Koniorczyk Borbála&Merker Dávid - Hosszúlépés ​a körúton túl

Tavaly októberben olvastam el a szerzőpáros első 'Hosszúlépés' könyvét, amelyből sok újdonságot tanultam, több pontja felkerült a kirándulós listáimra. Március végén tervben van egy budapesti hétvége, ezért időzítettem erre a hónapra a következő kötetet tőlük. (Ill. már belekezdtem Kordos Szabolcs új könyvébe, amit szintén emiatt olvasok.)

Ismét négy nagyszabású séta került a kötetbe, ahogy a cím mondja: a körúton túl, vagyis Budapest külső kerületeire fókuszálva: Újpest, Józsefváros, Buda és Dél-Pest érdekes helyszínei és történetei elevenednek meg az oldalakon. 

Babits Mihály újpesti éveivel kezdődik a kötet, nem csak a híres magyar író életének egy szakaszába, hanem a városrész formálódásába betekintést nyerhetünk. Szó esik a kulturális élet nehézségeiről - egy család csődjéről, a monumentális városháza építéséről, de a gyárak és a pihenés helyszíneiről is. A foci engem világ életemben hidegen hagyott, de az újpesti csapat és stadion kiakalulásáról érdekes fejezetet olvashattam. Hasznos volt társadalomtörténeti szempontból látni ezt a sportot, a szurkolói lét előnyeit ebban a korban. A gyári munkások egészséges kikapcsolódást gyakoroltak a focimeccseken való drukkolással, a szabad levegőn, nem a kocsmákban eltöltve az időt vagy szűkös otthonaikban. 

A józsefvárosi fejezetből legjobban az Uránia története fogott meg, amely volt szórakozóhely, tudományos páholy, ma pedig nemzeti filmszínház. A honlapján is érdemes böngészni, van egy virtuális túra rajta, de szeretném egyszer élőben megnézni.

A filmeknél maradva olvashatunk az 1900-as évek elején gombamód szaporodó mozikról, amelyek között egész pinkáns verzió is működött. Tervezett művésztelep, az első filmszínésznők is megjelennek a kötetben - ill. 1944 decembere többféle helyszín és szempont szerint. Megrázó volt olvasni Budapest ostromáról, a nyilasokról, a Gestaporól, akik többek közt Karády Katalint is kihallgatták ekkor.

Dél-Pest fejezeben főként Csepel gyárváros és környékének kiépüléséről olvashatunk, megjelenik a Zwack-gyár (szintén bakancslistás pont lett), de a munkások életkörülményeiről, nyomornegyedekről, a semmiből otthont teremtő kiszolgáltatott családok sorsára is rávilágítanak a fejezetek.

Ismét rengeteg információval gazdagodtam, a történelem több érdekes szereplőjéről olvashattam, betekintést nyerhettem Budapest részleteinek formálódásába. Sokféle témát érintenek a 'séták' - művészet, kultúra, szociográfia, gazdaság és helytörténet -, nagyon olvasmányos, könnyen befogadható módon. Ajánlom ezt a kötetet vagy az elsőt, ha szeretnétek elmerülni fővárosunk gazdag történetében!

Vevő leszek egy következő kötetekre ha megjelennek, ill. egyszer tényleg egy személyes budapesti sétára is a társasággal, amire időben kell foglani, mert hamar betelnek a helyek ;)

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 256
Ár: 7490 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
2022 őszén egy vadonatúj sétakönyvvel és újabb négy különleges útvonallal jelentkezik Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, a Hosszúlépés két alapítója.
Az új kötet ezúttal belvároson kívüli, de nem kevésbé izgalmas helyeket mutat be. Egy második világháborús karácsonyon kezdődő budai séta, a nemzetek és etnikumok budapesti olvasztótégelyeként ismert nyolcadik kerület és két, elsősorban gyárairól nevezetes városrész, Weiss Manfréd Csepelje és a magyar Birminghamnek is tekinthető iparváros a városban, Újpest is helyet kap a Hosszúlépés – A körúton túl című könyvben.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.