Agatha Christie - A kristálytükör meghasadt

Február utolsó napjaira még szerettem volna egy Agatha Christie könyvet beütemezni - az utolsó olvasatlan Miss Marple regényre kerítettem sort. Jó választás volt ezzel zárni a sorozatot: korábbi esetekre is visszautal, ill. nyomozónk már érezhetően idősebb, de agyafúrtsága nem változott.

Miss Marple egyre ritkábban mozdul ki St. Mary Meadből. Unokaöccse, Raymond West egy állandó bentlakót - házvezetőnőt - társalkodónőt fogad mellé. Miss Knight nagyon lelkes és alapos, ám hajlamos Miss Marple-re úgy tekinteni, mintha egy teljesen gyenge, gyerekek szintjére visszaesett nénire lenne. Beszélgetéseit rendszerint többes számban irányítja főszereplőnk felé, akinek éles visszavágásain jókat mosolyogtam. 

"Miss Knight kételkedve nézte, de engedelmeskedett.
– Biztos, hogy egészen jól érezzük magunkat? – kérdezte aggodalmasan.
– Mind a ketten jól érezzük magunkat – felelte Miss Marple – és én különösen jól érzem magam."

Nem kell sokat várni és orvosa tanácsát, miszerint jó lenne valami agymunkával lefoglalni magát, megfogadja - ismét gyilkosság történik a faluban. 

Gossington Hall (ami ismerős lehet a Holttest a könyvtárszobában c. regényből) új amerikai tulajdonosai nagy partit adnak - egyrészt jótékony célból, másrészt így megismerkedhetnek a helybeliekkel. A világhírű színésznő, Marina Gregg és rendező férje fogadja a vendégeket. Beszélgetések zajlanak, italokat adnak át egymásnak, amikor is az egyik nagyon lelkes szomszédasszony holtan esik össze. Hamar kiderül, hogy az italában méreg volt - vajon ki akarta meggyilkolni a jószándékű, ám sokszor elég butuskán viselkedő nőt? Vagy nem is neki szánták azt az italt? 

Egy londoni nyomozót állítanak az ügyre, aki régi ismerőseként Miss Marple-t is bevonja a nyomozásba. Dermot Craddock (megjelent a Gyilkosság meghirdetve regényben) szaktudásához nem férhet kétség, de sokban támaszkodik idős ismerősére, akivel benséges - vicceskedő hangnemben tárgyalja meg az ügyet.

A nyomozás ismét több tévútra elvitt, de egy ponton megéreztem mi a fontos szál, ám kinyomozni most sem tudtam :D

Tetszett, hogy nem csak Miss Marple törékenységében érezteti a szerző az évek múlását, hanem St. Mary Mead falucskájának változásában. Megjelent egy új lakótelep, gyorsan felhúzott házakkal, szupermarket próbálja kiszorítani a kis boltokat - ám, ahogy főszereplőnk többször megjegyzi - az emberek ugyanolyanok mint régen.

Tökéletes kikapcsolódást nyújtott ez a regény - ezután ismét belevetem a Poirot-s és az önálló kötetekbe :)

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Mirror Crack'd from Side to Side 
Sorozat: Miss Marple 9.
Fordító: Veres Júlia
Oldalszám: 316
Ár: 2699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
St. Mary Meadben parti készül. Az ünnepelt színésznő, Marina Gregg és őt rajongva szerető férje itt, a bájos angol kisvárosban remélik megtalálni áhított nyugalmukat. Hollywoodi ismerőseiket és helyi, új barátaikat is meghívják a házavató ünnepségre. A mulatság azonban tragédiába torkollik, amikor az egyik vendég, az egyszerű, középkorú háziasszony, Heather Badcock egy pohár italtól holtan esik össze.
Miss Jane Marple, mi tagadás, megöregedett. A szeme már nem elég éles a kötögetéshez, az orvos a kertészkedéstől is eltiltotta, de az esze még mindig jól vág, és emberismerete sem kopott meg.
Sem barátai, sem aggódva gondoskodó bejárónője nem tarthatja vissza a minden lében kanál vénkisasszonyt, hogy a titokzatos eset nyomába eredjen, és mint már oly sokszor, hétköznapi bölcsességével most is segédkezet nyújtson a rendőrségnek a nyomozásban.

2 megjegyzés:

  1. Kicsit több, mint 2 éve olvastam, tetszett nekem is! Ráéreztem, mi lesz a fontos, amikor utalgattak rá, de azért nagyon csavaros. :) Hihetetlen, hogy már az összes Miss Marple-t elolvastad, wow! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp ma megnéztem a sorozatrész adaptációt is, az is jól sikerült :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.