Diana Wynne Jones - A ​vándorló palota

A vándorló palotával jó néhány éve, Hayao Miyazaki feldolgozásában találkoztam először, ami mai napig az egyik kedvenc animációs filmem tőle. Emiatt nehéz is volt olvasás közben elvonatkoztatni attól a világtól, de a könyv persze bővebb, és egy új dimenziót is tartalmaz, ami még izgalmasabbá teszi. Ahogy haladtam a befejezés felé úgy különült el a feldolgozás és az eredeti regény története. A folytatás még sok izgalmat ígér, ezért ki is vettem trilógia következő két darabját a könyvtárból (2. Az égi palota, 3. A másik palota)- szeretném még a nyáron ezeket is sorra keríteni.

A vándorló palota Ingary földjén játszódik, ahol a mágia mindennapos jelenség, a királyság békés életét időnként varázslók és boszorkányok dúlják fel. Az élet a mi 18-19. századi világunkhoz hasonlít - a kisvárosok élete ezt idézi a különböző műhelyekkel, ünnepségekkel.

Főszereplőnk Sophie Hatter, aki édesapja halála után Fannyval, mostohaanyjával viszi a családi kalapboltot. Két húgát Fanny tanoncnak adta különböző helyekre, Sophie pedig mint a legidősebb, teljesen a családi üzletnek szenteli az életét. Élete akkor változik meg, amikor egy nap maga a Puszták Boszorkánya látogat el az üzletbe. A találkozás után Sophie egy öregítő átoktól sújtva menekül el otthonról - 90 éves idős nő testébe zárva próbál szerencsét a világban. Ekkor találkozik a rettegett Howl varázsló vándorló kastélyával. Howlról azok a pletykák járják, hogy fiatal lányok szívét pusztítja el - Sophie bátran azt gondolja, hogy jelenlegi formájában neki már nincs mitől tartania, és jó helynek tűnik, hogy meghúzza magát. 
Persze Howl tanonca, Michael és később maga Howl is megdöbben, hogy hogyan került egy túlbuzgó 90 éves anyóka a szállásukra, miért áll neki takarítani és a palotát működtető tűzdémon vajon miért fogadta a bizalmába.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Sophie lassan rázódik bele a palota életébe, tele van vicces jelenetekkel a könyv, amiben a buzgó tenni akarása ütközik Howl terveivel. A történetben több szál fut párhuzamosan, mint amit Miyazaki felhasznált és ez persze csak jót jelent. Megismerhetjük Sophie húgainak életét, a palota hétköznapjait, Howl egyik küldetését amivel maga a király bízta meg és amihez nem fűlik foga. Illetve ami teljesen új volt, Howl származásának történetét - nekem ez sokat dobott a könyvélményen, a már ismert mese után egy új dimenziót adott a történetnek és remélem a folytatásokban ennek is szerepel lesz még. 

A történet folyamán Sophienak nem csak a Puszták Boszorkányának átkával kell foglalkoznia, hanem Calciferrel, a tűzdémonnal kötött alkujával. Mwindeközben saját képességeit és vágyait is felfedezi, illetve leküzdi az előítéleteit nem csak másokkal, hanem saját magával szemben is.
Felnőttként is jó szórakozást nyújt ez a kötet, a történet összetettsége, a humora ill. a szereplők fejlődése miatt. Szeretném majd újraolvasni valamikor, mert Howl több utalást is elejt a könyvben ami mutatja, hogy többet tud, mint amennyit mutat.
Ajánlom felső tagozatos kortól :)

5/5

Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2011
Sorozat: Palota 1.
Eredeti cím: Howl's Moving Castle
Fordította: Laukó Viktória
Oldalszám: 320
Ár: 2900 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Ingary földjén, ahol a hétmérföldes csizmák és a láthatatlanná tévő köpenyek tényleg léteznek, Sophie Hatter felhívja magára a Puszták Boszorkányának figyelmét, aki átkot szór a lányra. Sophie-nak nem marad más választása, mint hogy az egyetlen helyre menjen, ahol segítséget kaphat Howl varázsló vándorló palotájába. Ám Howlról azt híresztelik, hogy megeszi a fiatal lányok szívét és kiszívja a lelküket. A regény alapján Hayao Miyazaki készített Oscar-díjas animációs filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.