Agatha Christie - Gyilkosság meghirdetve


Egy közös olvasási kihívás miatt kezdtem bele ebbe a könyvbe. Eddig még nem olvastam Mrs. Marpleről, de Agatha Christie regényeivel úgy vagyok, hogy olyan klasszikusok, amik nem okoznak csalódást.

Chipping Cleghorn lakói a helyi lapban egy fura hirdetésre bukkannak - aznap, fél 7kor gyilkosság lesz elkövetve a Little Paddocks nevű házban, ahol a vénkisasszony Miss Blacklock él, régi barátnőjével Dora Bunnerrel, és két fiatal rokonával. A helyiek közül többen ilyen-olyan ürüggyel felkeresik a házat azon az estén, azt hiszik egy társasjátékra hívták meg ilyen módon őket. Este, amikor összegyűlnek a villany kialszik és három lövés dördül... Miss Blacklock megsérül, és egy halott férfi fekszik a földön...
Craddock felügyelő folytatja a nyomozást, kikérdezi a szemtanúkat, szomszédokat, de szinte mindenki mást mond. A célpont Miss Blacklock lehetett, de hogy bosszú vagy rablási kísérlet volt az eset, nem tudni...
Felettese, Sir Henry ajánlására lép be a nyomozásba Miss Marple, aki a könyv negyede után jelent meg. Craddock felügyelő 'szemén' keresztül láttam: látszólag kedves, butuska idős hölgy, de ügyesen keveri a lapokat és a háttérből egyre többet derít fel a furcsa gyilkossági históriából.

Nem sikerült rájönnöm a gyilkosság megoldására, és sikerült meglepnie az írónőnek a könyv végén.
Összességében tetszett a könyv, bár túl sok szereplőt zúdított a könyv elején a nyakamba, így eltelt egy kis idő amíg 'arcot' rendeltem a sok Miss meg Mrs XY mellé. A lezárásnál külön jó volt, hogy részletesen elmagyarázta az eseményeket, és még egy kis epilógussal is lezárta a történetet. Nem ez lesz az utolsó Mrs Marple regényem azt hiszem :)

Több film is készült a könyvből, a legújabbat készülök most megnézni :)
Ez egy nagyon jó AC-s honlap, sok-sok információval
Az "Édes halál" torta receptje

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve:  1976
Eredeti cím: A Murder is Announced
Sorozat: Miss Marple 5.
Oldalszám: 360
Ár: antikvár
Borító: 4/5

Fülszöveg

"Chipping Cleghorn lakói péntek reggelenként külön csemegét kapnak elmaradhatatlan angol reggelijük mellé: a helyi lapot, a Gazette-et, amelyből tájékozódhatnak a környék legfrissebb eseményeiről, a legújabb pletykákról. Ezen a pénteken sem csalódnak. A Gazette-ben ugyanis a következő közlemény áll: „Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.” Van, aki idétlen tréfának, más Ki a gyilkos? társasjátékot beharangozó, rendhagyó meghívásnak tekinti. Este hat óra után mindenesetre az egész Chipping Cleghorn-i társaság együtt van a Little Paddocks szalonjában. Látogatásukat természetesen merő véletlennek tüntetik fel, egyedül a hebehurgya kis Mrs. Harmon esik be az ajtón azzal a felkiáltással, hogy: „Remélem, nem késtem el. Mikor lesz a gyilkosság?” A szavait követő kínos csend azonban nem tart soká. Az óra elüti a fél hetet, kialszik a villany, eldördül három revolverlövés, és a rendőrség Miss Marple segítségével már hozzá is láthat, hogy kiderítse, mi történt: baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.