Jenny Lawson - Őrülten boldog

A múlt év végének meglepetése volt ez a könyv - több kedvenc bloggerem olvasta vagy tervezte olvasni. Úgy gondoltam, hogy nekem is a polcomon kell tudnom, mivel az utóbbi időben igen ráálltam a hasonló memoárokra, esszégyűjteményekre.

Jenny Lawsonról korábban nem hallottam, aktív blogger, aki őszintén megosztja a furábbnál furább kalandjait, és az utóbbi években kiáll a mentális betegségekben szenvedők mellett ezzel, hogy őszintén beszámol a küzdelmeiről. 

Ez a fantasztikusan bolond borítós könyv már a második, amit tőle olvashatunk. Az első a Let's ​Pretend This Never Happened, amiben az életének korábbi szakaszáról mesél - arról, hogy hol nőtt fel, milyenek voltak az iskolás évei és a férjével való kapcsolatáról. 

Az Őrülten boldog fő tematikája a mentális betegségek, az hogy Jenny hogyan küzd nap mint nap a többféle betegségével (szorongás, depresszió) és ezzel mennyi embernek nyújt segítséget és támaszt, már csak azzal hogy tudják, nincsenek egyedül a hasonló gondokkal.

A könyv nagy részében elképesztően vicces, és őrült kalandokról olvashatunk, amik Jennyvel megestek. Többször hangosan felnevettem, van jó pár olyan esemény amitől a fejemet fogtam, hogy neeee, Jenny miééért? :D A legjobb a borítón is látható kitömött mosómedve, amivel Jenny a házban mászkál és riogatja Victor üzleti partnereit a videó-konferenciák közben.
"Mert a sötétség nélkül nincs világosság, fájdalom nélkül megkönnyebbülés. És mindig emlékeztetem magam, hogy milyen szerencsés vagyok, mert képes vagyok megélni nemcsak a mély szomorúságot, hanem a nagy boldogságot is. Képes vagyok megragadni és élvezni minden egyes örömteli pillanatot, mert láttam, milyen gyorsan lesz a fényből sötétség, és fordítva. Kiváltságos vagyok, mert képes vagyok felismerni, hogy a nevetés hangja egy áldás, egy dal, és felismerem, hogy a családommal és a barátaimmal töltött boldog órák olyan kincsek, melyeket meg kell őriznem, mert gyógyítanak, és vigaszt nyújtanak. Ezek a pillanatok adják a hitet ahhoz, hogy az életért érdemes küzdeni. És ezek segítenek átvészelni azt, amikor a depresszió annyira eltorzítja a valóságot, hogy megpróbál meggyőzni ennek az ellenkezőjéről."
Másrészt komoly hangvételű fejezetek is vannak, amikben a betegségeiről, a küzdelmeiről ír - hogy milyen is depresszióval küzdeni és hogy ez milyen az érintett családjának is. 
Ami nagyon pozitív, hogy minden hülyesége dacára sosem adja fel, tudja, hogy lesznek jobb napjai, ki fog kerülni mindig a depressziós körből, és újra élvezheti az életet. 

Szórakoztató könyv egy őrülten boldog nőtől, érdemes elolvasni ha szeretitek az önéletrajzi könyveket, memoárokat ;)

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Furiously Happy
Oldalszám: 320
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Egy elképesztően vicces és kacagtató könyv a bénító depresszióról és a szorongásról? Ez aztán szörnyen rossz ötletnek tűnik… De Jenny Lawson éppen ezekben a szörnyen rossz ötletekben a legjobb! Őrülten boldog című könyvében az egész életét végigkísérő mentális betegséget járja körül a maga egyéni, utánozhatatlanul humoros stílusában. A szerző saját életének nem mindennapi történeteiből szemezget: az egyik pillanatban még két elvetemült hattyú tör az életére, aztán kap három döglött macskát postán, egy harmadik írásban pedig már a depressziójával járó bénultságról és tehetetlenségről vall kegyetlen őszinteséggel. Ez a nyíltság arra irányítja a figyelmet, hogy el kell fogadnunk mindazt, ami megkülönböztet minket a többi embertől, majd felhasználni, hogy lenyűgözően és felháborítóan boldogok legyünk. Ahogy Jenny anyukája fogalmaz: „Talán nem is annyira borzasztó őrültnek lenni.”"

1 megjegyzés:

  1. Megnyugodtam, hogy neked azért tetszett. :) Bár az biztos, hogy van egy olyan humora meg stílusa Jenny-nek, ami valakinek vagy bejön, vagy nem.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.