Top5 - 2019 nyári olvasmányai

szeptember 01, 2019
Érdekes, pont 58 könyvet olvastam el az utóbbi három hónapban, mint idén tavasszal :) Ezek közül nagyon sok jó olvasmányélmény szerepel - most tényleg nehéz volt 5-re leszűkíteni a válogatást.
Ezért most kihagytam belőle azokat a bestsellereket, amiket úgyis kb mindenkinél láthattok - de nem tudom megállni persze, hogy ne említsem őket: Michelle Obama memoárja, A döntés, Csernobili ima, #képregényekA teljes Maus + V mint vérbosszú

"Az a jó Moskát Anita könyveiben, hogy nem ragad bele egy világba, hanem minden egyes könyvében részletesen kibontja azt, amit megálmodott. A Bábel fiai, a Horgonyhely és az Irha és bőr is teljesen különböző világban játszódnak. Utóbbi ráadásul aktuális problémákat is megmutat különféle 'irhában' ;) Ki kell emelnem, hogy ha intelligens, aktuális társadalmi problémákról szóló fantasyt szeretnétek olvasni - és még nem ismeritek - akkor bátran kezdjetek neki Anita valamelyik regényének. Azt szeretem benne, hogy csak a világ, a témák érdekesek-izgalmasak, hanem jó stílusban - okosan felépítve írja meg a könyveit. Lassú folyású történetről van szó, és szép vaskos lett ez a kötet - nem is haladtam vele gyorsan, de így volt ez jó. Már az első oldalaktól elgondolkodtatott (kitűnő könyvklubos vitaalap): milyen felelősségünk van a világon - nem csak az állatok, de a környezetünk felett is. Alapos tükröt mutatott a mai társadalomról, a megjátszott jótékonysággal, a médiacirkusszal, a forrongó tömegekkel, a média által ránk erőszakolt megfeleléskényszerről. Megmutatja, hogy mennyire tudjuk kezelni a másságot - legyen az testi, nemi, vagy gondolkodásmódbeli. Ajánlom ha egy nem mindennapi történetre vágytok, ami a fantasy-scifi-weird máza alatt aktuális problémákról gondolkodtat el. Elképesztően sokrétű, hátborzongató és tuti a bőröd alá mászik!"

"Elgondolkodtató ez az élethelyzet amit bemutat a Puncs, a szerető/eltartott lány helyzetét nem bulvárosítva, vagy new adult - romantikus maszlagként, hanem lecsupaszított, realista szövegben. Mozaikokat kapunk, amiken elgondolkozhatunk, ezért hiába csak 160 oldal, van benne jócskán tartalom. Eleinte nem is tudjuk milyen kapcsolat épül ki a szemünk előtt - furcsa persze a lány távolságtartása, sodródása, de a könyv végén meglátjuk, hogy mi volt kettejük kapcsolatának a gyakorlata oldala. A befejezés, az utolsó információmorzsa pedig felér egy arculcsapással a narrátor számára. Nekem nagyon tetszett ez a kisregény, a stílus, a téma és a megvalósítása. Vevő leszek a következő könyvére is, ami elvileg már készül!"

"Ahogy Lucy Strange első regénye (A fülemüleerdő titka), úgy ez is tökéletes olvasmányélményt nyújt 10 éves kortól bármelyik korosztálynak a téma komolysága és stílusának szépsége miatt. A világítótorony legendája a II. világháború alatt játszódik, konkrétan 1939-41 között. Ekkor kerültek veszélybe Anglia délkeleti partjai: német tengeralattjárók, bombázó repülők bukkantak fel. A címbeli világítótoronyban a négy fős Smith család él - Petra a legkisebb lány a főszereplőnk, édesapja a világítótorony őre. Családjuk idilljét robbantja szét a háború - először is a német ellenesség, a közéjük férkőző titkok, és a valós veszélyek. 
Lucy Strange nem kímélte a szereplőket ebben a regényben, sötétebb és szomorúbb a történet, mint az első könyve. Ugyanakkor tele van szépséggel - a leírások, az élet szeretete, a család fontossága és a hűség nagyon erősen jelen vannak."

"A vándorló palota Ingary földjén játszódik, ahol a mágia mindennapos jelenség, a királyság békés életét időnként varázslók és boszorkányok dúlják fel. Az élet a mi 18-19. századi világunkhoz hasonlít - a kisvárosok élete ezt idézi a különböző műhelyekkel, ünnepségekkel.
A történet folyamán Sophienak nem csak a Puszták Boszorkányának átkával kell foglalkoznia, hanem Calciferrel, a tűzdémonnal kötött alkujával. Mwindeközben saját képességeit és vágyait is felfedezi, illetve leküzdi az előítéleteit nem csak másokkal, hanem saját magával szemben is.
Felnőttként is jó szórakozást nyújt ez a kötet, a történet összetettsége, a humora ill. a szereplők fejlődése miatt. Szeretném majd újraolvasni valamikor, mert Howl több utalást is elejt a könyvben ami mutatja, hogy többet tud, mint amennyit mutat.
Ajánlom felső tagozatos kortól :)"

"A tavalyi nyár meglepetése volt számomra Jane Harper első regénye, az Aszály, ami Aaron Falk pénzügyi nyomozóról szóló sorozat első része. A természet ereje nem sokkal ezután veszi fel a fonalat, de egy teljesen más környezetben játszódik. Az Aszály - ahogy a nevéből is sejthető - perzselő nyarat, kietlen kisvárosi környezetet mutatott be; a folytatás Ausztrália egy más részét: a Giralang hegység bozóterdejében játszódik.
Aaron és társa, Carmen Melbourne-ből a helyszínre utazik, hogy segítsenek a nyomozásban ill. teljesítsék a saját főnökeik által várt küldetésüket. 
A jelenbeli nyomozással párhuzamosan ismerjük meg a hétvége eseményeit, fokozatosan derül fény arra hogyan zajlott a női csapat túrázása ami a már ismert végkifejletig.
Engem beszippantott ez a rész, ismét nagyon erős atmoszférát teremtett – tetszett a krimi szál, ill. az hogy többet megtudhattam Aaron Falk munkájáról és egy kicsit a magánélete is változott. "

Olvastátok - tervezitek valamelyiket? :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.