Moskát Anita - Irha és bőr

június 07, 2019
Az a jó Moskát Anita könyveiben, hogy nem ragad bele egy világba, hanem minden egyes könyvében részletesen kibontja azt, amit megálmodott. A Bábel fiai, a Horgonyhely és az Irha és bőr is teljesen különböző világban játszódnak. Utóbbi ráadásul aktuális problémákat is megmutat különféle 'irhában' ;)
Ki kell emelnem, hogy ha intelligens, aktuális társadalmi problémákról szóló fantasyt szeretnétek olvasni - és még nem ismeritek - akkor bátran kezdjetek neki Anita valamelyik regényének. Azt szeretem benne, hogy csak a világ, a témák érdekesek-izgalmasak, hanem jó stílusban - okosan felépítve írja meg a könyveit.

Az Irha és bőr világa hasonlít a miénkhez, annyi különbséggel, hogy 17 éve egy 'teremtés-hullám' következtében több millió állat bábozódott be, hogy többé-kevésbé emberekké alakuljanak át. Magyarországon ezek a teremtmények, fajzatok ahogy a többség hívja őket, több gettóba szorítva élnek, ahol időről-időre megjelennek a turisták, ill. a szociális munkások felügyelnek rájuk. 

Ilyen fajzat Kirill, aki őzből alakul át, és a gettóban egy panelban él választott családjával, több átalakult sutával együtt. A 'csorda' viszont nem igazán akarja kihasználni az ember alakot, visszavágynak a természetbe, és nem értik Kirill rajongását a civilizáció iránt. Főszereplőnk pedig már fiatal kora óta kutatja az átváltozások történetét, melyeket blogján tesz közzé.
Egyik este a gettóban, tanúja lesz hogy egy férfi egy szemetes zsákban kidob egy bebábozódott borzfajzatot. A csorda félelmei ellenére Kirill a borz segítségére siet, és hamar rájön hogy nem egy újszülött fajzattal van dolga. A borzlány, Pilar eléggé korlátolt körülmények között fejlődött, mindene a tévé - szuperül idézi a reklámokat és a kedvenc tévésorozata jeleneteit. 

Egy másik szálon belecsöppenünk egy fajzatügyi-képviselő, August életébe is, aki azon dolgozik, hogy a magyarok igennel szavazzanak a fajzatok embernek tekintése érdekében.
"Személyi szám, adószám vagy egészségbiztosítási adatok nélkül csak testek voltak. Nem látszott a Facebook-profiljuk, az ismerőseik száma, a családi állapotuk, a hírfolyamban megosztott macskás videók vagy szülinapi köszöntések. Sehol az érettségi bizonyítványuk, az anyjuk neve. Nincs születési idejük, nincs telefonszámuk, se priuszuk, foglalkozásuk vagy lakóhelyük. Csak bőr és haj és fanszőr. Ha ruhát viselnek, az talán segített volna. Magassarkúban vagy öltönybe bújva a civilizáció látszatát kelthették volna, de csupaszon, ahogy egy fajzat bújik ki a karamellából, és ahogy az ember születik magzatmázasan, nem különböztek."
Sokféle témát és aktuális problémát dolgoz fel a regény - a kisebbségek helyzetét; az emberi felsőbbrendűségtudatot; a médiagépezetet; a tömegmanipulációt.
Mindhárom főszereplő fejlődését is végigkövethetjük: Kirill kiszakad a megszokott csordából, keresi a helyét, próbálja levetkőzni a berögződött szerepeket. Egyrészt azt hogy ő az áldozat-e a szituációkban, vagy az, aki irányít - illetve azt hogy tud-e egy másik csoporthoz tartozni, mint amit eddig megszokott.
Pilar szeme felnyílik, a naiv teremtés többször fájdalmasan és kegyetlen módon szembesül a világ visszásságaival - pedig ő csak az álmait akarja megélni. August pedig a gondosan felépített arca mögül bújik elő és próbálja összeegyeztetni a nagyszabású terveit a valósággal. 
Mindhárom karakter jelentősen különbözik egymástól és jól megmutatják ennek az új világnak a problémáit, visszásságait. 

Lassú folyású történetről van szó, és szép vaskos lett ez a kötet - nem is haladtam vele gyorsan, de így volt ez jó. Már az első oldalaktól elgondolkodtatott (kitűnő könyvklubos vitaalap): milyen felelősségünk van a világon - nem csak az állatok, de a környezetünk felett is. Alapos tükröt mutatott a mai társadalomról, a megjátszott jótékonysággal, a médiacirkusszal, a forrongó tömegekkel, a média által ránk erőszakolt megfeleléskényszerről. Megmutatja, hogy mennyire tudjuk kezelni a másságot - legyen az testi, nemi, vagy gondolkodásmódbeli. 

Ajánlom ha egy nem mindennapi történetre vágytok, ami a fantasy-scifi-weird máza alatt aktuális problémákról gondolkodtat el. Elképesztően sokrétű, hátborzongató és tuti a bőröd alá mászik! 

5/5

Részlet

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 608
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.