2019. szeptember 12., csütörtök

L. M. Montgomery - Anne ​otthonra talál

Vannak klasszikus ifjúsági regények, amik teljesen elkerültek: csak filmfeldolgozásban, mesefilmben láttam, vagy még abban sem. Az Anne is ilyen - gyerekként talán elcsíptem a tévében egy-egy feldolgozását, de igazán tavaly ősszel, a Netflix sorozat hatására ismertem és szerettem meg L. M. Montgomery, kanadai írónő történetét. 

Eleinte a sorozatot nézve nem tudtam hova tenni magamban ezt a cserfes, nagyon lelkes árva kislányt, akit végre befogad egy család. Az első néhány rész után viszont a szívembe zártam a történetét és nagyon tetszett a látványvilág, a hangulat és karakterek fejlődése.

A könyvtől tartottam, féltem hogy túl tömény lesz nekem Anne túláradó stílusa, de jót tett hogy egy évet pihentettem, mert most vágytam arra a biztonságos és egyszerű világra, amit nyújtani tudott. 
Az alaptörténetet talán többen ismeritek, ill. olvastátok is - Instagramon többen megosztottátok velem, hogy ez az egyik kedvenc könyveket; utólag sajnálom, hogy nem találkoztam én is korábban vele. 
Anne Shirley 11 éves kislány, aki két nevelőszülőnél nőtt fel, majd az árvaházból úgy néz ki végre egy szerető családba kerül. Marilla és Matthew Cuthbert, egy testvérpár veszik magukhoz, akik már idősek és szeretnének egy kis segítséget a farmon, a ház körül. Igen ám, de ők egy kisfiút terveztek befogadni... Az elcsúszó üzenetek miatt egy vörös hajú, lelkes, monologizáló energiabomba került helyette az életükbe. Hamar rájöttek, úgy kell lenni hogy Anne lesz a sajátos kis család új tagja. 
A könyvben kicsit novellaszerűen ismerhetjük meg Anne és a Cuthberth testvérek mindennapjait, kalandjait fejezetről-fejezetre. 

Megismerhetjük milyen a kanadai kis sziget élete, Anne a ház körüli teendők megtanulása után barátnőt is talál magának, majd az iskolában is egyre jobban teljesít. Persze mindig van valami feladat, vagy érzés amivel meg kell küzdenie, és ez nem is megy könnyen. 
Anne egy nagyon különleges kislány, aki néha túl sok - Marilla többször leállítja, hogy ne csacsogjon már, hanem lásson neki a feladatainak, de titkon ő is szereti hogy egy ilyen különleges kislány került hozzájuk. 

Az első könyvben 11-16 éves koráig követhetjük Anne-t, amikor is 'főiskolára'* kerül, hogy majd megkezdhesse a későbbi tanulmányait. (*Az iskolai rendszer más mint a miénk.)
"– Túlságosan vágyódsz dolgok után, Anne – sóhajtotta Marilla. – Az életben tenger csalódás fog érni.– De hiszen a készülődés már fele öröm, Marilla! – kiáltotta Anne. – Lehet, hogy az ember nem kapja meg, amire vágyik, de ez sem foszthatja meg a várakozás boldogságától. Mrs. Lynde mondta, hogy „boldogok, akik semmit sem remélnek, mert nem csalatkoznak", de én azt hiszem, hogy rosszabb semmit sem várni, mint csalódni."
Ami miatt nagyon tetszett még felnőtt fejjel is ez a könyv és ajánlom több korosztálynak, hogy egy viszonylag egyszerű és nosztalgikus korban és helyszínen játszódik az 1900-as évek elején, ahol a szereplők megélik minden percüket, Anne és barátnője Diana sokat játszik a természetben; rengeteget beszélgetnek, megosztják egymással minden gondolatukat. Illetve Anne pozitív szemlélete, az a sok szeretet amit hordoz - az követendő és üdítő. Imád mindent maga körül, meglátja a szépet egy borús napban is, igaz magával szemben nagyon kritikus és hiú, de belátja egy idő után hogy mik az értékei.
Ami miatt levonhatnék egy pontot, hogy a vége eléggé összecsapott benyomást keltett - miután Anne végzett a különórákkal és vizsgákkal, hipp-hopp a főiskolára kerül, majd visszatér Avonlea-be.

A Netflixes sorozat az elején nagyon szépen követte a könyvet, de kibont olyan rétegeket a szereplőkben - a mai látásmódnak megfelelően - amiket a könyv nem is említ, nem is érint, vagy épp egy kicsit máshogy. Nekem ez nagyon tetszett, és a könyv és a sorozat között a Netflixes sorozat áll közelebb hozzám. Ettől függetlenül örülök, hogy elolvastam végre, már csak azért is, hogy tudjam majd másoknak is ajánlani - főleg a kiskamasz korosztálynak.

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1992
Eredeti cím: Anne of Green Gables
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Illusztrálta: Rényi Krisztina
Oldalszám: 350
Ár: - Ft
Borító: 2/5

Fülszöveg:
"Avonlea kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja, szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére nélkülözhetetlenné nem tenné magát a derék idősödő testvérpár életében… Persze az út a kölcsönös megértéshez, mi több: a szeretethez ugyancsak rögös, de a talpraesett kislány sikerrel végigjárja: segíti ebben élénk képzelete és az, hogy a világot szépnek és megjavíthatónak látja. Az 1908-ban napvilágot látott bájos regény csakhamar meghódította a fél világot, a kanadai írónő pedig folytatások sorában számolt be Anne életének újabb viszontagságairól. Anne kis- és nagylány korának kalandjaiból, a kanadai falucska lakóinak életéről óriási népszerűségű televíziós filmsorozatot készített az amerikai Disney Csatorna. A bőbeszédű, hirtelenkedő kislány, a szűkszavú, tartózkodó, de érző szívű felnőttek, a századelői kanadai vidéki élet nálunk szinte ismeretlen körülményei és Lucy Maud Montgomery kiapadhatatlan mesélőkedve bizonyára nálunk is meghódítanak fiatalt-idősebbet, a szívhez szóló, emberi derűvel átszőtt történetetek minden kedvelőjét."

4 megjegyzés:

 1. Ó Anne <3 én is felnőttként ismerem meg Montgomery írását, és ez az egyik legnagyobb szivfajdalmam hogy kislányként nem ismertem, pedig milyen jó lett volna! De így is imádom! Pont az újraolvasásán gondolkodtam októberben :)
  A Netflixes sorozattól amúgy sokáig tartottam, mert hát a Sullivan sorozat! De oh nagyon nem kellett volna, ez pont olyan feldolgozás amit zseniálisnak tartok, és tényleg olyan jó hogy megcsinálták! Szerettem ezeket az új rétegeket amiket hozzáadtak a sztorihoz meg a szereplőkhöz, ez a komorabb tónus olyan jól állt a történetnek. Alig várom hogy jöjjön a folytatás!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pacsi :)
   De legalább már tudjuk mit adjunk majd egy kislány, vagy érdeklődő kisfiú kezébe jó időben. Felnőttként is sokat tud adni, annyi pozitív szemlélet és okos gondolat van benne. Elkezdtem közben a 2. részt is olvasni, az is tetszik :)
   Nagyon várom én is 3. évadot a Netflixtől!

   Törlés
 2. Mint írtam instán is, a harmadik könyvnél megálltam, de azért mosolyogva emlékszem vissza a történetre. a Netflixes sorozatot pont azért nem akartam elkezdeni, mert egyrészt az eredeti feldolgozást (szinkronosan!) imádom, és azt olvastam, hogy az új sötétebb hangvételű, valóban rávilágít olyan dolgokra, amiket a giccs elfedett. Azonban most már érdekel, mert számomra hitelesebb is lehet ettől a történet. Szóval belekezdek majd :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem most majd a 2. után én is tartok egy szünetet, hogy ülepedjen meg beosszam magamnak ezt a sorozatot :)
   Nagyon ajánlom a Netflixes verziót, igazán a mai kor ízlésének megfelelő, és nagyon szépen gazdagították a karaktereket.

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (28) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (12) 18. század (8) 19. század (44) 20. század (237) 21. század (150) 2pontos (21) 3pontos (113) 4pontos (466) 5pontos (477) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) a vándorló palota (1) aaron falk (2) abszurd (4) ad astra (4) afrika (2) agatha christie (23) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (2) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (3) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (14) amerikai (271) amerikai dél (38) amszterdam (1) andré aciman (3) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (6) angol (227) angolul (31) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (2) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (13) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (10) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (6) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (9) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) belarusz (1) ben aaronovitch (2) betegség (10) blog (18) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (16) boris vian (5) borító (3) boszorkány (15) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (18) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (2) carlos ruiz zafón (7) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (40) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (1) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (7) családregény (18) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (4) dán (5) dan brown (6) dark fantasy (2) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (22) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dokumentumregény (1) dominika (3) donna tartt (4) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (6) egyiptom (1) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (4) életmód (21) életrajz (18) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (5) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (5) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (2) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (7) esszék (9) észt (1) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (14) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (3) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (84) fekete istván (1) feminizmus (25) festészet (3) film (104) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (44) Franciaország (1) fredrik backman (2) frida kahlo (2) friss könyvek (102) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (4) gail carriger (5) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (6) gyerek (6) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (23) havi tervek (38) havi zárás (93) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (12) hófehér-trilógia (3) holland (3) holokauszt (10) holt költők társasága (1) honlapajánló (14) horror (9) humor (40) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (7) ifjúsági (62) igaz történet (9) ikrek (2) illusztrált (17) indiai (3) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (10) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (3) iskola (6) ismeretterjesztő (35) isztambul (2) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (20) jane austen (12) jane austen nyomoz (1) jane harper (3) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (14) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (1) jim kay (5) joanne harris (19) jodi picoult (1) jodi taylor (5) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (4) jövő (4) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (6) kanadai (16) karácsony (33) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) katasztrófa (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (32) képregény (21) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (18) kína (4) kindle (4) kirekesztés (7) kísértet (1) kisregény (23) kiss angéla (3) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (5) kolumbiai (4) konmari (3) koreai (1) kortárs (75) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (13) könyvekről röviden (22) könyvesfilmes (6) könyvfesztivál (12) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (5) körbeposzt (53) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (107) KULT könyvek (6) l. m. montgomery (5) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (4) lena dunham (1) lengyel (2) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (2) lmbt (24) logan mcrea (1) london (19) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lucy strange (2) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (216) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marina lewycka (1) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (24) mercy fall farkasai (3) mese (21) mese felnőtteknek (11) meseregény (6) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (10) mitológia (9) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) monstress (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) naomi novik (1) Napernyő Protektorátus (5) napló (5) nápolyi regények (4) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (17) nellie bly (2) német (16) new adult (5) new england (8) new york (30) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nigériai (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) norvégia (1) novellák (62) női sors (83) nyár (17) nyereményjáték (11) ókor (5) olasz (26) ólomerdő (3) on sai (8) oriana fallaci (1) orosz (14) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (3) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (16) önsegítő (10) öregedés (1) ősz (9) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (12) párkapcsolat (3) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) podcast (3) poe (1) poket zsebkönyv (8) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (25) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (15) rabszolgaság (5) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (5) regényes életrajz (6) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (7) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (52) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sally rooney (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (32) scolar (6) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (4) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (18) spanyol (12) st. mary krónikák (4) steampunk (11) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (7) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (4) szegénység (1) szellem (5) személyes (158) szemináriumi dolgozatom (2) szentesi éva (3) szépirodalom (98) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (10) szürrealizmus (4) társadalom (12) társadalomtörténet (3) tasmina perry (2) tavasz (2) tél (9) tematikus (8) témázunk (21) terrortámadás (1) tervek (3) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (8) tilt (280) tim burton (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (35) tóth krisztina (6) több idősík (6) török (5) történelmi (30) történelmi romantikus (5) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) tükörjáró (3) tündér (3) tv sorozat (3) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (28) újság (2) újságíró (2) ukrán (3) updike (1) urban fantasy (19) utazás (9) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vaják (1) vallás (13) vámos miklós (1) vámpír (6) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (18) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (35) vicki myron (1) vietnámi (1) viktoriánus (20) világháború (30) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (2) weird fiction (3) william somerset maugham (2) YA (23) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (13)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Évszak szerint

nyár (17) tél (9) ősz (9) tavasz (2)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (271) amerikai dél (38) amszterdam (1) anglia (6) angol (227) argentin (1) ausztrál (10) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (18) cseh (6) dán (5) dominika (3) francia (44) görög (2) írország (3) isztambul (2) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) japán (14) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (2) litván (1) london (19) magyar (216) mexikó (3) német (16) new england (8) new york (30) norvég (6) olasz (26) orosz (14) osztrák (3) pakisztáni (2) párizs (12) róma (1) skót (28) spanyol (12) svájci (1) svéd (16) török (5) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2pontos (21) 3pontos (113) 4pontos (466) 5pontos (477) kedvenc (32)