Agatha Christie - Bűbájos ​gyilkosok


Nem tudtam ellenállni a Helikon új sorozatában megjelent kötetnek, másrészt úgy gondoltam ez pont jó lesz halloweeni olvasmánynak. A moly szerint a könyv az Ariadne Oliver (írónő, megjelent pl. a Halloween és halál kötetben is) sorozat 5. része. Igazság szerint nem sok szerepe van benne: néhányszor jelenik csak meg - a nyomozást egy ismerőse, a fiatal történész, Mark Easterbrook végzi.

Egy özvegyasszony, Mrs. Davis betegségével indul a történet. Főbérlője papot hív hozzá, aki meggyóntatja, ezután nem sokkal az asszony meghal. Gorman atya hazafelé tart Mrs. Davistől megtudott nyomasztó információk birtokában, ám valaki a nyomába ered a sötét utcán és leüti.
forrás
Lejeune felügyelő és Dr. Corrigan kezd el nyomozni a pap meggyilkolásának ügyében; ebbe kapcsolódik be Corrigan egyik ismerőse Mark Easterbrook. Mark egy baráti társaságban elhangzott Sárgaszínű Ló kifejezésből göngyölíti fel az eseményeket, mely egy fogadóhoz vezet, amiben három boszorkánynak, médiumnak kikiáltott nő lakik. Vajon ők képesek valakit a távolból a halálba küldeni? Mark egyre jobban belebonyolódik az ügybe, amiben később egy új segítője is lesz.

Ennek a kriminek erőssége, hogy teljesen elbizonytalanítja az olvasót - hagyományos krimit olvas, vagy a természetfeletti események valóban megjelennek? 

Mark Easterbrook racionálisan áll neki az ügynek, ám a későbbi események elbizonytalanítják.
A regény befejezése egy nagy csavarral ad megoldást mindenre ill. ami külön tetszett, hogy egy csepp romantikus szálat is beleszőtt Agatha.

Felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, az elején nagyon tetszett Mark aprólékos elbeszélése, aztán a rejtélyes gyónás - a könyv felétől valahogy leült a történet, ill. túl sok szálon indult el a nyomozás. A vége felé már untam a sok körítést, és már csak az érdekelt mi az egésznek a kulcsa. 

3/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Pale Horse
Sorozat: Ariadne Oliver 5.
Oldalszám: 300
Ár: 2699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mark Easterbrook jól tudja, hogy a Sárgaszínű Ló rejtélyének megértéséhez a legelején kell kezdenie. No de mivel is kezdődik a rejtély valójában? Gorman atya halálával? Vagy azzal, hogy a gyilkos oly elszántan keresett nála valamit, hogy még a reverendát is elszaggatta? Vagy pár perccel korábban kezdődött minden, amikor az atya egy haldoklóhoz érkezett látogatóba? Netán annak a veszekedésnek is köze van az ügyhöz, amelyet Mark korábban véletlenül kihallgatott?Babonák, okkultizmus, Shakespeare-drámába illő, boszorkányos öregasszonyok bukkannak fel a nyomozás során - és egy baljós névlista, melynek tagjai többnyire már halottak... Bárhol is kezdődött ez a történet, Mark és társa, Ginger azt kívánják, bárcsak soha ne bukkantak volna a rejtély nyomára.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.