Erdők Nemzetközi Napja - könyvajánló

március 21, 2023

Az Antihatáridőnaplóban lapozgatva figyeltem fel március 21-re, melyet ez ENSZ az erdők nemzetközi napjának választott. Az erdők védelme kiemelten fontos feladat (kellene hogy legyen), az utóbbi években több kapcsolódó olvasmányt is ajánlottam a blogon - most egy csokorba gyűjtöttem, hogy inspiráljon titeket is. Persze az olvasás mellett egy jó kirándulás, erdőséta a méltó megünneplése ennek a napnak.

Anna kötete a magyar erdőkről szól, ezért ezt ajánlom elsőként. Tavaly jelent meg és év végén elnyerte Az Év Könyve 2022 közönségszavazás album kategóriáját!
"Zelei Anna agrármérnök és mint természetvédő írta meg ezt a könyvet, amelyben a témában járatlan olvasók rengeteg hasznos és érdekes információt kapnak. (...) Az első fejezetekben képbe kerülhetünk olyan alapfogalmakkal, hogy mi is az erdő, hogyan működik rendszerként. Megismerhetjük, hogy a Kárpát-medence erdei hogyan alakultak a történelem folyamán, mely törvények vonatkoznak kezelésükre, illetve mik a jellemző fajok (őshonos növények és ezzel párhuzamosan az állatvilág tagjai közül kikkel 'találkozhatunk'). (...) Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, ha érdeklődtök a környezetvédelem iránt, szerettek az erdőben bóklászni, vagy csak érdekel titeket a téma! A kötet nagyon igényes lett - csodaszépek a fotók, informatív és jól felépített a szöveg." 
A kiadónál 25%-al olcsóbban kapható ;)

A természetben töltött idő teljesen ki tud szakítani a stresszes hétköznapokból, erről szólnak többek között a japán sinrin-joku fogalmat bemutató művek is. 

2018-ban több könyv is megjelent a témában, nekem ez volt az első és eddig a legjobb olvasmányélményem.
"Dr. Csing Li orvosként tanulmányozta, hogy milyen hatással van a természetben, erdőben, parkokban töltött idő a szervezetünkre. Megállapítja, hogy a modern kor emberét érő mindennapos stresszből legjobban a természetben töltött idő tudja regenerálni - erre több kísérletet és történetet is hoz.(...) Csing Li ír a könyvben arról, hogy a sinrin-joku miképp vált terápiás eszközzé Japánban: melyek azok a helyek ahol profi segítséggel járhatunk végig egy útvonalat, de persze gondol a világ többi részén élőkre is - megmutatja, hogy akár egy városi parkban hogyan "fürdőzhetünk". Ad tippeket arra is, hogy az otthonunkban, vagy akár a munkahelyi környezetünkben hogyan tudunk természetes, stresszoldó körülményeket teremteni."

"A leírásokat gyönyörű képek, idézetek szakítják meg, így a könyv olvasása tényleg jó kikapcsolódást nyújt. (...) Azokra az olvasókra is gondol, akiknek a közelében nincsenek ilyen terápiás lehetőségek - leírja hogyan használhatjuk ki városi emberként a természet jótékony hatását. A parkok, az illóolajok, a fa felületek és a szobanövények mind jók erre a célra. (...) Ez a könyv rövidebb és kevesebb információt tartalmazott mint Csing Lié, viszont látványosabb. Ha egy rövid olvasmányt kerestek erről a témáról, vagy ajándékba szánjátok, akkor ezt ajánlom. ;)"
HVG Könyvek - most féláron kapható

Az utóbbi években az egyik kedvenc szerzőmmé nőtte ki magát a német erdész, akinek nemrég jelent meg legújabb könyve. A fák titkos élete volt az első, amivel berobbant a könyvpiacon - új nézőpontot hozott, a szakmai tudást szórakoztató módon adja át könyveiben, ez is a sikere. Felnőtteknek szóló könyvein kívül két gyerekeket megcélzó kötet is készült, így tényleg az egész családnak befogadható módon adja át a tudását az erdőkről, az állatokról, magáról a természet összetett működéséről.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.