L. M. Montgomery - Anne az élet iskolájában

Ahogy befejeztem Anne kalandjait úgy vetettem rá magam a folytatásra: érdekes helyzetben ért véget a történet, kíváncsi voltam hogyan alkalmazkodnak a szereplők az új helyzethez, illetve még nem akartam elengedni ezt a kedves világot amit L. M. Montgomery megalkotott. Amadea kifejezésével élve kabátkönyv lesz számomra az Anne sorozat, amit majd elő tudok venni, ha biztonságra, kedvességre vágyom - és szeretném, ha többen - főleg gyerekek olvasnák és elsajátítanák azokat az értékeket, amiket Anne képvisel.

Anne a főiskola elvégzése után Avonlea-ben marad és az általános iskolában kezd el tanítani. Nagy kihívás ez, mert 16 éves, és olyan gyerekeket is kell tanítania akiket még diákéveiből ismer. Természetesen új szemléletmóddal és lelkesen veti bele magát a munkába - rá jellemző módon elér sikereket, de kudarcokat is. 

Avonlea-be új lakók is költöznek, kezdve Mr. Harrisszel aki Zöldmanzárdos ház szomszédja lesz, és eleinte több bosszúságot okoz Anne-nek. 
Marilla és Anne nagy feladatot vállal magára: befogadnak egy 6 éves, árva ikerpárt. Amilyen csendes, és illemtudó a testvérek lány tagja, Dora ( :D), olyan csibész a fiú - Davy. Ő is több kihívás elé állítja Anne-t és Marillát, de sok öröm és humor forrása is a fiúcska az érdekes kérdéseivel.
Anne és Diana a főiskolai év után újra több időt tud egymással tölteni, ami már mindkettőjüknek hiányzott. Még nem egészen nőttek ki az álmodozásból (főleg Anne), de már kezdenek komolyodni. Új ismerősökre is szert tesznek, akik mind hozzáadnak az életükhöz - feladat elé állítják őket, vagy épp örömet okoznak, mert rokon lélekre találnak bennük.

Anne lehiggadt kicsit, komolyodott - már nem vág ki több perces monológokat, de ugyanúgy észreveszi és megosztja az élet apró szépségeit, illetve annyi szeretet és jobbítani vágyás van benne, ami inspiráló bármelyik olvasó számára.
"Inkább azt szeretném megtanulni az egyetemen, hogy a megszerzett tudás révén hogy élhetem az életem, hogy tehetem szebbé, és hogy hozhatom ki belőle a legtöbbet. Szeretném, ha jobban érteném a többi embert, és segíthetnék magamon és másokon."*
Szerettem ezt a részt, még ha magamhoz képest lassan is haladtam vele, de ismét azt érzem, hogy jó volt lelassulni - benne maradni ebben a világban. Most néhány kitérő után (A természet rejtett hálózata, Christie: Balhüvelykem bizsereg) szerintem folytatni fogom a 3. résszel a sorozatot, mert megvan a lendület és vágy, hogy megismerjem Anne újabb kalandjait.
* Ez az én mottóm is lehetne :)

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Anne of Avonlea
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Oldalszám: 308
Ár: 2999 Ft
Borító: 3/5* (nem szerepel macska a sztoriban :D)

Fülszöveg:
Anne Shirley, ez a vörös hajú, örökké csacsogó és álmodozásra hajlamos kislány, akinek gyermekkoráról az Anne otthonra talál című kötet számolt be, immár 16 éves ifjú hölgy. Kijárta a főiskolát, és visszatért Avonlea-be. De a visszatérés egyben új kezdet is, Anne kilép az élet iskolájába, hiszen dolgozni kezd: tanítónőként helyezkedik el abban az iskolában, ahol valaha maga is tanult. Ahogy már megszokhattuk, az élet továbbra is folyton pezseg körülötte: meglágyítja az új szomszéd, a mogorva agglegény hírében álló Mr. Harrison szívét, Levendula kisasszony személyében pedig igazi „rokon lélekre” talál. Hősünk azonban nem volna méltó az Anne Shirley névre, ha nem kerülne időről időre kisebb-nagyobb kalamajkába… A világszerte rendkívül népszerű írónő történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra a műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra a kezükbe veszik a magával ragadó sorozat köteteit.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.