjúsági - szerelmi háromszög - titkok és a bentlakásos iskola hangulat miatt ajánlom. Sajnos a folytatásai nem jelentek meg magyarul, érdemes lehet belevágni ennek ellenére. 

Joanne Harris sötét hangulatú iskola-trilógiája is ide kívánkozik: a St. Oswald fiúiskolában három regénye is játszódik, amelyekben megcsillogtatja karakterábrázolási tehetségét és meglepő fordulatokkal színesíti a cselekményt. Pszichothriller - titkok, iskola - igazi őszi borzongató olvasmány mindhárom kötet!

#általánosiskola

Éles váltással térjünk át néhány kedves - általános iskolában játszódó könyvre :D A barátokról, olvasásról és könyvtárról szóló meseregény A Tündérboszorkány, amit a Poket kiadás miatt vettem meg/olvastam el. Derűs, aranyos könyv - felnőtteknek is jól tud esni, főleg egy-egy szomorú napon ;) 
Ide tartozik L. M. Montgomery Anne sorozata is, amiben eleinte Anne iskolai kalandjait követhetjük - később már ő maga lesz a tanár. Anna karaktere szempontjából fontos hely és kitörési lehetőség a tanulás és az iskola. A Kisasszonyok 3-4. része egy kicsi iskolában játszódnak - ezeket is ajánlom, ha már elolvastátok az első két részt ;) A Manó Könyveknél úgyis meg fog jelenni új kiadásban októberben a záró kötet.

#középiskola

Egy időben kerestem kerestem az olasz regényeket - a Fehér, mint a tej, piros, mint a vér tökéletes példa: egy olasz gimnáziumban játszódik a történet, amiben a szereplők komoly témákkal és érzelmekkel küzdenek meg. A kisregényt még 2011-ben olvastam, bevallom már nem emlékszem annyira rá, de akkor annyira behúzott, hogy egy éjszaka alatt a végére értem. 

Van még néhány 'klasszikus', amit olvastam és ide lehet kötni (Iskola a határon, SK - Carrie, Szabó Magdától az Abigél és az Álarcosbál), de ezek úgyis ismertebb kötetek :) 

Egyetem

pixabay
Ami itt elsőre beugrott, szintén egy régebbi kedvenc: Donna Tarttól A titkos történet, amit először 2015-ben olvastam, majd 2018-ban újráztam vele. Azt hiszem minden olvasásnál kicsit mást fog mondani, örülök, hogy a polcomon van. A történet egy ógörögöt tanuló csoportról és a bénító titkokról szól ...

A nagy kvízválasztó az 1985-ös évek angol egyetemi életébe vezet be - készült belőle film is fiatal Benedict Cumberbatchel és James McAvoy-al ;) ;) Ez is erősen újraolvasandó, 2012-ben félig paprikás poszt született róla :D

Az egyik idei várólistás olvasmányom, a Házassági összeesküvés nagy része is az egyetemen játszódik és az itt alakuló szerelmi szálak, karakterfejlődés adja a regény lényegét. Részben egyetemen játszódik és hasonlít is egymásra ezen kívül a Variációk egy párra, a Normális emberek és a Vágy és végzet. Mind a négyben egy-egy kapcsolat - házasság történetét követhetjük, és a főszereplők az egyetemista éveik találnak egymásra. 

A bőröd alá kúszik a Nyuszika, ami az utóbbi évek egyik legmeglepőbb olvasmánya volt - a történet és a megvalósítás terén is.

Kedves romantikus - útkeresős new adult regény a Fangirl, ami Rainbow Rowell egyik regénye. Érdekesség, hogy nemsokára a Fumax nemsokára elhozza a manga adaptációját.


Ezek volt a legjelentősebb iskolához köthető olvasmányaim - neked mik azok? Van a várólistádon hasonló könyv? Oszd meg velünk: írj hozzászólást, vagy önálló bejegyzésben! Írj egy kommentet valamelyikünknek, ha megihlettünk és beteszünk a névsorba!


Kedvenc iskolai történeteikről meséltek:

9 megjegyzés:

  1. Ez a Cimmeria titka jónak tűnik, alkalomadtán bele fogok kukkantani. :) De fura, a Fehér, mint a tej, piros, mint a vért anno én is olvastam, és viszonylag gyorsan végeztem vele, de kb. semmire sem emlékszem belőle.

    Kíváncsi leszek, hogy hogy fog tetszeni újraolvasás után a Gemma Doyle trilógia! Majd figyelem a posztokat róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cimmeria titka eléggé másolta a korábbi bestsellereket (HP, Twilight) de nem volt rossz, vagy jókor találtam rá :)
      Köszi, most tényleg megjött hozzá a kedvem!

      Törlés
  2. Uh én anno a Gemma Doyle trilógiával a második részig jutottam, nem az volt a történet amire számítottam, úgyhogy annyira nem jött be. Megvárom az újraolvasásodat, aztán ha lelkes leszel, újra előveszem én is. :)
    A nagy kvízválasztóról félig paprikás poszt?? :D nahát erre nem is emlékszem, pedig nagyjából meg szoktam jegyezni kinek mi jött be vagy mi nem :)

    Emlékszem egy időben nagyon végigszaladt a blogokon az Alekszandra és a teremtés növendékei, arra is mióta kíváncsi vagyok na meg a Mások közöttre.

    Szuper könyveket válogattál össze te is! Adtál löketet néhány olvasatlanomhoz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagy kvízválasztóban idegesített a főszereplő :D
      Hú az Alekszandra nagyon érdekes olvasmány, nem olyan könnyű történet, sok elrugaszkodott dolog van benne, de érdemes próblkozni vele.
      Köszi!

      Törlés
  3. A titkos történet szinte mindenhol előjön :)
    A Nyuszikát mostanában annyi helyen látom, és vagy rémes, vagy nagyon pozitív dolgokat olvasok róla, nem tudom eldönteni, hogy akarom-e, de kíváncsi lettem rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fuh igen az már alapsztori, meg most fel is kapták a dark academia trend miatt is :D
      A Nyuszika nagyon megosztó, de szerintem néhány fejezet után el tudod majd dönteni, hogy kell-e neked.

      Törlés
  4. Hű, mennyi minden! :) A titkos történet már mióta vár rám!... Nagyon kíváncsi vagyok, mi az a bénító titok. :) A Fehér mint a tej szintén várólistás nálam.
    A Cimmeria titkáról egy időben tök sok jó vélemény született.
    Haha, egy mondatban elintézted az ismertebb köteteket a középiskolánál, nálam meg szinte csak azok jöttek elő. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utólag én is meglepődtem, hogy mennyit találtam :)
      Igen, gondoltam mesélek inkább kevésbé bevett könyvekről (is).

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.