Kordos Szabolcs - Egy ​város újabb titkai

Kordos Szabolcstól tavaly márciusban olvastam először - úgy zártam a blogposztomat, hogy szívesen látnék még hasonló kötetet tőle... A kívánságom hamar teljesült: 2023 őszén megelent a folytatás, amelyben 32 budapesti házról - családról olvashatunk. 

Az előző kötetben megszokott koncepciót követi a szerző: könnyed stílusban mesél azokról a helyszínekről, épületekről, amelyeken jártunkban-keltünkben megakadhatott már a szemünk, vagy épp tisztában is vagyunk a jelentőségükkel, vagy épp teljesen ismeretlen gyöngyszemként bújnak meg a város forgatagában. Ismét rengeteg friss és korabeli fotó (Huszár Dávid munkái), cikkek és plakátok színesítik az oldalakat. 

Tetszik Kordos Szabolcs könyveiben, hogy nem csak a várostörténeti írásokat, régi cikkeket feldolgozva ír, hanem felkeresi a helyszíneket, kapcsolatba lép a jelenlegi lakókkal - tulajdonosokkal, akiktől több érdekes sztorit is beemel a köteteibe. 

Az új válogatásban olvashatunk Csontváry műterméről, ami ma is egy festőnek ad otthont; a Gellért-hegyen álló Hegedüs-villáról (ld. a borítót), amelyet mi is megcsodáltunk amikor Budapesten kirándultunk. A 19. és 20. század iparosodásáról, családok felemelkedéséről és bukásáról: nem csak az ismert (pl.: Örkény, Puskás fivérek, Batthyány Lajos, Rejtő Jenő), hanem mára feledésbe merült - ám fontos fejlesztéseket megvalósító emberekről (pl: Saxlehner András, aki az egész világon exportálta gyógyvizét, vagy a világutazó Hopp Ferencról, akinek kertje és háza felkerült a bakancslistámra.). 
De megjelennek a 20. század jellegzetes épületei, mint a Hotel Budapest (Körszálló), Mézes Mackó büfé, vagy a Garzonház. Korábbi évtizedekből paloták - bordélyok, többféle szórakozóközpont története színesíti a képet - összességében több történelmi korszak képviselteti magát. 
A város- és családtörténeteken kívül olyan meglepő eseményekről, helyekről is olvashatunk, mint a zuglói társasházra zuhant Malév-gépről, az egy hónapig működő budai Konstantinápoly szórakoztatónegyedről vagy a Magyar Rádió épülete előtt látható atombunkerről.

Budapest történelme ismét elvarázsolt, a szerző remekült adagolta az információkat, sok érdekes személyt vonultatott fel ill. a helyszínek közül többet meg szeretnék nézni - de a fotelban ülve is remek utazást nyújtott térben és időben!

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már olvastak a szerzőtől, vagy egy könnyed, de informatív várostörténeti munkát keresnek fővárosunkról. (Az előző rész nélkül is tökéletes első találkozás lehet ;)).

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 270
Ár: 8490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1862 ​egy szép napján betért egy gazda az üzletbe, és a feje tetejére állt Saxlehner András világa. A gazda, bizonyos Bayer József arra panaszkodott, hogy földet vett a budai Dobogó-hegy déli oldalában, azonban az ott fúrt kútból származó víz nem jó semmire, keserű, mint a rettenet, az állatai nem isznak belőle, vagy ha mégis, az még rosszabb, mert hasmenésük lesz tőle… A Hunyadi János keserűvíz aztán Magyarország valaha volt legsikeresebb exportterméke lett.

Mi köze a Kiscelli Múzeum épületének a Mágnás Elza-gyilkossághoz? Milyen kripták rejtőznek a Ferenciek tere alatt? Miért tartott tyúkokat zuglói villájában Rákosi Mátyás? Hol élt valójában Rejtő Jenő? A kötet választ ad ezekre a kérdésekre, valamint besétálhatunk segítségével a legnagyobb mágnások életébe és máig álló palotáikba. Kinézünk Csontváry műtermének tetőtéri ablakából, találkozunk Buda ókori, letűnt népével. Egyszóval megismerjük Budapest titkait, amelyek gyakran végig ott voltak a szemünk előtt, de soha nem tudtuk megfejteni őket.

Az Egy város újabb titkai Kordos Szabolcs nagy sikerű, több utánnyomást megért könyvének, az Egy város titkainak folytatása, amely újabb izgalmas titkokról lebbenti le a fátylat.
A gyönyörűen illusztrált kötet egyszerre oknyomozás, historikus pletykálkodás, és színes alakok forgatagának megörökítése. Képes történelemkönyv, lenyűgöző, szórakoztató felderítőút fővárosunk megunhatatlan történetében.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.