2019. július 30., kedd

Polkorrekt?

A nyaralás illetve saját, kezdeti ötlettelenségem miatt utóvédként csatlakozom a Témázunk rovat aktuális bejegyzéssorozatához: "Korrekt-e a polkorrekt? - a finomkodás és a sokszínűség kérdései". Pupilla, Zenka és Reea bőven hoztak példákat a téma aktualitásaira, ezekhez fűzném hozzá a saját gondolataimat. Azóta utóvédként csatlakozott Czenema is, aki hozzám hasonlóan a többiek által felvetett gondolatokat gombolyítja tovább :)

Na de először is miről van szó? 
"A politikai korrektség (jelzőként használva: politikailag korrekt, szokásos rövidítése PC [píszí] az eredeti angol political correctness kifejezés alapján) olyan nyelvezetet, politikát, viselkedést, eszmét, gondolkodást jelöl, amely igyekszik minimalizálni az egyes vallási, etnikai, kulturális vagy egyéb közösségek megsértését." wiki

Bőrszínváltás

Kezdve Rowling HP és az elátkozott gyermek színdarabjával, amiben Hermionét fekete színésznő játszotta, ennek hatására több ilyen fanart készült. De mi is ezzel a baj? Szerintem az, ha olyan szereplőt próbálunk 'korrigálni', akinek háttértörténete erre nem készített fel. Nima fogalmazta meg Pupilla bejegyzése alatt: "színek nyomot hagynak az emberen, más tapasztalatokat, más helyzeteket eredményeznek." Ezzel teljesen egyetértek - miért kéne utólag belemagyarázni a könyvekbe, hogy Hermione más volt, mint ahogy elképzeltük? Az ő fő problémája az volt, hogy túlbuzgó volt ami miatt többen utálták - nem a bőrszíne. Az már más lenne, ha egyéb feldolgozásban szerepet kapnának más problémái is, amik érdekessé teszik hogyan küzd meg velük - legyen az a bőrszín, vagy a szexuális orientációja. 
pixabay
Nekem tetszik az élőszereplős fekete Kis hableány ötlete - játszódhat a történet akár Afrika partjainál, ahol teljesen indokolt lehetne a más bőrszín, de akkor a történetet el kell mélyíteni ebbe az irányba - pl. beleszerethet a fehér hercegbe? Emiatt ellenzik (még inkább?) a kapcsolatukat?

Nem szeretem, amikor történelmileg idegen a szereplő bőrszíne - erre már a Doctor Who több részében is láttam példát. Most többen említették Julia Quinn történelmi regényét, a 19. században játszódó Birdgerton család esetét, aminek több szereplője a casting szerint fekete bőrű lesz.

Félreértés ne essék, szívesen olvasok - nézek olyan történeteket, amik a nem fehér bőrszínű szereplőkről szólnak, főleg ha az írójuk is érintett, mert így tudja szerintem átadni a legteljesebb élményt, azokat az apróságokat, helyzeteket, amibe az 'átlag fehér olvasó' bele se gondol. 
Erre néhány példa:
- Tommy Orange - Sehonnai
James Baldwin - Ha ​a Beale utca mesélni tudna
Celeste Ng - Amit sohase mondtam el
Angie Thomas - The ​Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

LMBTQ

A PC másik fontos része a szexuális orientáció, aminek hatására több könyv is megjelent az elmúlt években. Ezekre is lehet jó példákat találni:
André Aciman – Szólíts a neveden (októberben jön a 2. része ;))
Emily M. Danforth - Cameron ​Post rossz nevelése
Taylor Jenkins Reid - Evelyn ​hét férje
Becky Albertalli - Simon és a Homo sapiens-lobbi
De több regényben a meleg karakter egy díszlet - ha nem tesz hozzá a történethez, ha az író nem fejti ki a problémáit, akkor kb csak a trend miatt szerepel.
pixabay
A témához még hozzá tartoznak a különböző vallások - kultúrák elfogadását, megismerését segítő könyvek is, ezekre nem tudok annyi példát hozni, a fenti két téma pörög inkább a könyvkiadásban, de cáfoljatok meg :)

Konklúzió?

Alapvetően támogatom azt a trendet, amit elkezdődött: legyen reprezentálva minél szélesebb és színesebb kör, az irodalomban és a filmekben is. A lényeg, hogy legyen hiteles a karakter, a szerző ismerje a tényleges problémáit az adott élethelyzetnek. Legyen alacsonyabban az ingerküszöbünk, úgy értve, hogy ne féljünk/akadjunk ki attól ha valaki különbözik tőlünk. Egyáltalán, olyan jó lenne kevesebb gyűlölet és kirekesztés a világban!

Szeretem az újramesélt sztorikat is - nincs ellenemre, ha a mai kornak, gondolkodásnak megfelelően változtatnak rajta. De ha egy klasszikus történetet próbálnak újraírni, akkor adjon valami pluszt - ne csak az legyen a készítő célja, hogy megváltoztatja a szereplő nemét/szexualitását/bőrszínét. 

Persze könnyen át lehet esni a ló túloldalára, ha az írók - rendezők - forgatókönyvírók - stb. csak a kvótákra figyelnek, vagy úgy próbálnak nagyobb kört megnyerni, hogy beleszuszakolnak a történeteikbe egy valamiben 'más' karaktert ezzel hódolnak a már divatnak mondható politikai korrektségnek.

Az összegzés összegzése: szükséges a PC, kellenek a mindenféle szempontból színes és különleges sztorik, karakterek, de azok legyenek hitelesek, nem csak üres bábok.

Mit gondoltok a témáról? 
Jöhetnek hozzászólások vagy külön bejegyzések - szóljatok és belinkelünk ;)

7 megjegyzés:

 1. "adjon valami pluszt" Na látod, én ezt hiányolom a legtöbb helyről!
  anno fanfiction íróként sok sablonnal dolgoztam, de mindig igyekeztem belevenni minden sztoriba 1-3 csavart, amitől nem lesz kliségyár az egész.
  Márpedig így tényleg csak szinte kvótának tűnik az egész, igen, vannak szociológusok akik szerint 5 %-nyi homoszexuális él minden társadalomban, de akkor a többi kisebbség miért nincs képviselve regényekben, vásznon többször?
  Teszem azt egyke legjobb barátot, vagy alkoholista szülők gyerekét kevesebbet olvasol - pedig mennyire sok lehet belőlük!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na ez új infó volt, hogy írtál fanficeket, efölött eddig elsiklottam, vagy nem láttam amikor említetted :)
   Azért már bővülget a piac, szerintem egyre több könyvben jelenik meg alkoholizmus problémája, de még bőven van kényes téma.

   Törlés
 2. A tucat munka minden tekintetben és műfajban csak tucatmunka, és ez ellen egyre kevesebbet tehetünk, mert lassan elsilányodik minden. Az újítást valóban sokan csak annyiban látják, hogy kicserélik a szereplők nemi identitását vagy bőrének színét, és lehet valami így is szórakoztató, csak hát nem egyedi.

  A plusz hozzáadása mindig rizikós, lehet belőle Büszkeség és balítélet és a zombik is :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez igaz, na de azért (is) vagyunk mi, hogy megmondjuk mit érdemes olvasni :)
   Hú tényleg, azt még mindig nem láttam-olvastam, de nem is vonz :D

   Törlés
 3. A más vallások-kultúrák elfogadásához kapcsolódóan nekem a mormonos és amish-os könyvek jutnak eszembe, szerintem ezekre számos példát találni, csak hát az már más kérdés, hogy a téma érdekessége és a közösségek zártabb mivolta miatt írnak róluk, nem amiatt, hogy elfogadottabbak legyenek. De egy hasznos pozitívum, hogy ezáltal mégis azok lesznek, és tök jó, ha vannak információink róluk. Én pl Picoult amish-os könyvét, a Plain Truth-t (Egyszerű igazság) nagyon szerettem.

  Az LMBTQ-ról még a Bádogember is eszembe jutott! És ott legalább tényleg nem csak díszlet volt az egész, hanem csodásan kifejtett téma és árnyalt karakterek. :)

  Jó kis poszt lett, örülök, hogy mégis írtál utóvédként :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mormon vallásra jó példa Tara Westover memoárja is, bár az bennem az elutasítást erősítette (http://ittvalahol.blogspot.com/2019/01/tara-westover-tanult-lany.html).
   Tényleg a Bádogember, újra is akarom olvasni a nyáron (ezt is :D).
   Köszi!

   Törlés
  2. Tényleg, azt most ajánlották a Lapozz a 99-re adásban is, és felfigyeltem rá. Kár, hogy eltávolított inkább a témától. :/
   Bádogember ♥

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (31) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (2) 18 karika (12) 18. század (8) 19. század (45) 20. század (257) 21. század (156) 2pontos (24) 3pontos (116) 4pontos (488) 5pontos (498) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) a vándorló palota (1) aaron falk (2) abszurd (4) ad astra (4) afrika (2) agatha christie (27) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (2) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (3) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (15) amerikai (278) amerikai dél (40) amszterdam (1) andré aciman (3) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (9) angol (235) angolul (33) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (3) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (13) argentin (1) arisztokrácia (2) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (10) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (6) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (13) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) belarusz (1) ben aaronovitch (2) betegség (13) blog (18) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (18) boris vian (5) borító (3) boszorkány (16) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (19) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (2) carlos ruiz zafón (7) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (41) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (3) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (7) családregény (19) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (4) dán (5) dan brown (6) dark fantasy (2) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (5) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (22) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dokumentumregény (1) dominika (3) donna tartt (4) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (6) egyiptom (1) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (5) életmód (21) életrajz (18) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (5) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (5) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (4) eric kraft (1) erin morgenstern (2) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (7) esszék (9) észt (1) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (14) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (3) fábián janka (2) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (91) fekete istván (1) feminizmus (25) festészet (4) film (104) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (45) Franciaország (3) fredrik backman (2) frida kahlo (2) friss könyvek (106) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (4) gail carriger (5) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (4) guilty pleasure (1) gyász (6) gyerek (6) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (23) havi tervek (38) havi zárás (96) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (12) hófehér-trilógia (3) holland (3) holokauszt (10) holt költők társasága (1) honlapajánló (14) horror (9) humor (41) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (8) ifjúsági (68) igaz történet (9) ikrek (2) illusztrált (17) indiai (3) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (11) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (3) iskola (6) ismeretterjesztő (39) isztambul (3) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (20) jane austen (12) jane austen nyomoz (1) jane harper (3) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (15) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (2) jim kay (5) joanne harris (19) jodi picoult (1) jodi taylor (6) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (5) jövő (4) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (6) kanadai (20) karácsony (33) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) katasztrófa (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (32) képregény (21) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (21) kína (4) kindle (4) kirekesztés (7) kísértet (1) kisregény (23) kiss angéla (3) kisváros (1) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (5) kolumbiai (4) konmari (3) koreai (1) kortárs (76) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (14) könyvekről röviden (24) könyvesfilmes (6) könyvfesztivál (12) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (5) körbeposzt (54) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (112) KULT könyvek (7) l. m. montgomery (8) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (4) lena dunham (1) lengyel (8) lenyűgöző teremtmények (5) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (3) lmbt (28) logan mcrea (1) london (22) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lucy strange (2) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (3) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (219) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marina lewycka (2) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (27) mercy fall farkasai (3) mese (21) mese felnőtteknek (12) meseregény (6) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (10) mitológia (9) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) monstress (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (2) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) naomi novik (1) Napernyő Protektorátus (5) napló (7) nápolyi regények (4) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (17) nellie bly (2) német (20) new adult (5) new england (8) new york (30) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nigériai (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) norvégia (1) novellák (65) női sors (91) nyár (22) nyereményjáték (11) ókor (6) olasz (27) ólomerdő (3) on sai (8) oriana fallaci (1) orosz (15) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (3) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (2) önismeret (16) önsegítő (10) öregedés (1) ősz (12) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (13) párkapcsolat (3) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) podcast (3) poe (1) poket zsebkönyv (8) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (26) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (15) rabszolgaság (5) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (5) regényes életrajz (7) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (8) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (53) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sally rooney (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (32) scolar (6) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (4) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (18) spanyol (12) st. mary krónikák (5) steampunk (11) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (7) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (4) szegénység (1) szellem (5) személyes (158) szemináriumi dolgozatom (2) szentesi éva (3) szépirodalom (99) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (5) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (11) szürrealizmus (4) társadalom (12) társadalomtörténet (3) tasmina perry (2) tavasz (2) tél (9) tematikus (8) témázunk (23) természettudomány (4) terrortámadás (1) tervek (4) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (9) tilt (297) tim burton (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (38) tóth krisztina (6) több idősík (6) török (6) történelmi (33) történelmi romantikus (6) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) tükörjáró (3) tündér (3) tv sorozat (3) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (31) újság (2) újságíró (2) ukrán (4) updike (1) urban fantasy (19) utazás (9) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vaják (7) vallás (13) vámos miklós (1) vámpír (6) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (19) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (35) vicki myron (1) vietnámi (1) viktoriánus (20) világháború (30) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (2) weird fiction (3) william somerset maugham (2) YA (23) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (14)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Évszak szerint

nyár (22) ősz (12) tél (9) tavasz (2)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (278) amerikai dél (40) amszterdam (1) anglia (9) angol (235) argentin (1) ausztrál (10) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (19) cseh (6) dán (5) dominika (3) francia (45) görög (2) írország (3) isztambul (3) izland (4) izlandi (5) izraeli (1) japán (15) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (8) litván (1) london (22) magyar (219) mexikó (3) német (20) new england (8) new york (30) norvég (6) olasz (27) orosz (15) osztrák (3) pakisztáni (2) párizs (13) róma (1) skót (28) spanyol (12) svájci (1) svéd (16) török (6) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2pontos (24) 3pontos (116) 4pontos (488) 5pontos (498) kedvenc (32)