Mucha Dorka - Puncs

Mucha Dorka nevével korábban még nem találkoztam, a 21. Század Kiadó könyvheti megjelenései között fedeztem fel a könyvét. Most utólag rákeresve felbukkant már több folyóiratban, ennek a kisregénynek a részleteivel is.
Mostanában rákaptam a magyar - kortárs - női szerzőkre, ezért mindenképp el szerettem volna olvasni, sőt a bp-i dedikálást is kinéztem magamnak, amire végül nem jutottam el, de nem maradtam könyv nélkül. Még a megjelenés előtt rátaláltam Dorka Instagram oldalára is, amit lelkesen be is követtem, mert tetszett a letisztultsága.

Névtelen elbeszélőnk egy fiatal, egyetemista lány, akinek a leckekönyvébe egyik tanárja nem csak a jegyét írja be, hanem megadja neki a telefonszámát is. (Ez a jelenet amúgy egy részében önéletrajzi ihletésű, ahogy a Kulturjunkie-n megjelent interjúban olvastam.) A lány nem dönti el, hogy mit akar kezdeni ezzel a helyzettel; időközben rámozdul egy fiatal srác, Bálint, akitől szintén nem biztos hogy egyéjszakás kalandon kívül többet is akar. Mégis mindkét kapcsolat egyre jobban behálózza - a normál párkapcsolati elvárások mellett egy szeretői viszony alakul ki az életében, és ügyesen kell zsonglőrködnie a kettő között. A 'dráma', hogy igazából nincs kedve semmihez - se az egyetemhez, se egyik férfihoz.
Lakótársa és gyerekkori barátnője, Amarilla szintén párkapcsolatát építgeti egy másik sráccal és próbál főszereplőnk lelkiismerete lenni: szeretné ha inkább Bálintra figyelne. Amarilla története, bár csak egy rövid mellékszálban jelenik meg, elég fájdalmas - szüleitől elhidegült; főleg anyjától aki nem hiszi el neki, hogy kislányként zaklatta őt a család egyik barátja. 
A főszereplőnk múltjában is van valamilyen törés, ami miatt szorong (mutatja ezt a kényszeres számolás), ill. néhány utalást kapunk erre később, de itt csak találgathatunk mi történt.

Az elbeszélői nyelv friss, mai szófordulakottakl, talán valakinek túl sok lesz benne a káromkodás. A narráció töredezett, ezért amint befejeztem vissza-visszalapoztam, és emiatt fogom majd újra is olvasni. A regény alaphelyezetét visszafejtve ismerjük meg miért került a főszereplőnk abba a gödörbe, depresszióba ahol a jelenben van.

Elgondolkodtató ez az élethelyzet amit bemutat a Puncs, a szerető/eltartott lány helyzetét nem bulvárosítva, vagy new adult - romantikus maszlagként, hanem lecsupaszított, realista szövegben.
Mozaikokat kapunk, amiken elgondolkozhatunk, ezért hiába csak 160 oldal, van benne jócskán tartalom. Eleinte nem is tudjuk milyen kapcsolat épül ki a szemünk előtt - furcsa persze a lány távolságtartása, sodródása, de a könyv végén meglátjuk, hogy mi volt kettejük kapcsolatának a gyakorlata oldala. A befejezés, az utolsó információmorzsa pedig felér egy arculcsapással a narrátor számára.

Nekem nagyon tetszett ez a kisregény, a stílus, a téma és a megvalósítása. Vevő leszek a következő könyvére is, ami elvileg már készül!

5/5 

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 160
Ár: 2990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Beleolvasó
Interjú
Részlet

Fülszöveg:
A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen…
„Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása.” – Totth Benedek
„Újszerű, szókimondó, bátor.” – Péterfy Gergely
„Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni.” – Grecsó Krisztián

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.