On Sai - Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál

Épp egy hónapja olvastam (már mondhatom, hogy az új kedvenc magyar sorozatom) első részét, és már nagyon kíváncsi voltam a folytatásra. Sokat nem is kellett várnom: két héttel később a könyvfesztiválon találkozhattam a szerzővel is, és egy dedikált példány birtokosa lettem. Persze rákérdeztem mikor jön a 3. rész, de arra sajnos még várnunk kell :( (Na de addig még van egy Scar-om, amit ügyesen megrendeltem nemrég :D). 

Az első rész felvezetésnek remek volt, felvázolta a világot, a szereplőket, a viszonyrendszereket. A második, amit kétszer olyan hosszú kiteljesednek azok a problémák, amik megjelentek; jobban megismerjük a világot, a házak működését és a politikát. 

Calderonnal ott találkozunk, ahol 'hagytuk' a nőkkel és gyerekekkel teli, lepukkant kutatóhajón, a Békanyálon. Nincs könnyű dolga a férfinak, a Wellstonon történtek bejárják a galaktikát, ám az ő szerepét titkolni kell, hisz nemesként nem lehetne kapitány. A Békanyálon finoman szólva nincs katonás rend, a hajó széthullóban és Calderont se tisztelik a beosztottjai. Közben Taina hiánya is kínozza, és egy nagyobb politikai esemény is készülőben van. 
weheartit
Két másik nézőpontból is követhetjük az eseményeket: Oregon admirális szemszögén a nemesek, és a hadgyakorlatok világába látunk bele. Taina pedig otthon a Zen bolygón igyekszik megállni a helyét - nagyapja ki akarja házasítani, és a lány múltjából előkerülnek olyan dolgok, amik világméretű csatározásokhoz vezethetnek ha rosszul dönt. Kiderül, hogy a lány egy jelentős család leszármazottja, nagy hatalommal bír. 
weheartit
Csak kapkodtam a fejem a sok információ és összefüggés miatt. Nagyon tetszett a pörgős cselekmény, az ahogyan egyre többet megtudtam a Házakról, de nem szájbarágósan hanem egy-egy jelenethez, szereplőhöz kapcsolódva. A másik 'különlegessége' a történetnek a finomságok - az utalások, a játszmák, ezek mind nagyon okosan vannak felépítve (ilyenkor mindig megálltam egy kicsit és örültem, hogy van végre egy olyan Könyvmolyképzős könyv, ami újra ennyire elvarázsol). A humor is nagyon fontos nekem, és itt több jelenetnél is elnevettem magam, volt amelyiket fel is olvastam a páromnak annyira tetszett.
"– Joka Gojma másodnavigátor vallási okok miatt sürgős szabadságot kért, és őt szeretné helyettesnek addig. – Mi olyan sürgős pár imában?– Meghalt a másod-unokatestvérének a csecsemője, és ez egy cigány család. Ha nem jelenik meg a temetésen, akkor elviszi a devla. Nagyon ideges volt emiatt.– Mi az ördög az a devla?– Nem tudom, uram, de a szavaiból úgy vettem ki, valami terrorista csoport.Oregon szemöldöke a homlokáig felszaladt. Beller, úgy tűnik a szokott intelligenciájával engedélyezett valami egyértelmű lógást."
"Homályosan emlékezett rá, mintha egy vécétől elnézést kért volna, mert leokádta, de biztosította róla, hogy nagyon szép a szeme, és mennyire jól áll rajta az a fitos kis ülőke."
Calderon (Krajcz Vivien borítója, és az ő terve alapján készült
ennek a résznem a borítója is! Itt megnézhetitek a többi esélyest!
Taina és Calderon kapcsolata tovább bonyolódik, mindketten hidegséget látnak a másik viselkedésében, így nem tudják hányadán állnak. Segítőjük Calderon különleges kardja (ami külön szereplőnek is felfogható, több esemény középpontjában is áll), ami az első rész végén kapcsolatba került Tainával és a hagyományoknak megfelelően a 'Hordozójának' akarja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy igyekszik a közelében lenni, igazi egyesülést szeretne - ezért is bizonytalan a két főszereplő, hogy tényleg vonzódnak egymáshoz, vagy a kard miatt éreznek vágyat egymás iránt...
Érdekes ez a kard mitológia is, csak a nemeseknek lehet, minden kardnak lelke van és egyéni hangja, a birtokosaik felismerik egymást, és rangsort állítanak fel egymás között. Calderon különleges helyzetben van, a többséggel ellentétben teljes mértékben uralja a kardot, amit viccesen egy kölyökkutyaként képzel el. 
"Az igazi szerelem nem csillogás, hanem az egyenrangúak kapcsolata. Néma, közös benső tánc, páros csend."
Olvasás közben féltem, hogy nem értek meg mindent mert annyi mindenre került figyelni és pörgött a cselekmény, de a végére a helyére került minden információdarabka. Annyi utalás, kapcsolódási pont van a történetben - ahogy Calderon is elmeditál néha és feltűnnek előtte az összefüggések, néha én is így éreztem magam :D
A könyv végén egy jelenet nem tetszett (Spoiler: a kardszertartás, nem is tudom kicsit erőltetett volt ez a tangós túlfűtöttség, meg C. lemészárolt száz nemest és utána mindenki már az esküvőre készül?), de ettől függetlenül magával ragadott ez a történet (is), szépen fel lett építve, új a folytatás lehetősége is adott. Khmm még mindig nem kapták meg a főszereplőink azt az éjszakát (v. nappalt :D), ami jár nekik!

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013
Sorozat: Calderon 2.
Oldalszám: 508
Ár: 299 Ft
Borító: 5/5

Linkek:
Részlet a könyvből
On Sai blogja extra infókkal, részletekkel a könyvekből
Rendeld meg a kiadó oldaláról

Fülszöveg:
"Calderon kapitány élete pokol: a sajtó árulónak hiszi, a nemesi körök megvetik, ráadásul még az űrhajón is próbára teszi türelmét a nőkből álló legénység. Calderon el akar jutni a hadgyakorlatra, nehogy merényletet kövessenek el a császár ellen, de áldásos tevékenységének hála a Ferrero Ház a bukás szélén táncol.Ami a legbosszantóbb, Taina körül is felbukkan egy jóképű, szőke szamuráj.Calderon kénytelen cselekedni, bár nem épp úgy, ahogy mások várják…Taina élete is kemény. A nagyapja férjjelölteket válogat, ám a lány megsejti, hogy a szamurájokat nem a keze érdekli, hanem egy érthetetlen politikai játszma. Kicsoda ő? Miért irtották ki a család Tivesgei-ágát? Barátja vagy gyilkosa a szamuráj, aki a nyomában jár? Taina csak két dolgot szeretne: nyugalmat és Calderont. A fiatal főnemes és a makacs japán lány összefog a Birodalom megmentéséért. Azonban most Sexert báró az ellenség, aki mindenkinél ügyesebben űzi a Játékot.Vajon sikerül megvédeni a császárt a merénylőktől? És önmagukat a császártól? De legfőképpen, ki kerül ki győztesen abból a harcból, ahol a szerelmi ötszög tagjai rajtuk kívül egy nemes hölgy, egy szamuráj és egy élő kard? A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik várva várt folytatása."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.