Michelle Obama - Így lettem

A megjelenése óta érdekelt Michelle Obama története. Az amerikai politikai életet nem követem, de az Obama család szimpatikus volt számomra, ezért is kaptam az alkalmon, hogy közelebbről is megismerjem az őket.

Michelle gyerekkorától kezdve mutatja be életét, elmeséli hogyan vált azzá az önálló, kitartó, érzékeny nővé, aki 28 évesen hozzáment a későbbi, első afroamerikai elnökhöz. 
Michelle Robinson Chicagoban született és nőtt fel, édesanyja nagynénje házának felső emeletét foglalta el a négy fős Robinson család. Bátyjával, Craiggel sokáig közös szobájuk volt, egy suliba jártak és mindig számíthattak a rokoni hálóra.

Miche már kiskora óta szenvedélyesen tanult, bizonyítani akart, hogy mennyi mindenre képes - tehetséges diákokkal járt külön osztályba, később a Princeton Egyetemre követte kosárlabdázó bátyját. A jogi kart választotta és jogászként első munkahelyén ismert meg Barackot. Röviden mesél férje történetéről is: Hawaiin született, anyukája fehér, kansasi származású antropológus volt, aki élete nagy részét Indonéziában töltötte, fiát nagyszülei nevelésére bízta.

Michelle életét szinte évről-évre követhetjük, reflektál azokra a hatásokra, amik később fontossá váltak az életében vagy a személyisége fejlődésében. 
Története egyrészt bepillantást ad a motivált, tanult afroamerikai réteg életébe, másrészt megmutatja hogy milyen problémákkal találkozott az életében: akár saját családjában is (állam/orvosok iránti bizalmatlanság; a szakmájában való alul reprezentáltság - úgy mint nő és mint afroamerikai). Másrészt beavat a házasságába – milyen ellentétek jelentek meg kettejük eltérő személyiségéből és gondolkodásmódjából fakadóan, milyen összeegyeztetni kettejük eltérő beosztását, a gyereknevelés és az egyéb szabadidős programokat.
"Nő voltam, fekete és erős, ami bizonyos emberek számára, akik bizonyos hozzáállással szemlélik a dolgokat, ez egyet jelentett azzal, hogy “dühös”. Ez is egy kártékony klisé volt, amellyel már emberemlékezet óta söprik félre a kisebbségi nőket, afféle tudattalan jelzés, hogy nem kell odafigyelni arra, amit mondunk."
Természetesen végigkövethetjük a szemszögéből Barack pályáját is, a képviselőségtől, a szenátusi tagságon át a elnökválasztást megelőző kampányig. Michellenek jelentős szerepe volt a kampányban, beavatja az olvasókat ennek folyamatába - a pozitív és negatív oldalaiba egyaránt. Szót ejt a megválasztás utáni feladatokba, az életbe a Fehér Házban. Két ciklust, vagyis 8 évet töltöttek itt - és Michelle személyiségéből fakadóan nem állt meg a kirakatfeleség szerepben, saját projektekben vett rész melynek eredményeiről is beszámol röviden a könyvben. Bosszantó, hogy milyen ember és nézőpont követte őket az elnöki posztban, de talán igaza lesz Michellenek:
"Az élet arra tanított, hogy a haladás, a változás lassan megy végbe. Nem két vagy négy év alatt, sokszor egy élet is kevés. Elvetjük a fejlődés magvait, és talán soha nem láthatjuk a termést. Türelmesnek kell lennünk."
Az Így lettem nagyon olvasmányos, érdekes sztorikat tartalmazó és fontos üzenetet tartalmazó könyv: aki hajt és tanul, az a származása ellenére sokra viheti - akár egy elnöki pozícióig is! Nagyon hamar szimpatikus lett számomra Michelle karaktere - személyisége, családjának története több ponton is meghatott. Őszintén beszél az életéről, nehézségeiről, gyászáról is. Persze teljesen más az a közeg, ahol ő felnőtt, ahol a jó diploma milliós keresetet biztosító első állást hozott neki - mégis érdemes volt elolvasnom, mert egy érdekes család életébe pillanthattam be, ill. az USA egy kis részét is megismerhettem a nézőpontjából.

5/5

Kiadó: HVG
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Becoming
Fordító: Weisz Böbe, Andó Éva
Oldalszám: 440
Ár: 4900 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajzaMichelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki. Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte. Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.