Menyhért Anna - Egy ​szabad nő

Erdős Renée a magyar irodalom elhanyagolt alakja - még magyar szakon sem foglalkoztunk vele. Menyhért Anna nem titkolt célja, hogy ezzel a regényes életrajzzal visszacsempéssze őt a köztudatba. 

Az utószóban leírja, hogy kevés konkrét adat maradt fenn az első olyan magyar írónőnkről, aki megélt az írásból, ezért közvetetten kellett információkat kutatnia róla. Levelekre, újságcikkekre, a többi író véleményére hagyatkozva formálta meg előttünk az alakját. Ha ezen 'túltesszük' magunkat, hogy valódi személyek szájába ad elképzelt párbeszédeket és formál jeleneteket, akkor nagyon jól fogunk szórakozni. Én teljesen bele tudtam merülni, és érdekes volt ilyen módon megismerni (újra) ezt a világot. Közben beugrott A vérgróf is, amiben Bródy is megjelenik, (igazából az a regény is emiatt a történelmi helyzet rekonstrukciójáért tetszett :)) 

forrás
A regény 1905-ben indul, miután Bródy Sándor öngyilkosságot kísérelt meg - melynek egyik oka az írónővel való szakítása volt. Ezután visszaugrunk az időben a pesti élet kezdetéhez és megtudhatjuk, hogyan fedezték fel Renéet, hogyan lett rajongott költő és író. 

Nekem tetszett ez a forma - leírások váltakoztak a versekkel, levelekkel, amikből kirajzolódott a század eleji pesti írói élet és Renée élete, aki baráti segítséggel, de elérte az álmait. Érdekes személyiség volt, aki nyíltan írt és szeretett, de mégis volt benne valami naivság, nem értette, hogy mennyire tud hatni más emberekre. Ezen kívül erős nő volt, aki a botrányok ellenére sem hagyta magát - megviselte az igaz, de nem adta fel a hivatását. 
"– A magáé voltam. Voltam a tied. S most magamat keresem. A magamé leszek."
Remélem megjelenik a tervezett folytatás is, amit az utószóban említ Menyhért Anna ;) 
A kiadás amúgy nagyon tetszett, szép kis kötet, a végén fényképekkel a felbukkant személyekről és lista a felhasznált (és ajánlott) irodalomról.
Amit negatívumként említhetek az a rövidsége és az ismétlések, de ezen sem akadtam fel túlságosan, mert a téma és a forma sokkal jobban tetszett.

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 228
Ár: 2490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Öngyilkos ​lett korunk legnagyobb írója. Bródy Sándor…" – kiáltozza egy rikkancs 1905. július harmadikán Budapesten. Egy konflis suhan el mellette, benne egy nő megdöbbenve, rémülten hallgatja a hírt. Az író szeretője az, Erdős Renée. Csak nem ő, csak nem a szakításuk okozta a tragédiát? Erdős Renée-t a Bródy Sándorhoz fűződő viharos szerelme mellett erotikus regényeiről ismeri az utókor. De ki is volt ő valójában? Egy győri zsidó lány, aki családját hátrahagyva Budapestre költözött, hogy megvalósítsa álmát, és színésznő legyen a fővárosban? Formabontó, modern költőnő, aki az írásnak él, és az első nő, aki meg is tud élni belőle? Ünnepelt szerző, aki először vetette papírra kendőzetlenül, mi a női vágy, és akiért tömegek rajonganak? Az élet királynője, akinek a lába előtt összetört szívek hevernek? Vagy egy magányos lélek, aki saját magát keresi, és egy olyan világban kell helytállnia, amely gyanakodva figyeli, ha egy nő többet, mást akar, mint amit a normák előírnak számára? Menyhért Anna regényében megismerkedhetünk a huszadik század elejének legnépszerűbb írónőjével, szerelmeivel, vívódásaival, a boldogságért folytatott küzdelmével: egy érzékeny, szeretetre éhes asszonnyal – egy szabad nővel.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.