A könyvhörcsögség fokozatai

szeptember 28, 2020
A szeptemberi témázásban azt jelenséget vizsgáljuk meg, amit frappánsan könyvhörcsögségként emlegethetünk. A tudatos vagy épp rendszertelen könyvgyűjtés tartozik ide: mesélünk arról, hogy mi alapján veszünk könyveket, elcsábítanak-e az akciók, hogyan lehet tudatosan a házikönyvtárunkat építeni, vagy épp szentségtörésnek tartjuk-e az olvasott vagy épp olvasatlan könyvek elajándékozását - eladását?

Ez a téma számomra abszolút testhezálló volt, mert az utóbbi 10 évben szépen végigmentem a könyvmolyság több fázisán. 

1. A hörcsögség:
Amikor elkezdtem egyetemre járni akkor a kis ösztöndíjamat, értelemszerűen könyvekre - is - költöttem. Ekkor szereztem be klasszikusokat (pl. az Európa Diákkönyvtár több darabját), de a könyvesblogok által megismert szórakoztató irodalomból is válogattam. 

Ekkor fedeztem fel a nagy akciókat, raktárvásárokat, a Könyvudvart. Szombathelyen volt egy kis könyvesbolt, ahol nagyon olcsón lehetett könyvekhez jutni - itt vettem meg több Ulpiusos klasszikust - általában 1000 Ft alatti áron. De a Líra is többször kitelepült az egyik plázában, ahol főleg a klasszikusokhoz jutottam hozzá jó áron. Antikváriumban nem nagyon vásároltam, mert a helyi antikvár nem volt annyira olcsó. Az online könyvesboltok és antikváriumok világát viszont szintén ekkor fedeztem fel (2009-2010 után). 

2010-tól bekúsztak a recenziós példányok is, elsőként az Agave Kiadótól kaptam könyveket. A könyvtár kiselejtezett könyveiből is többet megvettem az aktuális vásárokon - ez ma is népszerű 'szolgáltatás'. 2012-től pedig a rukkoláról bővítettem a magánykönyvtáramat, de ezek közül már sok könyvtől megváltam, mert az első egy-két kincs után kezdte elveszíteni a minőségét az egész.

A könyvtáram ekkor kezdett robbanásszerű növekedésbe - átlagosan évente 70 könyvet szereztem be. 2017-ben volt egy negatív rekordom: 34 könyvet kaptam/vettem csak. Idén 73-nál tartok - upsz - de ebből 'csak' 23-at nem olvastam.

Sokszor elcsábultam az akcióknak - ahogy visszanézem a magánkönyvtáramat feltáró excel táblázatomat (igen, ilyenem is van), jól vissza tudom követni, hogy melyik évben váltam meg a szerzeményeim nagy számától. Pl. 2016 volt ilyen mélyrepülés: a beszerzett könyveimnek a felét eladtam vagy elajándékoztam azóta. Ekkor a kicsit is érdekes, és jó olcsó könyveket azonnal bepakoltam a kosaramba - ezek közül persze voltak kincsek is, de volt sok mellényúlás.

Az elmúlt évek közül idén váltam meg a legkevesebb könyvtől - ebből is látszik talán, hogy eljutottam arra a szintre, hogy tudatosabban válogatok. Kevesebb recit kérek - jobban megválogatom, hogy mit veszek meg. 

2. ... mit veszek meg?
Na, de az igazi kérdés, hogyan tudok ellavírozni a sok akció - izgalmas megjelenés tengerében? 

Vannak úgymond kötelező beszerzések, amiknél csak az a kérdés, hogy honnan és mikor - milyen akciót kivárva vegyem meg a könyvet. Ilyenek kedvenc szerzőim új könyvei: Joanne Harris, J. K. Rowling vagy épp Elena Ferrante. 

Az akciók közül igyekszem szűrni - csak az igazán nagyokból szoktam rendelgetni. Ilyen a hagyományos nyári nagy leárazások - mint amilyen volt idén is a Librinél, Líránál. De a kiadók saját honlapját is szoktam figyelni: tavasszal ezért is rendeltem az Agavétól, a Gabótól - igaz több könyv még olvasatlanul vár a polcon...

A friss megjelenések közül nem szoktam már megvenni azonnal semmit olyat, amit nem ismerek, aminél bizonytalan vagyok, hogy kell-e. Itt lép be a könyvtár, igaz sokszor több hét - egy hónap is mire eljutok a könyvhöz, de megvan az az előnye, hogy közben jönnek a megbízható értékelések és lehet mire oda jutok, el is megy a kedvem az adott könyvtől :D

3. Mi lesz az olvasatlan könyvekkel?
Az utóbbi években már szívfájdalom nélkül leválogattam azokat az évek óta tologatott, jó áron beszerzett vagy épp illene elolvasni kategóriájú könyveket. Ezeket azóta vagy eladtam, elajándékoztam vagy még mindig új szerető gazdájukra várnak. Persze van olyan is, amit még tologatok (pl.: A rózsa neve), mert érzem, hogy tetszene. Ezt a hibámat kiküszöbölendő tűztem ki célul magam elé, hogy minél gyorsabban elolvassam az adott hónapban beszerzett könyveket... Ez nem mindig sikerül - lásd az idei tavaszi garázdálkodást :D

A beszerzett könyveim nagy részét azért elolvastam az elmúlt évek alatt - ezt bizonyította az is, hogy nem is indultam Lobo Várólistacsökkentő kihívásán, mert nem tudtam annyi saját könyvet összeszedni amennyi kell. 

4. Tudatos könyvtárépítés:
A Poketek jók, mert kis helyet foglalnak el :D
A szakmám és a hobbim erőteljesen összefonódik - az állományomat* a hobbimból merített lelkesedésem és tudásom is erősíti: mit érdemes megvenni, miből kell jóval több példány. A magánkönyvtáramra is hatással van az, hogy a mindennapjaimat ilyen környezetben töltöm: ahogy korábban írtam a friss megjelenéseknél kivárom a könyvtári példányt, amiről sejtem hogy nem fogom újraolvasni abból nem veszek sajátot. Az évek alatt eljutottam ide, hogy ez lett a fő szempont: újraolvasnám-e az adott könyvet vagy fontos lenne-e a családomnak, hogy meglegyen. 

Ennek megfelelően időről-időre átnézem a polcaimat, és aminél nem érzem azt, hogy szükségem van rá (újraolvasnám-e, fontos emlék kötődik hozzá) azt felteszem eladásra/elajándékozásra szánt könyvek közé. Így is, hogy ilyen tudatosan szelektálok, már több mint 650 könyvem van ... :D

* nálunk a tájékoztató könyvtárosoknak megvan a meghatározott állományrése: szépirodalom, szórakoztató (ez az enyém) ill. a szakirodalom egyes részei. Ők felelősek, hogy az új megjelenések közül mit vegyenek meg, mit kell leselejtezni, de a rend fenntartása is ide tartozik. #könyvtárospercek

Minden év végén - év elején megfogadom, hogy nem veszek olyan sok könyvet - mééégis, nincs már hónap - talán az év eleji uborkaszezont leszámítva, hogy ne kerülne hozzám új könyv. 

5. Vásárlás, mint örömforrás:
Több könyvmolynál jellemző, hogy egy rossz nap után vagy egy megérdemelt esemény után könyvvel jutalmazzák magukat. Nálam ez nem jellemző - vagy legalábbis mostanában nem - engem az akciók - jó ajánlatok előbb megfognak, nem a hangulatom befolyásol (kajavásárlásban igen, de ez más téma :D). 

Remélem tudtam tippeket adni, hogyan lavírozzatok el a könyvmegjelenési dömpingben - milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha a magánkönyvtáratokat szeretnétek rendben tartani.
A témához nyugodtan csatlakozzatok, írjatok egy kommentet hogy be tudjunk linkelni! ;)

A többiek vallomásai:

20 megjegyzés:

  1. Te bizonyos szempontból nagyon hálás helyzetben vagy így könyvtárosként. :) Bennem is valahogy automatikusan csökkent a vásárlási láz, amint aktív könyvtárlátogatóvá váltam. Pedig azt hihetné az ember, hogy fáj a szívem azért a sok szépségért, amit annyira szerettem, de nem. Ami annyira tetszik, hogy magamnak is szeretném, azt mindenképp megveszem, amiről pedig messze látszik, hogy egyszeri olvasásnak tűnik, azon könnyű szívvel teszem túl magam. A könyvtár ilyen szempontból (is) egy szuper és gazdaságos alternatíva, csakis nyerhetünk vele! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon szerencsés vagyok hogy összeért a hobbim és a hivatásom :))
      Amúgy hörcsögösködni a kölcsönzésekkel szoktam: jaj ezt is olvasni akarom, ezt meg ezt is, aztán egy hét gondolkodás után hozom vissza őket, mert jaj nincs időm, olvassa addig más :D

      Törlés
  2. Én tavaly beiratkoztam a könyvtárba, de azt hiszem nem volt túlzottan jó döntés, hiszen januárban voltam utoljára és csak 2 könyvet olvastam ki, mert nov-dec munkahegyek jöttek, aztán januárban nyaraltunk, aztán pedig csak 1 könyvre volt időm, de az meg nem tetszett úghogy visszavittem, azóta covid volt és zárva is volt. De ha a saját könyvtáram olvasottsága már 70-80% felett lesz, akkor sztem visszatérek a könyvtárba, mert nem lesz itthon mit olvasni :D Viszont az durva, hogy nálad nincs VCS mert nincsenek régebbi könyveid, amiket nem olvastál volna. Nekem a régi könyvhörcsögösködésből annyi van még hogy évekig csinálhatom még a VCS-t pedig szelektálok én is bőven. De a könyvtárépítés jó dolog, nekem is célom hogy nyugdíjaskoromra csodás könyvespolcom legyen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén már lehet, hogy össze tudom állítani a vcs-t, csak a korábbi évekről olyan könyvek gyűltek össze amikhez semmi kedvem nem volt, inkább feltettem az eladásra szánt polcomra :D Amúgy moly szerint a saját könyveim olvasottsága 92%, ami tök jóóóó.

      Törlés
    2. úristen, 92% :O nekem sose lesz ennyi.:D

      egyébként én pont ezért nem szeretek könyvtárazni. nincs mindig időm olvasni, van egy rakat határidőm, és még ezt is vállaljam be? engem nyomaszt, ha ki sem tudom nyitni, és tudom, hogy más meg várná.
      nameg vissza kell vinni, nem maradhat nálam örökre.:D

      Törlés
  3. A könyvek között töltött munka tényleg tud segíteni csökkenteni a havi beszerzéseket, ezt én is tudom tanúsítani :)
    Wow és le a kalappal előtted, hogy ilyen magas a saját könyveid olvasottsága - ez baromi jó! Nekem már kevesebb könyvem van jóval - az én magankonyvtaram négyszáz kötet környékén van, de szerintem bődületesen alacsony még mindig az olvasottsága szerintem kb a fele :D pedig már csomót szelektáltam.
    Uh engem a hangulat még mindig él tud csábítani a könyvesboltba :D tök jó, hogy te már ezt is meg bírod állni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, engem is meglepett amúgy a százalék, mert úgy éreztem hogy több olvasatlanom van :O
      Könyvesboltban csak a nagyon akciós könyveket szoktam megvenni, zsugori vagyok ilyen szempontból :D Utoljára teljes áron, azt hiszem A tél jegyeseinek a folytatását vettem meg, mert annyira akartam olvasni :D

      Törlés
  4. én is szeretnék majd egyszer oda eljutni, hogy a beszerzéseim nagy részét el is olvasom. egyelőre nehéz lépést tartanom magammal.
    olyan nálam is van, hogy azért tartok meg könyveket, mert hátha később tovább lehet örökíteni, mert ritkaság lesz, vagy időközben nőtt az értéke, esetleg majd a lányom egyszer el akarja olvasni, és ne kelljen már megvennie. mondjuk nehezíti a dolgot, hogy nagyon más az érdeklődési körünk, de sose lehet tudni.:)
    ez az örömet okozás is játszik nálam, de szerencsére nem túl sűrűn. kell néha egy kis kényeztetés egy durvább időszak után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is jó szempont, a lányod ízlése meg változni is fog gondolom. Én is több kincsre leltem felnőttként szüleim - nagyszüleim polcain ;)

      Törlés
  5. Nekem is kell valami könyves meló, hátha akkor megfontoltabb lennék :D
    Viccen kívül te olyan elképesztő ütemben és mennyiségben olvasol, hogy egyáltalán nem érezném soknak, bármennyi is lenne a beszerzésed, így pedig, hogy még tudatos is vagy ebből a szempontból...le a kalappal Dóri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! Igyekszem tudatosan vásárolni, válogatni - de persze nálam is becsúszik néhány impulzusvásárlás.

      Törlés
  6. Jó hát Te vagy az igazán szerencsés, ez tény. Bezzeg nekem csak 60% a saját könyvek olvasottsága, szóval aztaaaa, itt azért azt mondtam én is, hogy ez már valami! De igyekszem csökkenteni a várólistám. PuPi-nak is írtam, hogy nálam talán nem is az új, felkapott megjelenések viszik el a fókuszt és ültetnek fel a hörcsög-járatra, hanem a ritkaságok, amikre most valamiért nagyon rákaptam. Vagy ha megfog egy téma.


    Például nyáron jöttem rá, hogy nagyon el vagyok maradva a kortárs magyar irodalommal, így egyszerre megvettem egy Háy, egy Krasznahorkai, egy Dragomán, egy Nádasi, egy Grecsó, na meg egy Márai regényt. És huss egy szép összeg el is szállt. Mennyit olvastam el azóta ebből? Grecsót és Márait... és itt most el is takartam a szemem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A ritkaságok beszerzését megértem, nekem volt néhány ilyen könyv, ami még nagyobb boldogságot adott, mint egy új megjelenés beszerzése :))

      Magyar kortársak - megvárnak ;) Mondjuk őket, főleg akiket nem ismerek inkább könyvtárból olvasom, egyedül verseskötetekre költök - ha nincs meg nálunk :D

      Törlés
  7. Hmm, érdekes, én meg antikvárokkal kezdtem az ámokfutásom annak idején. :D
    Tök jó a könyvtár, de én is úgy vagyok, mint Anett, hogy annyi az itthoni olvasatlan, hogy majd ha az lecsökken, akkor lenne jó menni, még onnan is válogatni és hazahordani őket. ;) Persze valahol jó lenne, mert amire rákívánok, de nem akarom megvenni, azt is elolvashatnám... ugyanakkor valahogy azt érzem pont az elérhetőség miatt lehet, hogy többször nyúlnék mellé (?) *gondolkodó fej*
    A vcs-n én is mindig csodálkozom, remélem jövőre megpróbálsz részt venni. :D Mondjuk szerintem korábban is megpróbálhattad volna, pl ha felraksz 12 AC-t, meg is van, azok "régiek" mind. :)

    Nagyon jó poszt lett! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk egy antikvárium volt, és az drága volt - nem nagyon érte meg vásárolni náluk :O Persze előfordult, meg nézelődtem is benne többször.
      VCS-re én mindig saját könyveket válogattam be, úgy értelmeztem hogy úgy ér - szerintem a tavalyi beszerzésekből már össze tudok állítani egy listát, majd át is nézem! :D
      Kösziii!

      Törlés
    2. Nálunk voltak egészen jó áras antikok, meg amikor Bp-n is nézelődtem már, akkor még volt Red Bus is, az is nagyon olcsó és jó volt. :)
      Pedig nem csak sajátot lehet a vcs-re feltenni, olyat is, amit majd könyvtárból szerzel meg, vagy tudod hogy meg fogod venni, mindegy. Nem kell birtokolni a fizikai példányt, végül is a történet megismerése a lényeg. ;)
      Biztos nagyon gyorsan kipipálod majd a vcs-t is! :)

      Törlés
    3. VCS -neeeeee :D tévedésben éltem évekig?!! Tegnap elkezdtem egy listát összeállítani, egyelőre vannak saját korábbi olvasatlanok is, hát jó - akkor 2021-ben benevezek újra :D

      Törlés
    4. Hát khm, mindig gyanítom, hogy én vagyok az egyetlen, aki újra és újra végigolvassa a szabályokat. xD xD
      Yesss! :D

      Törlés
    5. Én is el szoktam olvasniiiii :D :D :D

      Törlés
  8. Nekem 52%-on áll a saját könyvtáram olvasottsága, köhöm-köhöm. :D Nem baj, majd egyszer utolérem magam, mondom ezt úgy, hogy ma is könyvtárba megyek. :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.