2019. július 16., kedd

Néhány könyvről röviden #16

Majdnem két hónap 'termése' - több képregény ill. verseskötet kötött ki ebben a bejegyzésben. 
Az utóbbi hetekben elég sok verseskötetet olvastam, de többnél nem bírtam épkézláb értékelést írni, ezek még váratnak magukra, talán egy újraolvasásnál beszámolok róluk.

Fiala Borcsa: Egy cirkuszigazgató mindennapjai
Ez volt az első könyvem Fiala Borcsától, akivel volt szerencsém összefutni egy selfie-re a Könyvfesztiválon, hála kolléganőmnek aki személyesen ismeri őt. 
Az ifjúsági könyveiről már hallottam, de ez a vicces memoárja fogott meg először – még ha nem is vagyok anya. Jókat nevettem a könyvön, szeretem ezt a fajta humort.
4/5

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők
Ennél a kötetnél elég volt azt látnom, hogy feminizmus és képregény és már a várólistámon landolt. 
Az utóbbi években több feminizmussal kapcsolatos könyvet olvastam, de volt néhány szereplő ebben a könyvben aki nem volt ismerős. Rövid áttekintését adja a nők egyenjogúságért folytatott harcának, ami több helyen összekapcsolódott a többi elnyomott réteg harcával is. 
Ahogy többen írták előttem, nem igazán használja ki a képregény lehetőségeit – inkább infografika-szerű. Az illusztrációk tetszettek, van ahol humoros, erőteljes, nekem bejött a színvilág téma szerinti változtatása is. 
Általános iskola felsőbb osztályaitól használható szerintem.
4/5

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit
Sokakhoz hasonlóan én is a Netflix sorozat hatására olvastam el (sőt, addig nem is hallottam róla) a képregényt. Gerard Way kamaszkori kedvencem volt, nagyon szerettem a korai albumaikat, aztán az évek múlásával elveszítettem szem elől – ezért is ért meglepetés, amikor molyon erre a képregényre bukkantam. 
A sorozatot már korábban végigdaráltam, és szerettem – minden furcsaságával, a színességével – ehhez képest a képregény kevésbé volt számomra erőteljes, és persze fennakadtam minden eltérésen amit tapasztaltam a kettő között. 
Összességében nem volt rossz, nagyon tetszenek a rajzok, a grafikai megoldások – de a történetet kevésbé érzem követhetőnek. Nem tudom ha elsőre ebben a formában ismerkedem meg vele, akkor mennyit értek meg belőle. 
Az biztos, hogy ha egy egyedi, vicces, szuperhősös sztorit akartok olvasni akkor ez jó választás lehet ;)
4/5

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját
Nem olvastam utána ennek a történetre, 'csak' levettem a könyvtárból a polcról, mert igyekszem a legtöbb képregényt elolvasni amivel mostanában találkozom. 
Hát ez nagyon jó választás volt – a történet kidolgozott, az öreg ház – kulcsok – fantasy vonal abszolút bejött. Másrészt egy elég véres felnövéstörténet is rejlik benne, de hiába kamaszok a főszereplőink, a három testvér – azért 18+-os a történet. 
A rajzok stílusa, letisztultsága, és a történet követhetősége mind nagyon rendben volt. A történet izgalmas, gyorsan olvasható – kíváncsi vagyok a folytatásra is!
5/5

Ellen Niit: Ellen Niit versei
Szép képek, megnyugtató hangulat – több verset kiírtam magamnak belőle ami tetszett. Pl.: Otthont adsz, Szavak, Egy apró dal.
4/5

Kemény Gabriella: Zsebuniverzum
Összességében tetszett a kötet, az is, hogy illusztrációk is készültek hozzá. Életképek, magány, kiábrándultság – inkább negatív témákat éreztem a versekben. Nyelvezete – stílusa olyan amit már 'megszoktam' a kortárs költőktől / slammerektől, ismerős volt az egésznek a hangulata. A legjobban a Mátrix, Még egy füredi emlék tetszett. Fogom még olvasgatni Gabriella verseit – ill Insta profilját nézegetni.
4/5

Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Két nyomozás – két eltűnt kamasz lány ügyét kell Jessicának megoldania. 
Mindkettőben nagyon negatív képet fest a társadalomról: kirekesztés, ill. a mutánsok – szuperhősök kihasználása a téma. 
Jessica Jones magánélete közben fejlődik, megismerünk több új szereplőt is. Tőlem távolabb áll ez a képi stílus, nekem túl durva és sötét. Ettől függetlenül szerintem egy érdekes sorozatról van szó.
4/5

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nagy veteményesviszály
Végre 5 csillagot adhattam AR legújabb történetére! 
Úgy éreztem most ebben a részben minden a helyén volt: a magánéleti rész, az új szereplők és a nyomozás. Nem volt teleszórva gyilkosságokkal, mint mondjuk az előző rész, ami kiakasztott. Agatha mindennapjairól, a környezetéről is volt szó. 
Volt egy kis hiányérzetem: kevesebb a humor, mint amit megszoktam – de Aggie kicsit okosabb, nem csak a nyomozás terén – persze azért most is volt pár hülye húzása. 
James megjelent, de csak díszlet volt – viszont Sir Charles többet szerepelt. 
Jó lenne ha a következő rész egy nyaraláson játszódna – a könyv vége felvetette ezt a lehetőséget is.
5/5

Izsó Zita: Színről színre
Izsó Zita versesköteteire a könyvtárban bukkantam – utólag jöttem rá, hogy olvastam én már tőle a Szívlapát válogatásban is. 
Ez a 2. verseskötete, ami már az első soroktól vitt magával. Családi problémák, drámák – amik néhol a gyermeki képzelet miatt misztikussá válnak. Kerek történetek, vagy csak egy probléma jelenik meg. Szülők – párkapcsolat – gyász, az ember közel érzi magához ezeket a verseket. Tetszett a stílusa, a képei, érzékletes voltak és nem álltak távol tőlem, mint mondjuk más költők stílusa. Fogok még Izsó Zitától olvasni, főleg hogy az első kötetére épp a héten találtam a könyvtári turkálós könyvek között. :)
4/5

Dékány Dávid: Dolgok C-hez
A kötet kb negyede tetszett, de volt több vers (?) amivel nem igazán tudtam mit kezdeni. 
Tetszett pl. : Teendők, Másfél, Töltés, Másik, A buszon, Lassú, Legó. 
Olvastam a Darwin Hotel kötetet is, az úgy rémlik egy fokkal jobban bejött, de majd még ismerkedem tovább ha lesz új kötet.
3/5

Tamás Zsuzsa: Mit ​tud a kert
A saját versolvasós projektem miatt vettem ki a könyvtárból a kötetét, mert szeretnék minél több magyar kortárs költőt megismerni. Ez volt az első találkozásom Tamás Zsuzsa verseivel. Sajnos a versek közül csak néhány tetszett (pl.: Mégis, Villanófény, Csak ez, Megszokta). A témái érdekes módon prózában jobban befogadhatók számomra, most versben nem szerettem a gyászáról, az anyaságról – terhességről olvasni.
2/5

Pion István: Atlasz ​bírja
Az értékeléseket elnézve valaki bírja ezt a kötetet, valaki nem – én is az utóbbiak táborát erősítem. Csak néhány vers tetszett, érdekes volt a családtörténet feldogozása, de nem került hozzám közel egyik szöveg sem.
2/5

Jean Dufaux: Murena 1. – Bíbor és arany
Egy újabb érdekes képregényt olvashatunk magyarul. A belga alkotó Néró, (akit általában az őrült római császárként azonosítunk) történetét mutatja be. Ebben az első részben Claudius császár és kapcsolatai, Néró anyjának mesterkedései kerülnek a középpontba. A rajzolás nagyon tetszett – aprólékos, látványos. Kíváncsi leszek a következő részekre – tipikusan egy 'játszva' tanító műről van szó, ami több fogalmat, jelenséget is megmagyaráz a kötet végén. Az egy pont levonás a néhol túlságosan hasonló karakterek miatt, és egy-két ponton túl gyorsan haladó történet miatt járt.
4/5

Olvastátok valamelyiket? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (31) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (2) 18 karika (12) 18. század (8) 19. század (45) 20. század (248) 21. század (154) 2pontos (22) 3pontos (115) 4pontos (476) 5pontos (491) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) a vándorló palota (1) aaron falk (2) abszurd (4) ad astra (4) afrika (2) agatha christie (25) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (2) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (3) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (15) amerikai (277) amerikai dél (40) amszterdam (1) andré aciman (3) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (7) angol (229) angolul (31) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (3) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (13) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (10) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (6) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (13) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) belarusz (1) ben aaronovitch (2) betegség (12) blog (18) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (17) boris vian (5) borító (3) boszorkány (16) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (19) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (2) carlos ruiz zafón (7) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (41) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (3) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (7) családregény (19) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (4) dán (5) dan brown (6) dark fantasy (2) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (5) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (22) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dokumentumregény (1) dominika (3) donna tartt (4) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (6) egyiptom (1) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (5) életmód (21) életrajz (18) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (5) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (5) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (2) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (7) esszék (9) észt (1) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (14) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (3) fábián janka (2) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (86) fekete istván (1) feminizmus (25) festészet (3) film (104) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (44) Franciaország (1) fredrik backman (2) frida kahlo (2) friss könyvek (105) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (4) gail carriger (5) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (6) gyerek (6) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (23) havi tervek (38) havi zárás (95) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (12) hófehér-trilógia (3) holland (3) holokauszt (10) holt költők társasága (1) honlapajánló (14) horror (9) humor (40) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (7) ifjúsági (65) igaz történet (9) ikrek (2) illusztrált (17) indiai (3) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (11) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (3) iskola (6) ismeretterjesztő (35) isztambul (3) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (20) jane austen (12) jane austen nyomoz (1) jane harper (3) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (15) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (1) jim kay (5) joanne harris (19) jodi picoult (1) jodi taylor (5) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (5) jövő (4) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (6) kanadai (19) karácsony (33) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) katasztrófa (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (32) képregény (21) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (21) kína (4) kindle (4) kirekesztés (7) kísértet (1) kisregény (23) kiss angéla (3) kisváros (1) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (5) kolumbiai (4) konmari (3) koreai (1) kortárs (75) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (13) könyvekről röviden (24) könyvesfilmes (6) könyvfesztivál (12) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (5) körbeposzt (54) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (109) KULT könyvek (7) l. m. montgomery (8) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (4) lena dunham (1) lengyel (4) lenyűgöző teremtmények (5) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (3) lmbt (27) logan mcrea (1) london (20) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lucy strange (2) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (3) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (218) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marina lewycka (2) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (25) mercy fall farkasai (3) mese (21) mese felnőtteknek (11) meseregény (6) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (10) mitológia (9) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) monstress (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) naomi novik (1) Napernyő Protektorátus (5) napló (5) nápolyi regények (4) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (17) nellie bly (2) német (16) new adult (5) new england (8) new york (30) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nigériai (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) norvégia (1) novellák (64) női sors (91) nyár (22) nyereményjáték (11) ókor (6) olasz (27) ólomerdő (3) on sai (8) oriana fallaci (1) orosz (15) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (3) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (2) önismeret (16) önsegítő (10) öregedés (1) ősz (9) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (12) párkapcsolat (3) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) podcast (3) poe (1) poket zsebkönyv (8) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (25) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (15) rabszolgaság (5) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (5) regényes életrajz (6) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (7) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (53) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sally rooney (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (32) scolar (6) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (4) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (18) spanyol (12) st. mary krónikák (4) steampunk (11) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (7) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (4) szegénység (1) szellem (5) személyes (158) szemináriumi dolgozatom (2) szentesi éva (3) szépirodalom (98) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (11) szürrealizmus (4) társadalom (12) társadalomtörténet (3) tasmina perry (2) tavasz (2) tél (9) tematikus (8) témázunk (22) terrortámadás (1) tervek (3) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (8) tilt (289) tim burton (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (37) tóth krisztina (6) több idősík (6) török (6) történelmi (32) történelmi romantikus (5) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) tükörjáró (3) tündér (3) tv sorozat (3) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (30) újság (2) újságíró (2) ukrán (4) updike (1) urban fantasy (19) utazás (9) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vaják (3) vallás (13) vámos miklós (1) vámpír (6) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (19) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (35) vicki myron (1) vietnámi (1) viktoriánus (20) világháború (30) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (2) weird fiction (3) william somerset maugham (2) YA (23) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (14)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Évszak szerint

nyár (22) tél (9) ősz (9) tavasz (2)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (277) amerikai dél (40) amszterdam (1) anglia (7) angol (229) argentin (1) ausztrál (10) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (19) cseh (6) dán (5) dominika (3) francia (44) görög (2) írország (3) isztambul (3) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) japán (15) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (4) litván (1) london (20) magyar (218) mexikó (3) német (16) new england (8) new york (30) norvég (6) olasz (27) orosz (15) osztrák (3) pakisztáni (2) párizs (12) róma (1) skót (28) spanyol (12) svájci (1) svéd (16) török (6) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2pontos (22) 3pontos (115) 4pontos (476) 5pontos (491) kedvenc (32)