Alan Moore&David Lloyd - V mint vérbosszú

Az utóbbi években egymást érik a már klasszikusnak számító külföldi képregények magyar kiadásai. A Fumax is rendesen kiveszi ebből a részét, tavaly - stílszerűen - november 5-én jelentették meg Alan Moore (Watchmen) és David Lloyd munkáját a V mint vérbosszút. 
A történet szerintem sokunk számára a 2005-ös filmadaptációból már ismert lehet, de persze a képregény ennél árnyaltabb képet ad.

Először is a kiadásról: hatalmas és gyönyörű lett a kötet. Most már papírt használtak hozzá, ettől nem lett annyira nehéz ez a vaskos, 360 oldalas keménytáblás kötet. Olvashatunk extra tartalomként bevezetőt a két alkotótól, ill. Alan Moore több oldalas visszaemlékezését arról, hogyan született meg a koncepció, mi inspirálta őket és hogyan készítették el Daviddel. 

A történet egy disztópikus, diktatórikus világban játszódik, Angliában a '90-es években, egy atomháború után. Az életet központilag irányítják - megfigyelik, lehallgatják az embereket, és persze mennek a szlogenek, a központi híradók, amik elfedik az igazi történéseket. 
A hatalom persze korrupt - kezdve az 'erkölcsrendészettel', akinek kezei közül menti meg egy éjszakán a 16 éves Evey Hammondot egy fehér álarcos férfi. 

Evey életén keresztül még jobb bepillantást nyerünk ebbe a kegyetlen, új világba - a lány pedig egy olyan környezetbe kerül, ami gondolatébresztő, tiltott és teljesen felforgatja az életét. 
"[Evey] Egy senki vagyok. Jelentéktelen. Bezzeg Te. [V] Mindenki számít. Mindenki. Mindenki hős, szerető, bolond, gazember. Mindenki. Mindenkinek van egy története"
Az álarcos, aki V-nek hívatja magát rejtőzködve él, felhalmozva a korábbi évtizedek kulturális termékeit, gondolatait és abszolút elégedetlen a rendszerrel. Arcát Guy Fawkes maszkja mögé rejti és módszeresen iktat ki emberek és helyszíneket Londonban.
V élettörténete fokozatosan bomlik ki a képregény fejezeteiből, megismerjük személyes bosszúját, majd ahogy egyre jobban bepillanthatunk ebbe a romlott rendszerbe, látjuk, hogy szükséges az a pusztítás, amit elképesztően okosan készített elő.
"Mily különös, hogy megannyi előkészület után csak egy apró lökés kell, és gondolkodás semmi, hogy mozgásba lendüljön minden kidolgozott terv szerint. Egy aprócska érintés, más semmi… … és minden a helyére kerül."
Nagyon tetszett a képregény felépítése, a narrálás - ahogy egyes mellékszereplőket láthatjuk miközben V magyaráz és ez összhangban van a többi figura tetteivel. Tele van idézetekkel a szöveg - legyen az Shakespeare, vagy egy Rolling Stones szám. Komplex, gondolatébresztő és még ma is aktuális ez a történet arról, hogy az emberek milyen könnyen befolyásolhatóak, milyen könnyen korrupcióba fordul a hatalom. A megoldás persze egy nagy kérdés - de V tettei elkezdték felrázni az embereket, és Evey méltó tanítványának bizonyult. 

A V mint vérbosszú tökéletes példa arra, hogy a képregény műfajának helye van a felnőtt irodalomban; jó példája a disztópikus történeteknek. 


5/5

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: V for Vendetta
Fordította: Sepsi László
Oldalszám: 360
Ár: 8495 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Jó ​estét, London!”„Értesítjük a londoni lakosokat, hogy Brixton és Streatham városrészek mától karantén alá esnek. A saját testi épségük és biztonságuk érdekében javasoljuk, hogy maradjanak távol ezektől a területektől…”„Ma délelőtt a rendőrség Birmingham városrész tizenhét lakásában tartott razziát, felszámolva ezzel egy feltételezett, jelentős terroristahálózatot…”„Kellemes időnk lesz egészen nulla óra hét percig, amikor záporeső érkezik majd, és eltart 1:30-ig…”„További szép…Egy képzeletbeli, diktatórikus Angliában, egy szabadságát és hitét vesztett országban fehér maszkot viselő, titokzatos férfi bukkan fel és hirdet harcot az elnyomók, a reménytelenség, közöny, a lélekölő sötétség ellen. A titokzatos múltú, arc nélküli „V” kifogástalan úriember, félelmetes igazságosztó és zseniális stratéga, aki változást akar hozni egy elfajzott, borzalmas új világba. Egyetlen szövetségese van: egy fiatal nő, Evey Hammond. Ám Evey-nek fogalma sincs róla, mire vállalkozik…Alan Moore és David Lloyd korszakalkotó képregénye átütő módon egyszerre képes érzékeltetni az elnyomó rendőrállam fojtogató atmoszféráját és megmutatni az ellene lázadó emberi szellem megváltó erejét. Hihetetlenül izgalmas és cselekményes politikai-társadalmi akcióthriller, egyben máig érvényes allegória korunk történelméről.Hosszú évek után végre a magyar rajongók is anyanyelvükön olvashatják a képregény műfajának egyik alapvető klasszikusát."Emlékeznetek kéne november ötödikére…”A kötet a teljes 10 füzetnyi V for Vendetta képregénysorozat mellett több mint 60 extra oldalt tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.