Claire Keegan - Ilyen ​apróságok

Év elején mindig szívesebben nyúlok új szerzők felé, most januárban sok olvasmányomat az alapján válogattam ki, hogy jó lesz-e a 24 nemzet kihívásra
Bevallom ez egy borítóválasztás* volt, persze meggyőzött a Booker-díj jelölés plecsni, ill. kisregény formátum. 
Amikor néhány nappal később feljött Facebookon a kötetből készül(ő?) film egy jelenete Cillian Murphy főszereplésével, akkor már tudtam, hogy jól választottam a könyvtári újdonságok közül.

A kisregény főszereplője Bill Furlong, egy szén- és fatelep tulajdonosa. A fiatalon elárvult férfi élete példaszerű: jól házasodott, öt szép és okos lánya született, a cég is jól megy - káros szenvedélye nincs, mindenkivel kedves, egy jó polgár. 

Életében akkor következik be fordulat, amikor a városi zárdába kell vinnie egy szállítmányt - véletlenül szembesül az ott dolgozó lányok állapotával, pedig szinte csak egy villanást lát belőlük, néhány szót vált velük.
Közben ő és családja a karácsonyra készül, sok a munka mert hideg a tél - de Bill nem tudja kiverni a fejéből a zárdában élőket. Életére elkezd új szemmel nézni, először nem is tudja megfogalmazni mi bántja, de ott motoszkál benne az a kényelmetlen érzés, hogy tennie kell valamit. 

Végig olyan érzésem volt, hogy sokkal korábban játszódik a történet, mint 1985. A szegénység, a lassan folyó élet, a kétkezi munka szerepeltetése miatt akár 40 évvel korábban el tudtam képzelni az eseményeket. Megdöbbentő, hogy 1996-ig működtek Írországban a Magdolna-mosodák, ahova a 'bukott' lányok kerültek.
A kisregény egyrészt ezeknek a létezésére világít rá, másrészt magyarázatot ad arra, hogy a városiak hogyan tűrhették - titkolhatták el ezeket. Bill Furlong és édesanyja életútja egy szerencsés változatot mutat be - ezért is ébredhet fel főszereplőnk lelkiismerete.

Nagyon hamar beszippantott ez a könyv, megfogott Furlong dolgos, de elmélkedő karaktere. A szerző teljesen realistán mutatja be, hogyan támad fel a főszereplőben az együttérzés, hogyan emelkedik fel a megszokott normákon, hogy emberséggel bánjon egy rászorulón.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Small Things Like These
Fordító: Nemes Anna
Oldalszám: 96
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5* Idősebb Pieter Bruegel - Vadászok a hóban c. festményének felhasználásával készült, ami a belső borítón is ismétlődik.

Fülszöveg:
1985, a karácsony előtti hetek egy ír kisvárosban. Bill Furlong szén- és fatelepén ilyenkor a legnagyobb a forgalom. Furlong lassan negyvenéves. Nap mint nap lelkiismeretesen teszi a dolgát. Egy szállítmányt a zárdához kell kivinnie, és ráébred valamire, aminek hatására át kell értékelnie a múlját. Eltöpreng, vajon minden úgy van-e jól, ahogy van. A város polgárai, akiket az egyház tart a markában, mindenesetre hallgatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.