Tom Felton - Túl a varázslaton

március 24, 2023
Kíváncsian vártam Tom Felton memoárját, amiről először a Tiktok csatornáján értesültem. 

A legtöbb Harry Potter rajongóhoz hasonlóan nekem sem ő volt a kedvenc karakterem, nem érdeklődtem különösebben az élete után. 10x éve Youtube-on megnéztem egy-két zenés videóját, amit akkoriban töltött fel, de nem követtem. Tavaly a Tiktokon tekergetve jött szembe a profilja, meglepően más volt, mint amit gondoltam róla, ezért tettem fel a várólistámra a könyvet. Szerencsére nem is kellett sokat várni a magyar kiadásra - a HVG Könyveknél ezen a héten jelent meg.

A könyvet kinyitva egyből színes kollázs fogad a belső borítón - családi képek, ölelkezős csoportszelfik a Harry Potter stáb színészeivel, zenélős portrék - egyből képet kaphatunk Tom életének boldog pillanatairól. 

Az előszót maga Emma Watson írta, akihez mély barátság fűzi az egykori mardekárost. Kapcsolatukról először talán a 20 éves jublieumi műsorban vallottak, néhány részlettel maga Tom is szolgál a könyvben. 

Már az első fejezet érzékelteti, hogy milyen memoárt olvashatunk: őszinte, humoros, érdekes sztorikat felelevenítő könyvről van szó. (Olvass bele ;))

A könyv nagyjából kronologikusan halad: bemutatja családját, azt hogy milyen volt három idősebb fiútestvér között felnőni elnyomott; hogyan élte meg szülei válását; mik voltak a kedvenc kikapcsolódásai gyerekként. Idősebb testvérei vagány srácok voltak, a közös balhékról is olvashatunk, de Tom mesél arról, hogy testvérei és az átélt élményeik mivel járultak hozzá személyiségéhez. 

A színészi pályán való elindulásról több fejezet szól: a helyi drámaszakkörtől az első reklámfilmig, majd az első igazi filmszerepig, ami nem a Harry Potter volt! A kötet végére több filmmel bővült a filmes várólistám, jobb élmény lesz megnézni őket így, hogy a kötetnek köszönhetően beleláthattam az alkotási folyamatba. 

A legjobban persze a Harry Potteres évek érdekeltek: erről rengeteg anekdota szól - olvashatunk az első meghallgatásokról, amire Tom úgy ment oda hogy fogalma se volt mekkora rajongás övezi a könyveket. Az első olvasópróbáról, ahol az angol filmipar krémje vegyült el a kezdő gyerekszínészek között. Megtudhatjuk, hogy nagypapája mivel járult hozzá az első filmekhez, vagy hogyan alakította ki Tom a rajongókhoz való viszonyát.


Rengeteg önreflexív adalék színesíti a legtöbbször humoros sztorikat, láthatjuk Tom fejlődésének ívét, aki egy idő után nagyon tudatosan élte meg a forgatás napjait. Persze a karakteréhez illően több stiklit is elkövetett, kisebb-nagyobb balhékat, de szerencsésen megúszta ezeket. 

Draco karakterének csúcspotja a 6. részben van, erről több háttértörténetet megoszt - a legjobban Piton és a palástjáról szóló részen nevettem. 

Az utolsó fejezetekben a HP utáni évekről is olvashatunk - első komolyabb barátnőjéről, a Los Angeles-i évekről, ami életének egy sötét időszaka volt (alkoholmámor és rehab), majd az újrakezdésről Londonban. 

A kötetben több személyes fotót találunk a belső borítókon kívül, tovább színesítve a megismert epizódokat. 

Nagyon gyorsan a végére értem a kötetnek, már a beleolvasó alapján éreztem, hogy tetszeni fog. Tom őszinte, humoros, önreflexív - érdekes és szórakoztató élmény volt olvasni a könyvét. Nem rejtette el a hibáit, mesélt a tévutakról, amiket be kellett járnia, ill. rengeteg információt adott a filmkészítés folyamatáról.

Azoknak ajánlom ezt a memoárt, akik szeretnék megismerni a színésszé válás folyamatát, betekintenének a Harry Potter forgatásának világába és vevők egy őszinte és humoros könyvre.

5/5

Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Beyond the Wand
Fordító: Pétersz Tamás
Oldalszám: 270
Ár: 6500 Ft (Vedd meg a kiadótól kedvezményesen!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az esetlen kis „csenő manóból” karizmatikus varázslóvá váló Tom Felton gyerekkora minden volt, csak hétköznapi nem. Korán hírnevet szerzett, és mindössze tizenkét évesen hirtelen a rivaldafényben találta magát, amikor megkapta a Harry Potter-filmek Draco Malfoyának ikonikus szerepét.
Tom őszintén és a védjegyévé vált humorral most először vall arról, milyen is volt a mozivásznon, a varázslóvilág tagjaként felnőni. Mindent elmesél a nagy áttörésről, magáról a forgatásról, a tíz év alatt szerzett tartós barátságokról, de olvashatunk a hírnév előnyeiről és hátrányairól, és arról is, hogyan boldogult felnőttként a forgatás befejezése után.
Készüljünk fel, mert egy hús-vér varázslóval fogunk találkozni!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.