Peter Mayle - Huszonöt ​év Provence-ban

Peter Mayle Bor, mámor, Provence könyvét közel 10 éve olvastam, persze sokakhoz hasonlóan a filmadaptáció miatt figyeltem fel rá. Az idei Könyvhétre a Partvonal Kiadó megjelentette újra ezt a regényt, illetve az Egy év Provence-bant és ezt visszaemlékezést, ami tavaly jelent meg először.

Peter Mayle ennek a könyvnek a kiadását már nem érte meg, 2018. januárjában hunyt el 78 éves korában. Legtöbben a Provence-hoz kapcsolódó könyveiről ismerjük, de írt gyerekeknek szóló felvilágosító könyveket is.

Ebben a rövidebb visszaemlékező kötetben a Provence-ben töltött időszakról mesél, kis lélegzetvételű fejezetekben - utazáshoz, strandra ideális ;). Az első fejezetből természetesen kiderül, hogy hogyan kötött ki az angol házaspár Franciaország eme idilli részén; milyen volt először csak eljátszani a gondolattal, hogy esetleg otthagyják hideg, esős hazájuk egy lazább életfelfogású, melegebb országrészért.
Mesél a lakáskeresés nehézségeiről, az új életmód főbb jellemzőiről. Amit hiányoltam az néhány gyakorlati dolog - miből éltek, gyerekeik hogyan alkalmazkodtak az országváltáshoz - vagy már ekkorra kirepültek?

A későbbi fejezetben megismerhetjük a vidéki Franciaország, Provence hétköznapjait - a kedélyes kávéházakat, a termelői piacokat, a melegre kiéhezett angol ismerősöket, akik nyáron bármikor betoppanhatnak. Többet megtudhatunk az olyan ínyencségekről, mint a szarvasgomba, a rosé, vagy a pastis. Peter Mayle jó megfigyelőként elmesél olyan apróságokat is, hogy mi a franciák kedvenc beszédtémája (betegségek), miért nem melengetik két kézzel az italukat (hogy tudjanak gesztikulálni), és miért nem érnek oda előre megbeszélt időpontokra kb sosem (mert túl lazák ehhez :D).

Peter Mayle rendkívül olvasmányos stílusban mutatja meg a provence-i életük jellegzetességeit, ráadásul a könyv végén kapunk néhány fotót is, amit felesége, Jennie készített. Ezekről az egyik fejezetben bővebben is mesél - láthatunk gyönyörű pipacsmezőt, egy kóbor vadászkutyát, vagy az annyira jellegzetes termelői piacot is.

A Bor, mámor, Provence könyv/film rajongói is örülhetnek, mert mindkettő keletkezéséről is olvashatunk az egyik fejezetben. Kedvem is támadt újranézni a filmet - ill. az egész könyvnek olyan pozitív, nyári, utazásra csábító hangulata van, hogy már alig várom, hogy én is utazhassak, még ha csak belföldön is. :)

Tetszett ez a könyv, jó kiegészítés Mayle regényei mellett - ill. frankománoknak is szuper olvasmány, kedvcsináló és ízelítő a francia kultúráról. Egy kicsit rövidnek érzem, néhol ismétel dolgokat, ezért vontam le egy csillagot. Mindenképp ajánlom, ha már olvastatok a szerzőtől és szerettétek a könyvét/könyveit.

4/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: My twenty-five years in Provence
Fordító: V. Csatáry Tünde
Oldalszám: 224
Ár: 3699 Ft (Rendeld meg innen ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Attól a pillanattól kezdve, hogy Peter Mayle elhagyva Angliát áthaladt a La Manche csatornán, soha nem nézett vissza egykori hazájára. Az író és felesége azonnal beleszeretett a csodálatos dél-franciaországi tájba, az időjárásba és az ott lakók nyugodt és derűs életmódjába. Az Egy év Provence-ban és a Bor, mámor, szerelem népszerű szerzője utolsó regényében tisztelettel ad hangot franciaországi életének: a vidám pillanatoknak, a falusi élet bájos és kitörölhetetlen parádéjának, a puszta szépségnek és az ősi történelemnek. A provence-i élet 25. évfordulójára írt könyv tulajdonképpen egy szerelmes levél az örökbefogadott otthonnak, teli a szerzőre jellemző érzelmességgel és humorral.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.