Így listázom én...

március 25, 2019
... az olvasmányaimat, könyveimet, terveimet. A Témázunk csapattal most azt járjuk körbe, hogyan vezetjük az olvasmányainkat. Két éve már volt egy hasonló bejegyzésem, de azóta változott néhány dolog.

Olvasmánylisták:

Gyerekkoromban volt egy füzetem, amiben vezettem hogy mit olvastam el, sőt még azt is, hogy mennyi nap alatt*. Sajnos már nincs meg ez a kis nyilvántartás, de a néhány kötelezőn kívül a Tüskevár, anyukám és nagynénéim pöttyös, csíkos könyvei szerepeltek ebben. (*Látszik, hogy már akkor is egy kicsit kényszeres voltam, hogy mit milyen gyorsan olvasok el :D)

Kamaszkoromban nem vezettem sehol, hogy épp mit olvasok. A nagy áttörést a moly.hu jelentette 2009 januárjában, amikor is regisztráltam. Már pontosan nem emlékszem hol akadtam rá az oldalra, viszont az rémlik, hogy egy könyvtáras órán megemlítette az egyik tanárunk és a használatára biztatott. Azóta a függője lettem: minden olvasmányomat rögzítem benne, különféle olvasásösztönző kihívásokban veszek részt, vezetek listákat-polcokat a tervezett olvasmányaimról. Írtam róla beadandót is az egyetemen, ill. a munkahelyemen is szoktam ajánlgatni a kollégáknak (a sorozatrészek számontartásában pl. életmentő, vagy akár megnézni, hogy mi mikor jelenik meg).
pexels
A Goodreads oldalt pár évvel később ismertem meg, szintén említették infókönyvtár órákon. Természetesen erre is regisztráltam és vezetgetem az olvasmányaimat, de többször elmarad - elfeledkezem róla, vagy nem töltöm fel az adott magyar könyvet/kiadást. Ritkábban szoktam használni: inkább csak a külföldi könyvekről tájékozódásképp, vagy bizonyos zsánerben szoktam kutakodni.

Az aktuális határidőnaplóimban is szoktam vezetni az adott havi - vagy most már - évszakos olvasmányterveimet. Ezen külön be szoktam jelölni, hogy mi könyvtári könyv, vagy épp melyik kihívásra olvasom. Egy ideje már arra is rászoktam, hogy a heti nézetben is felírjam mit olvasok - mit szeretnék egy héten olvasni.

Tavaly decemberben bukkantam a BookRiot hiperszuper táblázatára, amiben már aktuálisan vezetem az olvasmányaimat. Ez azért jó, mert különféle szempontok szerint diagramokat is készít nekem, amit tudok használni a félévi-év végi zárásomban. Ellenőriztem és sajnos már nem elérhető ez a bejegyzés, amiben megosztották, ezért készítettem az enyémről egy másolatot, ezt átmenthetitek a saját Google Drive-otokba (Fájl menüpont -> Hozzáadás a Saját meghajtóhoz); vagy lementhetitek excel formátumban is. ;)

Tervezett olvasmányaim listái:

Igen, természetesen a tervezett olvasmányaimat is szeretem mindenféle koncepció szerint rendezgetni - itt is nagyban a Molyra támaszkodom (a várólisa funkción kívül szoktam polcokat, vagy listákat készíteni adott kihívásokhoz, vagy témákhoz). Na persze a blogon is meg szoktam osztani a különféle listáimat - mostanában az évszakos terveim ilyenek, de írtam újraolvasásra váró könyvekről, vagy az angol nyelven olvasandókról is.

Kiskönyvtáram:

Két éve még írtam, hogy egy külön kis jegyzetfüzetben vezetem a beszerzett könyveimet, egy Excel táblázat, na és a Moly mellett. Mára ez annyit változott, hogy nem vezetek külön jegyzetfüzetet, ehelyett a határidőnaplóm végében írom fel az aktuális évi szerzeményeket. A Moly és az Excel természetesen megmaradt, mert utóbbival látványosan tudom nézni mennyi könyvem van - mennyit költöttem, spóroltam stb.

A fentiekből is látszik, hogy nagyon tudatosan élem az olvasást - szeretek a terveimmel haladni, de persze többször előfordul, hogy hirtelen sok lesz, ilyenkor keresek valami könnyed könyvet, vagy régi kedvencet.

Ti hogyan vezetitek az olvasmányaitokat? Írjátok meg kommentben vagy fejtsétek ki saját bejegyzésben! :)

A többiek listáiról:
Pupilla, Tízkicsikönyv, Tícia, Mandi, Nikkincs, Anett 

7 megjegyzés:

  1. Haha, na nézd meg nálam, amit a kis piros füzetemből befotóztam! :D karikázva, felkiáltójelezve van, ha valamit egy vagy két nap alatt bedaráltam! :D Szóval nem vagy egyedül ezzel a mennyi nap alatt dologgal - most már nem izgat, mert néha meghalni nincs idő egy sűrű napon, de akkor fontos volt számomra. :)
    Az évszakos tervekre én is totál rászoktam miattatok! :D

    Határidőnaplóban én nem csinálok heti nézetet, csak havit, így is néha csúfosan kevésre sikerül, de azért valóban jó ott is vezetgetni, tervezni. Valahogy hozzá tartozik szervesen a többi eseményhez, amiket rögzítek a határidőnaplóban, hogy az olvasási terveke és az elolvasott könyveket is tartalmazza. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahh, akkor megnyugodtam :D :D
      Heti tervek nálam is elég képlékeny, de arra jó hogy vezetem itt is hogy mit olvastam el az adott héten. Mivel a határidőnaplóm erősen napló is, ezért jó ezt is vezetgetni benne :)

      Törlés
    2. Hát igen, csak nekem vannak hetek, amikor semmit nem fejezek be, jobban bejön a havi listázgatás. :)

      Törlés
  2. Milyen mókás, hogy a legtöbben kis füzettel indítottunk. Aztán azóta már toljuk a molyt, a goodreads felületét, saját határidőnaplókat, excel táblákat - úgy látszik nem csak mániákus olvasók vagyunk, hanem ezekről imádunk listázni :) De az is tök jó, hogy megmaradtak a papír alapúak is.
    Tényleg, az évszakos terveket is ott szoktam vezetni én is. De nekem abból alig szokott összejönni valami, nagyon más lesz a befutó, mint amit tervezek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a mániánk egyre sokrétűbb, ahogy egyre több eszköz állt a rendelkezésünkre :D
      Hát évszakosból nekem is talán a fele, mert mindig bejön valami új :D

      Törlés
  3. Régen nekem is nagyon számított, hogy hány nap alatt olvastam el egy-egy könyvet. Tök büszke voltam, hogy 2 nap alatt elolvastam egy 500 oldalas regényt. Most már nem annyira számít, de azért tökre érdekes nézegetni ezt az adatot is (köszi Moly!).

    A GR nálam se volt nagy kattanás, de a Moly tökéletesen betölti az online szerepet. Tök jó, hogy neked még van időd/kedves határidőnaplóba írni a terveket. Mondjuk mióta olvaslak tudok a listákról, és mindig lenyűgöz, hogy ennyire professzionálisan csinálod. Én csak úgy tervek nélkül olvasom, de érdekes lenne megnézni, hogy vajon jobban haladnék-e ha tervek szerint olvasnék? Hmm....Egyszer lehet teszek egy próbát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D (listamán)
      Próbáld ki, hátha ;) Bár neked a BTK miatt azért be van határolva egy kicsit, hogy mikor mit olvasol. Ja és amit Pupinak is tanácsoltam, egyszerre egy könyvet olvass akkor gyorsabban haladsz - nekem ez vált be, de aki inkább hangulat szerint szeret olvasni annak ez nem annyira jó.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.