Stephen King \ & Richard Chizmar - Gwendy 2. - 3.

Még 2021-ben olvastam el angolul a Gwendy kisregény-sorozat első kötetét, amelyet a fenti szerzőpáros jegyez. Megfogott a történet, ezért izgatottan vártam a folytatásokat, hogy aztán pár évre parkolópályára tegyem őket :D Most egymás után kerítettem sorra a 2. és 3. részt, magyarul. 

Castle Rock kisvárosában élt egy Gwendy nevű lány, aki kamaszkorában találkozott egy rejtélyes férfival. A férfi egy varázsdobozt adott neki, amely segíthet beteljesíteni az álmait, céljait, ám egyben veszélyes pusztító fegyver. Gwendy nagy hasznát veszi a varázserejű tárgynak, egyre sikeresebb lesz az életben, de az első kötet végén visszaadja a Richard Farris nevű rejtélyes figurának.

Richard Chizmar - Gwendy ​és a bűvös toll

A második részben már felnőtt nőként találkozunk Gwendy-vel 1999 telén Washingtonban, ahol kongresszusi képviselőként dolgozik. Férje épp kiküldetésen van és ő is készül haza szüleihez, Castle Rockba az ünnepekre. Ám az utolsó munkanapján az irodájában minden magyarázat nélkül megjelenik a varázsdoboz.

Otthon baljós események fogadják - eltűnt két kamaszlány az otthonaikból, régi ismerőse Norris Ridgewick seriff nyomoz. Gwendy bekapcsolódik az ügybe*, mindezek mellett férje veszélyes külföldi kiküldetése miatt és édesanyja betegsége miatt is aggódik.

A doboz megjelenése újra elgondolkodtatja, hogy sok sikere (bestsellerlistás könyveket írt, filmek készítésében vett részt, képviselő) mennyiben köszönhető a saját eredményeinek és mennyiben varázslatnak. A másik dilemmája, hogy miért jelent meg ismét az életében, mire kellene használnia?

Olyan jó lehetett volna ez a regény, de... nem lett. *Nem volt tiszta számomra, hogy Gwendy miért folyik bele a nyomozásba: mert képviselő, mi köze van amúgy hozzá? Végül persze az ő segítsége miatt oldódik meg az ügy, de légből kapott volt ez a nyomozós szál.

Chizmar - ahogy Stephen King is kiemeli az előszóban - nagyon jól megfogja a kisvárosi hétköznapokat, ez volt a könyv nagy előnye számomra. Részletesen avat be minket Gwendy és szülei téli - karácsonyi hétköznapjaiba. Ezen kívül érdekes volt a politikai szál, de összességében nem tetszett úgy mint az első kötet. A címbeli bűvös toll alig jelent meg, inkább csak egy kis adalékot jelentett Gwendy gyerekkorához.

Egy estés olvasmánynak jó volt**, angolul tökéletes könnyed nyelvgyakorlás lehet - ahogy nekem az első rész volt, de önmagában nem áll meg. Érdekes volt SK előszavában a kisregény keletkezéséről olvasni, ebből megtudjuk Richard Chizmar hogyan is kapcsolódott be ebben a sorozatba. 

** Tökéletes téli-karácsonyi idézet-szókeresős molyos kihívásokra ;) :D

3/5

Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy utolsó feladata

Ahogy letettem az előző kötetet, elkezdtem olvasni a befejező részt. A helyszín/téma  kidobott a komfortzónámból, ugyanis a regény jelene egy űrhajón játszódik. (Nem szeretem az űrhajós témát - könyvben, filmben kerülöm - engem megrettent, hogy a Földön kívül mászkáljanak emberek - kiv. a Galaxis Őrzői-féle humoros cucc :D)

Gwendy visszakapja a halálán lévő Richard Farristól a varázsdobozt, azzal a feladattal, hogy végérvényesen meg kell semmisítenie. Ehhez pedig egy út van - az űr. Mivel befolyásos politikus, ill. beavatja egy barátnőjét, Gwendy, már a 60-as éveit taposva lehetőséget kap felszállni egy űrhajóra, ahol nem ő az egyetlen turista. A célja a megszervezett űrsétája során kivinni a varázsdobozt és ezzel megakadályozni azokat a sötét erőket, akik a fogukat fenik rá. 

Ám hogy ne legyen egyszerű a helyzet Gwendy az Alzheimer-kór kezdődő jeleit veszi észre magán, és egyre többször lefagy, összekeveri a szavakat, elfelejt dolgokat. Az űrhajó legénysége elől is titkolja állapotát, hogy mindenképpen elérje célját.

A regényben kapunk néhány visszatekintő szálat, amiben követhetjük az előző néhány évet - férje halálával kezdve, ill. az "utolsó feladatára" való felkészüléséről. 

Sajnos ez a rész sem fogott meg úgy, mint a legelső - bár kétség kívül Gwendy-t megkedveltem a kötetek során. Egyedi sikerekkel, de traumákkal - mélypontokkal gazdag életet élt - néha a varázsdoboz megkavarta a hétköznapjait.

Egy fokkal jobban tetszett ez a rész, mint a 2., de mégsem volt teljes az élmény. Viszont most kedvem támadt Stephen Kingtől olvasni (kellene valami kisvárosi horror őszre) ! :)

3/5

Sok érdekes témát érintett ez a sorozat: az elsőben a felnőtté válást, későbbi részekben az álmok - karrier - életcélok területét, a politikai életet - az amerikai közhangulatra is többször utalt, de belekerült a koronavírus-járvány is. A befejező rész érzékletesen mutatta be az Alzheimer-kór tüneteit - szívfájdító Gwendy élete és döntése. 

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.