Andrew Morton - A királynő

Ez már a sokadik Erzsébet királynőről szóló munka, amit olvastam, de a Crown sorozat befejezése után ismét megjött a kedvem, hogy elmerüljek a világukban. 

Andrew Mortontól legutóbb (és egyben először) 2022-ben az Erzsébet és Margit c. könyvét vettem kézbe, ami nagyon tetszett, ezért került fel a várólistámra ez a kötet, amely nagyon friss - 2022-ben, így a leghosszabban uralkodó hölgy halála után készült. 

Hétvégén - viszonylag spontán kezdtem bele ebbe a vaskos életrajzba, ami egy hosszú és lenyűgöző életutat mutat be, természetesen az angol királyi család főbb tagjainak életét, problémáit, botrányait némiképp érintve. 

A kötet Erzsébet életének egyik legfontosabb pillanatával nyit: nagybátyja lemond a trónról, édesapja VI. György foglalja el a helyét, mindebből következik, hogy ő lesz a következő uralkodó. Édesapja viszonylag korai halála miatt ez már 26 éves korában megtörténik. Az életrajzban részletesen végigkövethetjük addig tartó életútját, neveltetését, hétköznapjait ill. a második világháború alatt átélt élményeit. 

A kötet nagy részét - ahogy az ő életét - az uralkodás teszi ki. A politikai változások, a háború utáni gazdasági helyzet, majd a közvélemény változása sok kihívást adott neki. Néha pedig saját családja veszélyeztette a monarchia hírnevét és megítélését - nem csak Diana és Károly házassága, hanem másodszülött fia, András herceg többek között.

A szerző az életrajzi tényeket néhol bennfentesek közléseivel egészíti ki, így próbál meg betekintést adni az uralkodó álarca mögé. Végigkövethetjük, hogyan tanult bele ebbe a szerepbe, milyen hibákat követett el, ill. élete végén hogyan változott meg néhány dologban.

A protokolláris megjelenések mellett részletesen olvashatunk családja mindennapjairól, a skóciai és angol birtokok közti utazásokról, életének kedves élményeiről.

Összességében ez egy jó életrajz, számomra sok újdonságot nem tartalmazott, de egy megnyugtató - ismerős olvasmányélményt adott. Azoknak ajánlom, akik érdeklődnek Erzsébet királynő élete után és egy könnyedebb könyvet keresnek róla. (A vaskos méret ne csapjon be, viszonylag nagy a margó és a sorköz ;))

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: The Queen – Her Life
Fordító: Németh Dorottya
Oldalszám: 512
Ár: 5990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
II. ​Erzsébet királynő korszakalkotó uralkodásának legteljesebb, legátfogóbb története az ismert és kiváló életrajzíró, Andrew Morton tollából.

A félénk és visszahúzódó Erzsébet hercegnő személyisége éppen megfelelt ifjúkori vágyainak, hogy vidéki nyugalomban éljen, gyermekeket neveljen, és gondoskodjon kutyáiról, lovairól. De amikor nagybátyja, VIII. Eduárd király lemondott a trónról, apja lépett a helyére, ő maga pedig a trón első számú örököse lett – így kezdődött az a hosszú út, amely uralkodóként, feleségként és családanyaként egyaránt próbára tette.

Miután VI. György hirtelen, viszonylag fiatalon elhunyt, II. Erzsébet 25 évesen került a brit trónra. Uralkodásának több mint hét évtizede alatt része volt számos családi összetűzésben, kudarcban, de nem kevés sikerben is. Bátorságát és kitartását számtalanszor próbára tette a sors, de a monarchia élén mindig arra törekedett, hogy megőrizze az intézmény jelentőségét kulturális, társadalmi és politikai szempontból egyaránt.

A legnagyobb kihívásokat gyakran saját családtagjai állították eléje: a Fülöp herceg hűtlenkedéseiről szóló pletykáktól kezdve Diana walesi hercegné tragikus halálán át a legutóbbi esetig, amikor is Harry herceg és Meghan hercegné kivonult a királyi család kötelékéből.

Andrew Morton A királynő című munkájában mély betekintést ad Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodójának életébe, s megtudhatjuk, milyen hatással volt nemcsak hazájára, de az egész világra a múlt század második felében. Erzsébet királynő vezetésével a második világháború pusztítása után küszködő nemzet újra felépítette önmagát, és ő navigálta hazája hajóját a modern kori politika viharos tengerén. Erzsébet óvatos, de eltökélt uralkodó volt. Egy olyan nő története bontakozik ki a könyvből, aki töretlen önfegyelemmel élt, és akit nemcsak az egyik legnagyszerűbb uralkodóként, hanem Nagy-Britannia édesanyjaként és nagymamájaként is emlékezetében őriz a modern kor.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.