Kordos Szabolcs - Egy ​város titkai

Ez volt az első olvasmányom a szerzőtől. A neve nem volt ismeretlen számomra: több könyve megjelent már hotelekről, éttermekről, melyek a vendéglátás kulisszatitkaiba adnak betekintést. 

Budapestről mindig szeretek olvasni ezért nem volt kérdés, hogy erre a kötetére lecsapok. Az Egy város titkai szépen összecsengett a Hosszúlépés a körúton túl könyvvel: azonos helyszínek és életutak is megjelentek.

A szerző történészekkel, írókkal, bérlőkkel, szakértőkkel beszélgetve állította össze, a város rengeteg pontját lefedve. Több, mint 40 helyszín elevenedik meg az oldalakon, sok-sok illusztrációval, remek fotókkal, érdekes történettel, kulisszatitokkal.

Olyan helyekkel is foglalkozik, amelyek valószínűleg nem szerepeltek még útikönyvekben, mint például az Anker-palota kupolájában található lakás; vagy Antal Imre Damjanich utcai törzshelye, a Piroska étterem. 

Olvashatunk a történelem korábbi éveiből a Gellért-hegyi boszorkányokról ill. perekről, de világháború zivataros évei és hatásai is megjelennek, több család és épület vonatkozásában. Szó esik a város ma már eltűnt részeiről: a Tabánon található lakónegyedről, a Fürdő-szigetről, vagy a kegyetlen állatviadalokról elhíresült Hecc-színházról. Több fejezet szól hírességekről: írókról, mint például Móriczról, Adyról vagy Csáth Gézáról, politikusokról és színésznőkről. 

Nem csak a történelem fontos eseményei, hanem a város mai arculatát formáló jelenségek is megjelennek, mint például 0036 Mark álnevű steet art művésze és vidám munkái. 

Bemutat ma is működő vállalkozásokat, mint például a Tichy Tisztító, ahol a hírességek méregdrága ruháit viszik tisztíttatni, vagy a Törley-birodalom kialakulását. Beleshetünk a budavári alagútba, ahol több lakás és óvóhely található. Megismerhetjük az egykori Gresham-palota (ma: Four Seasons) legdrágább lakosztályát, ahol több híresség hajtotta álomra a fejét. Ha már hírességek: az Adria-palota több filmben szerepelt, mint gondolnánk.

Nagyon színes a kötet - nem csak a sok illusztráció miatt. A stílusa könnyed, gyorsan olvasható - remekül kiegészítette a Hosszúlépés olvasmányélményét. Jó szívvel ajánlom, ha kíváncsiak vagytok a történelem érdekes részleteire - koncentráltan budapesti helyszínekkel. Szívesen olvasnék még hasonló gyűjtést a szerzőtől!

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 240
Ár: 7990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Huszár Dávid fotóival

Kordos Szabolcs különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították.

Nem történelemkönyv ez, hanem vérbő, gyakran komikus, másszor tragikus privát kalandozás térben és időben. Megelevenedik a múlt, és megszólalnak a leszármazottak, a szakértők és a mai lakók. A könyv elolvasása után garantáltan nem tud majd végigsétálni úgy Budapest utcáin, hogy ne a város rejtvényeit keresse a homlokzatokon.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.