Taylor Jenkins Reid - Evelyn ​hét férje

Több blogban - vlogban láttam felbukkanni ezt a könyvet, amit az angolszász olvasóközönség is nagyon szeret. Engem Dominika videója győzött meg, hogy mindenképp elolvassam, A csoport után épp jól jött egy könnyedebb, de kicsit hasonló környezetben játszódó regény.

Taylor Jenkins Reidnek ez az első könyve magyarul, de már 4 regénye megjelent ezen kívül - a sok pozitív értékelésnek köszönhetően talán majd többet is elhoz a Lettero Kiadó!

Evelyn Hugo a '60-as évek (fiktív) hollywoodi sztárja volt - hét házasságán keresztül ismerjük meg az életét, a karrierjének alakulását és szerelmeit. A regény elején a 79 éves színésznő megbíz egy fiatal, ambiciózus újságírót, Monique-ot hogy a tervezett interjú helyett vállalja el, hogy megírja az életrajzát. A könyv minden haszna az övé lehet, de kikötése, hogy csak az ő halála után jelenhet meg. Monique-ot ez a helyzet nehéz döntés elé állítja, ami hatással lesz a jelenlegi munkájára - hosszú távon a karrierjére.  Mit mondjon a főnökének, hogy mégsem hozza interjút az újságnak, helyette a saját karrierjét egyengeti? A fenti erkölcsi dilemmát és Monique életének egyéb nehézségeit hamar elsöpri a Evelyn visszaemlékezése. 

A kubai származású kamasz lány New York egyik nyomornegyedében nőtt fel. Édesanyja halála után elhatározásra jut: nem marad alkoholista apja mellett, hanem az első alkalmat megragadva Hollywoodba megy. 14 évesen, idősebbnek hazudva magát, egy villanyszerelő, Ernie Diaz felesége lesz, aki a filmstúdiók világításán dolgozik. Evelyn tudatosan, az embereket ügyesen manipulálva kerül egyre közelebb a producerekhez, míg végül fel nem figyelnek rá és szerepet nem kap. Innen nincs megállás - megismerjük a hollywoodi 'sztárcsinálás' részleteit, a megrendezett randikat a megfelelő színészekkel, akikről a megfelelő helyeken készülnek fotók. 
Evelyn egyre feljebb jut a színészi ranglétrán, első férjétől csendben elválik, hogy egy szakmai és a magánélete szempontjából is megfelelőbb férfival kösse össze az életét.
"Amikor felbukkan a lehetőség, hogy megváltoztasd az életed, légy készen arra, hogy bármit megtegyél. A világ nem ad neked semmit, csak te veheted el magadnak."
Evelyn elképesztően tudatos, tisztában van az értékeivel, azzal hogyan tudja a férfiakat, nőket, rendezőket, rajongókat az ujja köré csavarni. A könyv elején már tudjuk, hogy egy igazi ikonról van szó - de drukkolunk érte, kíváncsiak vagyunk, hogy az élete milyen kanyarok után jut el oda, ahol megismerhettük.

forrás
A könyv nagyrészt Evelyn szemszögéből meséli el életének fordulatos eseményeit, ami mind magánéleti mind a karrierje szempontjából érdekes eseményekkel van tele. Monique-ot is teljesen a hatása alá vonja - vele együtt izgulunk, hogy mi történt vele, illetve amire többször utalgat is, hogy miért éppen őt kérte fel, az életrajz megírására? Mi az a múltbeli esemény, ami összekapcsolja az életüket?

Nehéz volt letenni ezt a könyvet, egyszerre lecsúszott belőle 100-200 oldal, ezt a pergő párbeszédek és a fordulatok garantálták. Evelyn megosztó karakter - lehet utálni, szeretni, tisztelni - engem lenyűgözött, hogy a semmiből milyen utat tett meg.
"Az emberek azt hiszik, az intimitás a szexről szól. De az intimitás az igazságról szól. Amikor rájössz, hogy elmondhatod az igazat valakinek, amikor megmutathatod magad, megállhatsz előtte pucéron, és az a válasza, „velem biztonságban vagy”. Ez az intimitás."
A könyv erőssége, hogy nem igazán azt a 'felszínesnek tűnő' sztorit kapod, amit sejtenél a címből, vagy a fülszövegből. Ez nem csupán a sztárrá válás regénye, hanem az önismeret, a szeretet keresésének, a családra találásnak a regénye is. Olyan kényesebb témákat körüljárva, mint a női szexualitás, a homoszexuális kapcsolatok, ill. a halálhoz való 'jog'. 

Összességében tetszett ez a könyv, majdnem 5 pontot is adnék rá, de attól függetlenül, hogy 456 oldal (mondjuk szellős szedéssel) volt egy kis hiányérzetem. Néhol kicsit részletesebb leírásokat elbírtam volna, ill. a '70-'80-as években már annyira nem éreztem indokoltnak hogy mindenkihez férjhez kellene menni. A történet elején oké, amikor a nők még nem élhettek annyira önálló - megbecsült életet egyedül, de az hogy még a '80-as években is beleugrott Evelyn ebbe egy olyan férfival akit annyira nem is ismert meg...
Ettől függetlenül magával ragadó, és jó regény - ajánlom, ha egy csavarosabb romantikus sztorit szeretnétek olvasni, vagy kimondottan szeretitek a 20. századi hollywoodi miliőt. 

4/5

Kiadó: Lettero
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The seven husbands of Evelyn Hugo
Oldalszám: 456
Ár: 3890 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok. A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar – ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye.„Kérném a következő Taylor Jenkins Reid regényt. Elővételben, most.” Examiner„Elvarázsol… játszi könnyedséggel teremt hús-vér szereplőket.” Associated Press

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatosak ezek a kollázsok, tökre illenek a könyvhöz. :) Örülök, hogy neked is tetszett. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért (is) szeretem a tumblrt :D Mindig olyan szép kollázsokat találok az olvasmányaimhoz.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.