Hélène Grémillon - A ​bizalmas

Ezt a könyvet még a Geopen kiadótól rendeltem néhány éve - most márciusban több francia szerzőtől szerettem volna olvasni, így lekerült végre a polcról. 

A történet 1975-ben kezdődik: Camille édesanyja meghal, ő pedig a részvétnyilvánító levelek között felfedez egy vaskosabb borítékot. Egy Louis nevű fiú elbeszélését olvassa, aki gyerekkori szerelméről Annie-ről ír. A történetüket hétről-hétre ismeri meg, keddenként hozza a posta az újabb adagot.

Camille először azt hiszi eltévesztette a feladó a címet, később arra gyanakodik, hogy így próbálja meg egy szerző felhívni magára a figyelmet, megkerülve munkahelye hivatalos útvonalát. Később viszont egyre több gyanúsan ismerős apróságot fedez fel a levelekben. Lehet, hogy saját családtörténetét olvassa?

Az 1938-1942-es évek, a második világháború és Párizs német megszállása jelenik meg a regény múlt idejű szálában.
Louis és Annie törékeny szerelmét a falujukba költöző gazdag pár megjelenése veszélyeztetni, akiknél a lány egyre több időt tölt. Majd egy ördögi alkunak köszönhetően felborul az életük - miközben a második világháború is betör az országba. Több évre szem elől tévesztik egymást, ám Párizs újra összehozza őket.

Nagyon izgalmasan bomlik ki a cselekmény a múltbeli elbeszélésnek köszönhetően, amit a kötet végén még több szemszöget bevonva részletesebben is megismerhetünk. 
A regény az anyaságról szól: egy meddő nő kétségbeesett története, aki mindent kész megtenni a társadalom által elvárt szerep betöltéséért - talán még gyilkolni is...

Hipnotikus a narráció, nagyon gyorsan haladtam benne, nem eresztett. Louis elbeszélését pont jól szakítják meg Camille jelenbeli szálai, aki nem csak édesanyja halála hanem egy új élet formálódása miatt is különleges helyzetben van. 
A kötet végére fény derül súlyos titkokra, és az utolsó oldalakon még egy szereplő bekapcsolódik, egy cseppet enyhítve a kötet szívszorító hangulatán...

Az értékelésnél kicsit bajban voltam - a regény elbeszélése nagyon megfogott, érdekesek voltak a bemutatott karakterek - mégis, alig vártam, hogy szabaduljak tőlük. Emiatt vontam le egy csillagot, de ettől függetlenül örülök, hogy elolvastam - így megismerhettem egy új szerzőt, és a több szépirodalmat projektembe is beleillett.

4/5

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Le Confident
Fordító: Pacskovszky Zsolt
Oldalszám: 304
Ár: - Ft (Vedd meg tőlem ;)
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Párizs, ​1975. Camille, a harmincas évei közepén járó könyvkiadó az anyja halála után egy feladó nélküli borítékot talál a postaládájában a részvétnyilvánító levelek között. A különös, megszólítás nélküli levél írója egy Louis nevű fiúról és egy Annie nevű lányról mesél, majd hirtelen megszakítja történetüket. Mivel Camille semmiféle Louis-t és Annie-t nem ismer, az első gondolata az, hogy az ismeretlen eltéveszthette a címzést. De minden kedden újabb levél érkezik a történet folytatásával. Camille egyre biztosabb benne, hogy egy író küldözgeti neki folytatásokban a második világháború idején játszódó önéletrajzi regényét. Csak lassan, fokozatosan döbben rá, hogy a Louis, Annie és egy bizonyos titokzatos Madame M. megrázó, zavarba ejtő, sokszor lélegzetelállító történetéből kibontakozó szörnyűséges titoknak köze van az ő születéséhez. Az 1977-ben született francia Hélene Grémillon tizennyolc nyelvre lefordított, öt irodalmi díjjal jutalmazott, olykor a pszihothriller határait súroló első regénye mindvégig fogva tartja az olvasót, és az utolsó szóig hátborzongató fordulatokat tartogat…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.