Így nevelem a könyvtáramat

február 27, 2017
A múlt heti Popkultcsajokstb témája a saját könyvek nyilvántartása volt, a 'könyvtárépítés'. Gondoltam megosztom én is, hogy hogyan tartom nyilván a könyveimet. Röviden: már évek óta vezetek egy excel táblázatot a kis jegyzetfüzetem mellett, na meg a molyra is aktuálisan felviszem 2009 óta a beszerzett könyvemet.

Excel
A legfontosabb az első négy oszlop - a darabszám, szerző és cím és hogy mennyiért jutottam hozzá. Az ingyen oszlop nagyon kreatívan az alábbi színessel kijelölt kategóriákat jelenti: recenziós példány, ajándék, rukkola, csere - bár a két utóbbinál nem teljesen ingyen kerülnek hozzám a könyvek.

Az eredeti ár azért fontos, hogy tudjam mennyi spóroltam a különféle akciókkal, egy egyszerű képlettel kiszámoltatom az eredeti ár és beszerzési ár különbözetét.
A hónap a havi zárások miatt fontos, hogy tudjam mi mikor került hozzám. 
Ha eladom, elcserélem az adott könyvet akkor itt megjegyzést írok és ki is húzom szürkével az adott sort. Az összesen a könyvekre költött pénzt számolja, a spóroltam meg értelemszerűen az összes értéket adja össze a spóroltam oszlopban. 

Alul látható, hogy 2009 óta vezetem évre lebontva így a könyveimet, az összegezve fülön pedig az egyes évek darabszámait összesítem. (Most 561 könyvnél tartok :D).

[ Letölthető az üres excel az idei évre és az összesítő fület is meghagytam :D ]

Moly
A moly nagyon praktikus a könyvek, olvasások nyilvántartására - nekem évek óta ez a másik alapértelmezett eszköz, amit erre használok. Az utóbbi években listákon tartom nyilván az aktuális évi beszerzéseimet.

Az örök klasszikus a jegyzetfüzet
Már a második kis alakú noteszbe írom a beszerezett könyveimet. Évek óta vezetem ezeket is, nem csak a beszerzett, eladott-elcserélt könyveket írom bele, hanem az éves terveimet (nem csak olvasósokat is), a kívánságlistámat, és a filmes várólistámat is.
Az utóbbi években kiegészítettem az olvasott ekönyvek, hangoskönyvek oldalával is, és a könyvtárból kivett könyveknek is szenteltem pár oldalt - ezek főleg az éves záráskor jönnek jól, amikor összeszámolom mennyire voltam aktív, és mennyit spóroltam kb a fentiekkel.

Nektek mi a módszeretek a könyveitek nyilvántartására? :)

5 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon precíz vagy, és rendszerető! Az az excel táblázat tök jó! :) Sosem gondoltam rá, hogy ebben vezessem, mindig maradtam a papírnál, és az adott év határidőnaplójába írom néhány éve a zsákmánylistát (árral, vagy ugye épp ár nélkül, ha ingyenes volt), a váróslista csökkentős listát és az adott évi olvasmánylistát, de utóbbira van még egy másik füzetkém is, amit már 1996 óta írok. :))) (csak szerző-cím-dátum van benne, meg max jelzés az újraolvasásra, vagy a könyvtári példányra) :)
    A spórolást nem szoktam számolgatni, csak az évi végösszeget, de azt nem publikálom sehol, max a kis szobám magányában szörnyedek el rajta.
    Ezen kívül van még egy könyves noteszkém (már a második igazából), abba mindenféle impresszió belekerülhet olvasás közben, vagy épp hibák, idézetek, utánanéznivalók, és random listák is, pl ezt olvasom épp, ezt szeretném olvasni stb.
    A posztötleteket piszkozatokba írom.
    A moly nekem is az alapértelmezett rendezőm, a goodreadset is hozom fel, de nem annyira szeretem a felületét, és nincs türelmem felvinni az összes elmaradtat, de legalább az aktuálisakat sorban felteszem (polcozás, értékelés, csillagozás).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem az lenni, de néha tipikus vízöntőként uralom a káoszt :D
      Vcs-hez nekem is a jegyzetfüzet az elsődleges (meg a moly). De a beszerezésekhez praktikusabb az excel.
      A könyves notesz a jegyzetekhez jó ötlet, de én cetliket használok erre, van sok maradék papírom és inkább ezeket használom el erre.
      A Goodreadset is használom én is az olvasások bejelöléséhez, de macerásabb, mint molyon. De tájékozódáshoz - munkában is - szoktam használni :)

      Törlés
    2. Cetli nekem is van ezer, de azokra inkább to-do-listek és shopping listek kerülnek. :) Vagy üzenet a páromnak. :)

      Törlés
  2. Hűűű ez az Excel nagyon alapos :) Esetleg az üres változatot felrakhatnád a Google-re hátha másnak is segítene indulásnak :)

    Csatlakoznék itt is: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/02/24/igy-neveld-konyvtaradat-iii/

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.