Lucy Strange - A világítótorony legendája

Ahogy Lucy Strange első regénye (A fülemüleerdő titka), úgy ez is tökéletes olvasmányélményt nyújt 10 éves kortól bármelyik korosztálynak a téma komolysága és stílusának szépsége miatt.
Az első regénye tavaly nagyon kellemes meglepetés volt, ezért mindenképpen el akartam olvasni a 2. könyvét is (és ezután is bármelyiket amivel kijön a szerző :)).

A világítótorony legendája a II. világháború alatt játszódik, konkrétan 1939-41 között. Ekkor kerültek veszélybe Anglia délkeleti partjai: német tengeralattjárók, bombázó repülők bukkantak fel. A címbeli világítótoronyban a négy fős Smith család él - Petra a legkisebb lány a főszereplőnk, édesapja a világítótorony őre. Családjuk idilljét robbantja szét a háború - először is a német ellenesség, a közéjük férkőző titkok, és a valós veszélyek. 
"Ez a háború egy tengeri szörny, gondoltam. Időnként erőszakosan és nyíltan rombol, máskor a csápjai befurakodnak a normális élet repedésein, és megfojtanak bennünket."
Pet narrálásából ismerjük meg a történetet, aki körül kezd széthullani az eddig megismert világ. Rémálmaiban egyre többször bukkan fel a helyi legenda - a Wyrm homokzátony tengeri szörny formájában, aki eljön érte. A valóságban a helyiek bizalmatlanságával, gorombaságával kell megküzdenie a családnak, mivel Pet és nővére, Magda édesanyja német származású. A történet egy pontján el is viszik internálótáborba, mint lehetséges veszélyes elemet - több német, osztrák, és olasz család járt így a valóságban is a háború ideje alatt. 
Magda, aki 4 évvel idősebb Petnél, szintén elkezd megváltozni, titkai vannak, amiket húga nem ért. Indulatos és határozott jelleme húga ellentéte, Mags szeretne részt venni a háborúban, Dunkirkbe menni katonákat menteni. 

A légiriadók, az elsötétítés lassan a hétköznapjaik része lesz - amikkel együtt kell élni a világítótoronybeli munka mellett. Pet kezd felnőni a változások hatására; mivel szülei és nővére is eltávolodnak tőle ezért magára lesz utalva. A csendes, ijedős kislányból figyelmes, okos és talpraesett lány lesz, aki kész megvédeni a szeretteit és a hazáját is.

Lucy Strange nem kímélte a szereplőket ebben a regényben, sötétebb és szomorúbb a történet, mint az első könyve. Ugyanakkor tele van szépséggel - a leírások, az élet szeretete, a család fontossága és a hűség nagyon erősen jelen vannak. 
Izgalmas, szép és nagyon jól megírt ifjúsági regény került ki ismét LS keze alól!
Számomra azért is volt érdekes ez a könyv, mert tele van történelmi ténnyel - az internálásokról, az angol partvidék fontosságáról és veszélyeiről, vagy akár a világítótoronybeli munkáról. 

5/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Our Castle by the Sea
Fordította: Ruff Orsolya
Oldalszám: 336
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A világítótoronyban felnövő Pet világa tengeri viharok, titkos alagutak és egy titokzatos vízszörnyről szőtt legenda köré épül. De most, hogy Anglia háborúban áll, a fennsík egyszeriben csaták helyszíne lesz, és a családja szétszakad. Ez a könyv egy kicsi, bátor lányról szól, akire senki sem figyel oda, és aki riadtan bújik el, ha egy repülőgép elszáll fölötte. Egy lányról, aki részese lesz a legendáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.