Alice Munro - Ifjúkori ​barátnőm

Elizabeth Strout vagy Joyce Maynard után azt hiszem megtaláltam a következő kedvenc írónőmet, akitől minden könyv jöhet. Igaz ez a mostani novellagyűjtemény nem okozott katarzist, mint mondjuk az Asszonyok, lányok élete, de megerősített abban, hogy bátran olvassak Munrotól.

Ezt a kötetét találomra szereztem be nyáron, egy nagyobb akció keretében - tetszett a cím (Ferrante-láz hatása, igen), gondoltam nem nyúlhatok mellé egyik könyvével sem.

A kötetben 10 novella kapott helyett, melyeknek főszereplői többnyire nők, lányok, természetesen van több gyerek-kamaszlány szemszög is a címnek megfelelően.
A helyszín a kanadai táj - a kisvárosok, farmok egészen a 19. század végétől a 20. század végéig. Nagyon tetszett, hogy megismerhettem a novellák alapján, hogy milyen életet élhettek ott az emberek, milyen volt egy kialakuló kisváros, a felvirágzó dinasztiákkal.
"Úgy tűnt, minden ember élete hallhatóan, de magányosan lebeg a többieké mellett, a bükk és juharfaágak sátra alatt a házak előtt, vagy a bozóttól megtisztított hátsó kertekben, mint ahogy egy szobában szoktak az emberek elbeszélni egymás mellett az elalvás előtti utolsó pillanatokban."
A legtöbb novellában van valamilyen nosztalgia, a szereplő visszatekint a gyerekkorára, vagy éppen a fiatalabb éveire. Nincs igazán boldog életük, valahol vagy félrecsúsztak - kiléptek a biztonságos, idillinek tűnő házasságból egy-egy kalandos kapcsolat kedvéért, vagy tudatosan kihasználták a másik embert, vagy épp hagyták elmenni maguk mellett az életet. Épp ezért nem egy vidám kötetről van szó, az élet minden árnyoldala megjelenik benne: az erőszak, a boldogtalanság, az elveszített álmok vagy épp a többi ember kijátszása. Hiába kész több szereplő a változásra, az összbenyomásom az, hogy ez nem okozott nekik boldogságot.

Ajánlom ezt a kötetet, ha szeretitek az élettörténetekről szóló, elmélyülést igénylő történeteket, vagy rajongtok Kanadáért, ill. Alice Munroért.

4/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Friend of my Youth
Fordította: Rakovszky Zsuzsa
Oldalszám: 388
Ár: 3900 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Az ​Ifjúkori barátnőm történetei hétköznapi, olykor nehéz élethelyzetben lévő nőkről, felnőtt lányok és anyák kapcsolatáról, betegségről, bánatról és veszteségről, ragaszkodásról, hűtlenségről, árulásról és különcségről szólnak. Elgondolkodtató történetek az idő múlásáról, az öregedésről, az idővel szembeni „vereséget gúnyosan beismerve”. Történetek nők közötti barátságról, irigységről, féltékenységről. Történetek arról, hogyan változtatja meg az ember életét egyetlen véletlen találkozás, és hogyan tud az ember együtt élni a benne lezajlott változással. Az olvasó tíz tűpontos, visszafogott és bölcs történetet tart a kezében, melyekben Alice Munro-módra minden olyan egyszerűnek tűnik, mégis minden olyan meglepő és bonyolult, mint az élet maga. Alice Munro 1931-ben született Winghamben, Kanadában. Tizennégy novelláskötete, két válogatott novelláskötete, valamint egy regénye jelent meg. Számos rangos díjat és kitüntetést kapott, köztük Kanada főkormányzójának Irodalmi Díját háromszor, a Giller-díjat kétszer, a novellákért járó Rea-jutalmat, a Lannan irodalmi díjat, Anglia W. H. Smith irodalmi díját, az Egyesült Államok Nemzeti Könyvkritikusi Körének díját, az Edward MacDowell irodalmi medált és a Nemzetközi Man Booker-díjat. 2013-ban a Svéd Akadémia neki, „a kortárs novella nagymesterének” ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.