Corinne Sweet - Mindfulness

február 20, 2017
Tavaly januárban olvastam először a mindfulnessről - Anna Black két könyve elég részletesen beavatott a témába.
Corinne Sweet műve rövidebb és egyfajta kivonatolt változata a témának, egy szép kiadásba öltöztetve. Bevezetőnek tökéletes, vagy ajándékba az erre nyitott embereknek. ;)

A mindfulness, vagy tudatos jelenlét lényege, hogy lelassuljunk, pár percre megálljunk abban amit csinálunk és magunkra figyeljünk, vagy ne gondolkodjunk egyáltalán. A tudatosan végzett elmélyülések fokozatosan csökkentik a stresszszintünket, jobban érzékelhetjük a környezetünket, vagy akár az étel ízét. Összességében nagyon hasznos lenne mindenkinek a felgyorsult világunkban. 
"A tudatos jelenlét lényege, hogy teljesen a a mostban vagyunk; megfigyeljük, mit érzünk, mit gondolunk, mit akarunk most, ebben a másodpercben – méghozzá ítélkezés nélkül."
forrás
A rövid bevezető után, amiben megtudjuk honnan indult a mindfulness, és milyen hatásai vannak, Sweet megismertet bennünket a rövid alap gyakorlattal, ami egy 5 perces meditáció. A könyv többi részében konkrét élethelyzeteket ír le, pl. hogyan lazuljunk el egy dugóban, fürdés közben, de egy kicsit tovább is megy - hogyan kezeljük a gyászt, a veszteségeket, vagy a visszautasítást. 

Az Anne Black könyvekhez képest egyszerűbb gyakorlatokat mutat be, amik szimpatikusabbak számomra - főleg, hogy azóta sem sikerült ezt tudatosan beépítenem az életembe, pedig tényleg hasznos lenne. Viszont ennél a könyvnél úgy érzem, hogy ha újra meg újra fellapozom és gyakorlok ,akkor ez tényleg hasznosítható lesz számomra is. 

A könyv másik érdekessége a szépsége: a gyakorlatok után idézeteket olvashatunk, kis ábrákkal és sok üres résszel, ahová akár rajzolhatunk, jegyzetelhetünk is (az eredeti címe The Mindfulness Journal ;)). 

4/5

Kiadó: HVG Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: The Mindfulness Journal
Oldalszám: 224
Ár: 2900 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Várakozás a dugóban, sorban állás vagy éppen mosogatás – nap mint nap számos alkalom adódik, amely lehet stresszforrás és elvesztegetett idő, de amelyet akár a saját hasznunkra is fordíthatunk. Ebben a gyönyörűen illusztrált kötetben amelyben saját gondolataink is helyet kaphatnak egyszerű, bárhol és bármikor elvégezhető gyakorlatok és inspiráló gondolatok segítenek a mindfulness avagy tudatos jelenlét elérésében.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.