Havi zárás - Január

január 31, 2024

A január könyves szempontból nagyon erősen indult: ismét sokféle és sok könyvet olvastam el, de nem vettem/kaptam egyet sem :)

Szerzemények

0 :D

Olvasmányok

1. Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya 5/5
2. Jennifer Ryan: The Chilbury Ladies' Choir 5/5
3. M. C. Beaton: Egy hölgy talpig pácban 5/5
4. M. C. Beaton: Agatha Raisin és a meztelen igazság 3/5
5. Tarbay Ede: A kisróka 5/5
6. Marie Aubert: Igazából nem ilyen vagyok 5/5
7. Kordos Szabolcs: Egy város újabb titkai 5/5
8. Elisa Shua Dusapin: Tél Szokcsóban 3/5
9. Gaston Leroux – Varga Tomi: Az Operaház Fantomja 4/5
10. Élménygyűjtő – London 3/5
11. Andrew Morton: A királynő 4/5
12. Irene Solà: Gátak 4/5
13. Rainbow Rowell – Sam Maggs: Fangirl: Manga 3. 4/5
14. Taylor Jenkins Reid: Egyetlen szerelmeim 3/5
15. Kathleen Becker: London 5/5
16. Claire Keegan: Ilyen apróságok 5/5

Az idei első olvasmányom egy karácsonyi mese volt #ebédszünetbenisolvasok, ill. a várólista csökkentő listám első - januárra tervezett könyve. Utána jöttek a könyvtári újdonságok - az őszi-téli új megjelenések közül, de a kezembe került gyerekkorom egyik kedvenc mesekönyve (A kisróka), ill. sort kerítettem két Londonról szóló útikönyvre.

A 24 nemzetes kihívásra válogattam januárban több olvasmányt - M. C. Beaton volt a legkönnyebb választás kedvenc szerzőként (skót), Marie Aubert (norvég) szintén már a kedvenceim között szerepel, Elisa Shua Dusapin (francia-koreai) teljes újdonság volt, sajnos annyira nem jött be a világa, Irene Solà kötet szintén egy várt darab volt. Az utóbbi fél évben el voltam kényeztetve, mert több olyan szerzőtől jelent meg új könyv, akit pár éve fedeztem fel magamnak (pl.: Marie Aubert, Iréne Solà, Julie Otsuka, Taylor Jenkins Reid). Még a hónap végére csúszott be egy számomra új szerző: Claire Keegan - kisregénye remek választás volt.

Három félbehagyásom is volt:

  • Csáki Judit: Alföldi – Rajtam nem múlt: 53. oldal után tettem le, mert nagyon szakmázós, ami nem köt le, de Alföldi élete érdekes volt ebben a kis részben is.
  • Kate Thompson: A remény könyvtára: 95 oldal + a szerzői jegyzet a könyv születéséről és a történet valóságalapjáról – utóbbi érdekesebb volt, mint a cselekmény*. (*Sokat ismétli magát, nem fogott most meg – ha más hangulatban olvasom biztos tetszik, de most nincs kedvem vele az időt húzni.)
  • Wellness almanach - októberben vettem meg magamnak, a februári fejezetig elolvastam, de annyira nem szólított meg, hogy repült az eladásra szánt könyvek közé (holnap pedig indul is az új gazdájához)
Az értékeléseimet elnézve mostanában kritikusabb vagyok, vagy nem jól válogatok - több 3 pontos értékelést is adtam: az új Agatha Raisinre, az egyik London útikönyvre, Taylor Jenkins Reid regényére és a Tél Szokcsóban kisregényre.

Most amúgy Elena Ferrante leveleit - írásait olvasom- nagyon tetszik - sok apróságok elárul magáról, az írásairól, de ez már át fog csúszni februárra.

Valamilyen formában szerettem volna folytatni a cozy mystery zsánert reklámozó tevékenységemet, ezért született hozzá egy új kihívás. Erre már ki is néztem legalább három könyvet a könyvtárból - szintén az újabb megjelenések közül. :)

Filmek-sorozatok

A hónap sorozatélménye A nagy pénzrablás spinoffja, a Berlin volt - jó volt visszacsöppenni ebbe a világba. Idei első moziélményünk a Ferrari volt (Adam Driver O.O). Belekezdtem, de aztán el is engedtem a Poker Face-t. 

Mindenmás

A január felemás volt: egyrészt nagyon produktív voltam - London-szervezéssel, hétköznapi apróságokkal kapcsolatban, másrészt volt egy-két igazán rossz nap.
Szeretnék jobban odafigyelni az étkezés-mozgás kombóra, mert úgy érzem nagy szükségem van rá, próbálok apró szokásokat kialakítani, hogy ezt támogassam (Atomi szokások egy remek inspiráló olvasmány, csak mondom - most ennek az ötleteire emlékszem vissza).
Két kis szórakoztató projektet is befejeztem január végén - az egyik a Hogwarts Legacy végigjátszás (deperszeújrakezdtemegymásikkarakterrel), a másik az ősszel elkezdett számfestőm (karácsonyra kaptam egy újat, szóval ez a hobbi folytatódni fog :D))

Februárban szeretnék részt venni Andi és Sanna romantikus readathonján - amúgy is csücsül nálam néhány romantikus regény a könyvtárból + a VCS 2. eleme illik ide (Shafak - A szerelem 40 szabálya). Ezen kívül szeretnék végre nekiállni az új Cormoran Strike kriminek, ill. a többi várt könyvnek, amiket könyvtárból sikerült kivennem (pl.: Julie Otsuka, Édes palacsinta, Üveghotel, Bomann Kék, stb-stb.). Ja és még mindig nem szeretnék könyvet beszerezni, csak az eladásokat pörgetni :D

Pupilla

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.