Olvasásnépszerűsítés - másként

június 19, 2019
A blogszülinapi bejegyzéssorozat 3. részében az olvasásnépszerűsítés nem blogos formáiról lesz szó. Az utóbbi években egyre több magyar könyvekkel foglalkozó videós jelent meg, ill. a podcastok piaca is bővült, na meg a Facebookos csoportok - kezdeményezések is egyre elterjedtebbek.

Könyves vloggerek

A kedvenceimről már írtam korábban, de azóta találtam még szimpatikus vloggereket:
Matilda
Andi - Inside my head
Fruzsina
Képregény magyarul
Nalina
OlvaZsófi

Podcastok

A Popkultcsajokstb volt az első podcast, amit először elkezdtem hallgatni és máig ők az abszolút kedvenceim <3 Irodalmi témában a másik szívem csücske a LibrAmore - a rajongásom addig 'fajult', hogy készítettem egy interjút mindkét csapattal, ugyanis két-két barátnő áll ezek mögött.
Néhány hete Szabados Ági is berobbant erre a piacra - az ő adásait azért szeretem hallgatni, mert mindig hív érdekes vendégeket.

Facebook csoportok

Az utóbbi évekből két ilyen csoportot is tudok mondani, ami olvasásnépszerűsítésre ösztönöz - az egyik a sokak által ismert Nincs időm olvasni kihívás, vagyis Szabados Ági csoportja. A másik nem olyan régen indult és egy HVG-s podcast adásban figyeltem fel rá - Kormos Lili Analóg Olvasó Mozgalom csoportja. Ő nem csak arra buzdít, hogy tegyük el a kütyüket legalább lefekvés előtt és olvassunk, hanem a csoportban többféle témában indít beszélgetéseket.

Olvasni menő

Ezt a hozzáállást erősítik a fenti kezdeményezések is, ill. a POKET zsebkönyv sorozat is nagyon jó példa erre. Egyre több helyen teszik elérhetővé a szépirodalmi köteteket, amiket menő megszerezni és olvasni, megmutatni tömegközlekedésen vagy akár online. A mögötte szerveződő közösség is nagyon pozitív, pl. sokan vállalták hogy vesznek a másiknak Poketet, mielőtt beindult volna a csomagküldési funkció, ill. már több kirándulást, programot szerveznek a hozzá kapcsolódó csoportban.

Ti kiket szerettek nézni, hallgatni könyves témában? :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.