Néhány könyvről röviden | 2023 március

Kathrine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen

A 21. Század Kiadó friss megjelenései között figyeltem fel erre a 20. századi levélregényre, amely nagyon kompakt formában mutatja be a náci Németország egy szeletét.
A kötetben két barát – egy zsidó és egy német műkereskedő levelezését olvashatjuk 1932-től. Max San Franciscóban telepedett le és viszi közös üzletüket, Martin pedig népes családjával előkelő életet alakít ki Németországba visszatérve. Leveleikben beszámolnak életük alakulásáról ill. az időben előre haladva egyre több baljós eseményről. Max kéri barátját, hogy mesélje el mik zajlanak náluk, mik történnek zsidó ismerőseivel, cáfolja meg a rémhíreket amik Amerikába jutnak. Ám Martin egyre inkább a hitleri propagandát szajkózza…
Meglepő, zsigeri és érzékletes levélregény (kisregény) a náci Németországról, ahol ember embernek farkasa – a nem megfelelő barátokat pedig semmibe kell venni. Ám pont ez, amivel Maxot vádolja Martin, hogy ő és sorstársai nem lépnek, nem cselekdnek – erőteljes cáfolatot nyer a kötet végén. A címzett ismeretlen kifejezés új értelmet nyer.
Az új kiadásban a szerző fia írt utószót, melyben bemutatja a édesanyja és a mű életútját – örülök, hogy ezt is olvashattam.
5/5

Barbara Cantini: Halálka és az undok unokaöcs
Halálka őszi és téli kalandjai után most kerítettem sorra a tavaszi/nyári (?) történetet, amelyben fontos szerepet kap egy borostyán, az esős idő miatt (nem sokáig) unatkozó Halála és barátai. Na meg az undok unokaöcs – Zsírbert :D
Ez a történet most nem fogott meg annyira, kicsit szétesőnek éreztem, de az illusztráció továbbra is remek :)
Szívesen olvasnám a 4-5. részt is magyarul ;)
4/5

Catana Chetwynd: Snug
Ez már a harmadik könyvem volt Catanától – most is hozta a cuki világot, amit megszoktam a korábbiakból. Most az otthonülős, ölelegtős témákkal, amik néhol ismételték is magukat. Könnyed szórakozást nyújtott, kezdő angolosoknak is jó választás lehet (nincs sok szöveg, nehéz szavak, cserébe sikerélményt ad :))
4/5

Robert Lacey: A Korona 2.
Robert Lacey első könyvével teljesen elvarázsolt, ahogy sok képpel, extra információval bemutatta A korona sorozat első évadának epizódjait. Megtudhattuk, hogy a készítők miben és miért tértek el a történelmi tényektől, összehasonlíthattuk az eredeti fotókat és a színészgárdát, kiegészítő életrajzokat olvashattunk a megjelenő szereplőkről.
Ehhez képest a folytatás csalódást okozott. Két évad történéseit zsúfolták bele a kötetbe, ezért érthetően kevesebb kép és extra tartalom került bele. Az író többször olyan karakterekre koncentrált, akik a sorozatban kevesebb szerepet kaptak – a politikusokra, miniszterelnökökre. Tény, hogy ez az időszak több botrányt, nehézséget hozott a gazdaságban, a hétköznapokban – ezért nehezebben befogadható mint az első évad néhol tündérmesés kezdete. Mégis, nem értem miért nem kapott külön kötetet a 2. évad, így még olvasmányosabban fel lehetett volna dolgozni ezt a sűrű időszakot. Szerintem a sorozat rajongói beszerezték volna. A harmadik részt 2019-ben tervezeték megjelentetni, azóta semmi sem történt, így kérdéses a sorozat folytatása.
3/5

Nádas Péter: A Biblia
Nádas Péterről kicsit tanultam az egyetemen, olvastam is talán részleteket tőle, de eddig egy művét sem vettem kézbe. A Helikon Zsebkönyvek között megjelent kisregénye vonzott a rövidsége és a jó értékelések miatt - konkrétan 2019 óta szerettem volna elolvasni ezt a kisregény, miután egyik kedves kollégám erről írt a könyvtári Hónap könyve rovatban. Eddig halaszgattam, mert nem tudtam mennyire tetszene nekem. Múlt pénteken az első fejezet után leraktam... aztán mégis nekiálltam és ma két buszozás és az ebédszünet alatt befejeztem.
A Rákosi-korszak Budapestjén (Budáján) játszódik a kisregény, amelynek narrátora egy fiú, Gyurika. Apránként bontakozik ki előttünk a környezet, amelyben él - bemutatja a nagy villát, ahová néhány éve költöztek; családját - szülei munkáját. A gyerekszemszög főleg az otthonnal foglalkozik, azzal amit ő lát a házban, amit elcsíp szülei beszélgetéséből és ahogy próbál kapcsolatot teremteni másokkal. A szomszéd lánnyal, az új cseléddel, Szidikével. A korát nem tudjuk, de a kiskamasz kor határán állhat, amikor még gyermeki arca mögött komolyabb gondolatok bújnak meg: erre utal a hirtelen kitörő agressziója, a testiség felfedezésének vágya.
A kisregény fordulópontját Szidike adja - narrátorunk rá fordíthatja minden figyelmét, vágyát, gyűlöletét, majd a kötet végén rajta kerüsztül láthatja új szemszögből szüleit és családját.
Furcsa - különleges olvasmányélményt kaptam, amire biztos vissza fogok később is gondolni. 
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.