Film vs. Könyv

szeptember 04, 2019
Idén sok könyvből készült filmet és sorozatot néztem meg, gondoltam összegyűjtöm egy bejegyzésben őket, néhány gondolattal együtt, elmesélem melyik tetszett jobban - a film vagy a könyv. Évről évre ahogy egyre több filmet nézek és elemzem őket magamnak, rájövök, hogy van olyan történet, amit egy film/sorozat igenis jobban - szebben -erősebben át tud adni, és nem isten ellen való vétek jobban szeretni a filmadaptációt, a könyvvel szemben.

Az a nap a tengerparton
A legfrissebb élménnyel kezdem: Ian McEwan kisregényét nemrég olvastam el és utána meg is néztem a filmet. A kettő szépen kiegészítette egymást. McEwan írta a forgatókönyvet és aktívan részt vett az adaptálásban, kicsit továbbgondolhatta a történetet, pl.: Flo gyerekkori traumájára nyíltabban utal, illetve a főszereplők későbbi életéről kapunk jeleneteket és egy szebb lezárást. A történet apró rezdülései a könyvben érthetőbbek szerintem, de a befejezés miatt a film jobban tetszett.
Film + Könyv

A méhek titkos élete
A film jobb lett - elég pontosan követi a könyv eseményeit, persze tömörít, de a végén kapunk olyan reakciókat amiket a könyvből hiányoltam (Lily és apja kapcsolatában) - egyszóval ajánlom a filmet is, vagy csak a filmet.
Film vs Könyv

Cameron Post rossz nevelése
A könyvet még év elején olvastam, amikor kijött a magyar fordítás - a filmet most kb fél év után néztem meg, így már halványultak az emlékeim.  A film a történet csak egy szeletére koncentrál, főleg az átnevelő táborra. A könyv teljesebb képet ad arról, hogy ébred rá Cameron, hogy a lányokhoz vonzódik, milyen volt elveszíteni a szüleit és milyen volt rájönni hogy a tábor hogyan működik. 
Film vs Könyv

Briliáns barátnőm
Elena Ferrante Nápolyi regények sorozata az egyik kedvencem, ezért nem volt kérdés hogy megnézem az HBO-n futó sorozatadaptációt. Nekem ez is nagyon tetszett, mert megmutatta azt a környezetet, amit én magam nem tudtam a néhány archív fotó alapján elképzelni. A karakterek számomra hitelesek voltak és külön érdekesség, hogy a két kamasz/fiatal felnőtt Lilát és Elenát szintén kb ugyanannyi idős, kezdő színészek alakítják. 
Sorozat + Könyv

Én, Earl és a Csaj, aki meg fog halni
Itt csalok, mert a könyvet nem olvastam és nem is tervezem - tucat YA sztorinak tűnik, nem hiszem, hogy a könyv többet hozzáadna a filmélményhez. A film egy üdítő színfolt volt viszont az átlagos, romantikus YA filmek sorában, egy olyan csavarral, ami életszerűvé tette.
Film vs Könyv

Agatha Raisin
Az egyik kedvenc faék egyszerűségű cozy mystery sorozatom, aminek egy részét sem hagyom ki - legyen szó a könyvekről, vagy a tv sorozatról. Az első részről, amiről nem tudtam eldönteni, hogy film vagy sorozatrész, már 2015-ben beszámoltam, de a 2. évad csak idén folytatódott. Agatha más mint a könyvben: szőke, kicsit fiatalabbnak néz ki, nem annyira mogorva, de az első néhány rész után megszoktam és megszerettem ezt a világot is. Aranyos, gyönyörű angol helyszíneken játszódó krimisorozatról van szó - ha kevés időtök van akkor jó választás a könyv és a sorozat is.
Sorozat + Könyv

Egy házasság helyzete
A Popkultcsajokstb podcastban hallottam először erről a minisorozatról, ami tényleg mini - egy-egy rész csak 10 perc. Nick Hornby az alkotó, készült belőle könyv is (csupán 132 oldal), magyarul még nem jelent meg. Szintén az HBO Go-n nézhető ;) Egy házaspárt ismerünk meg, akik mindig eltöltenek 10 percet egy pubban mielőtt bemennének a házassági tanácsadóhoz. Ezekből a beszélgetésekből ismerjük meg az életüket, a problémáikat - nagyon érdekes volt nézni, hogyan próbálnak dolgozni a kapcsolatukon.
Sorozat vs Könyv

Csernobil
Itt tágabban értelmeztem a könyv-film kategóriát, hiszen a májusban az HBO-n futó dokusorozatnak nincs pontos könyvadaptációja, de az elején megjelenő tűzoltó feleség történetével kezdődik Szvetlana Alekszijevics Csernobili ​ima könyve is. A kettő innentől eltérő, ezért többeknek csalódást okozott ahogy hallottam, mert azt várták, hogy azt kapják, amit a sorozatban.
Ha a katasztrófa és a mentés pontosabb hátterét szeretnétek megismerni akkor a sorozatot - ha pedig a későbbi eseményeket, az élettörténeteket akkor a könyvet ajánlom.
Sorozat + Könyv

Patrick Melrose
Ezt a könyvsorozatot is egy podcast miatt olvastam el - a LibrAmore egyik adásában volt szó róla, és annyira komfortzónán kívüli volt, hogy gondoltam bátor leszek. Utána megnéztem a minisorozatot is, ami jó feldolgozása és talán a tömörítés miatt könnyebben befogadható. A sorozatot mindenképp a könyvek után, vagy helyett ajánlom, mert már az első részből feltűnt, hogy a történetszálakat szabadabban kezelték a sorozat készítői.
Sorozat vs Könyv

Egy kis szívesség
Ez is regényként létezett először és szintén szerintem elég belőle a filmet megnézni, a történet csavaros, meglepő és furcsa. Nem titkoltan Anna Kendrick és Blake Lively miatt néztem meg.  
Film vs Könyv

The Umbrella Academy
Tavasszal néztem végig Gerald Way képregényeiből készült sorozatot, utána kezdtem csak el olvasni a képregényt, emiatt nekem sokkal jobban tetszett már az adaptáció. A történet felépítése, a világ és az események is. A sorozatothoz képest a képregény kevésbé volt számomra erőteljes, és persze fennakadtam minden eltérésen amit tapasztaltam a kettő között. A képregényben a történetet kevésbé érzem követhetőnek. Nem tudom ha elsőre ebben a formában ismerkedem meg vele, akkor mennyit értek meg belőle. Az biztos, hogy ha egy egyedi, vicces, szuperhősös sztorit akartok olvasni akkor ez jó választás lehet bármelyik ;)
Sorozat vs Képregény

A nő mosolya
Az első olvasmányom Nicolas Barreau-tól, és azt hiszem az utolsó is volt, mert nem igazán nyertek meg a szereplők. Persze a helyszínek érdekeltek - Párizs, könyvesbolt, étterem :O Ezután a tv-ben csíptem el a filmadaptációját, ez is egynek elment. Inkább a filmet ajánlom, mert legalább láthatjátok a helyszíneket, a sztori meg hasonló.
Film vs Könyv

The Alienist
Caleb Carr könyvei, A Halál angyala és a folytatása, A sötétség angyala az idei év elejének egyik legjobb olvasmányai voltak. Ezért is kíváncsi voltam a sorozatra is, ami szuper adaptációja az első résznek, itt is - mint a Briliáns barátnőmnél - a helyszínek, a környezet miatt is jó kiegészítése a könyvnek a sorozat. 
Sorozat + Könyv

Láttátok valamelyiket? 
Mit gondoltok az adaptációkról - tényleg tudnak jobbak lenni, mint a könyv?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.