Sabine Städing - Abrakadabra ​és varázspaszta

Ismét egy könyv, amire a gyermekkönyvtári újdonságok között bukkantam. Ezen a héten teljesen a gyerekkönyvek között éltem - teljesítettem a Gyermekkönyv kicsiknek és az iskolásoknak kihívások őszi verzióit - ez a kötet is egy tökéletes választás volt.

Főszereplőnk Almásy Petronella almaboszorkány, aki egy gondosan ápolt almáskertben él, amelynek a szomszédságában egy molnárház található. Korábbi lakóit sikeresen elüldözte, ezért megijed, amikor új lakók költöznek a házba. Segítőivel és barátaival, az almatudorokkal, ill. lakótársával, a Lúciusz nevű szarvasbogárral mindent megtesz, hogy most is lakatlanná váljon a ház. A frászt hozza a beköltöző Czukor családra, az iker gyerekekre - végül az ijesztgetésben túl messzire megy és megsajnálja a családot. Amikor a kíváncsi testvérek az otthonában kötnek ki, elkezd megbarátkozni velük és rájön, hogy nem kapott rossz szomszédokat...

Innentől több közös kis kalandban vesz részt a gyerekekkel együtt: almatortát sütnek, szembeszállnak egy hatalmaskodó figurával és megvédik az almafákat.

A regény ősszel játszódik, erre több hangulatos utalást kapunk: nem csak az érett almákról a kertben, hanem őszi viharokat, sőt Halloweenre is történik utalás.

Ami már az első oldalaktól megfogott a regényben a humor! Ez gondolom sokban köszönhető a fordítónak, Perczel Enikőnek is - a beszédes nevek, a jóízű-stílusos felkiáltások - a szöveg nagyon gazdag ezekben, szólásokban - nem a megszokott egyszerű, sokszor lebutított gyerekkönyv. Jót derültem a túlérett gyümölcsöktől berúgó állatkákon, akiket Petronella ápolt.

Tátott szájjal bámulták az előttük álló különös nőt. Apró termetű volt, és zöld ruhát viselt piros köténnyel. Fején fekete, csúcsos, ferde süveg, amely csupa por volt.
– Boszorkánykalap – suttogta Lea.
– Sasszem vagy, mucikám – felelte Petronella csípőre tett kézzel.

A történet az újrakezdésről szól, illetve az előítéletek lebontásáról, barátságok születéséről - emiatt nagyon kedves a hangulata. A főszereplő gyerekek: Lea és Leó szimpatikusak, talpraesettek, kíváncsiak - de felnőttként persze Petronellával tudtam együttérezni :D. 

A könyv fontos témája még a vidéki élet szépségei, a család a városból költözik ki ide, amit a gyerekek eleinte nem fogadjak jó névvel, de aztán meglátják a kert és persze a közös titkuk - Petronella - előnyeit. 

Ki kell emelnem az illusztrátort is - SaBine Büchner kedves rajzai tökéletesen egészítik ki a mesét, pont a megfelelő arányban szerepelnek, hogy színesítsék a szöveget.

A kötet végén több leírást, receptet is kapunk: pl.: hogyan kell rovarhotelt építeni, de megkapjuk Petronella szupertitkos almatorta receptjét is :) 

A második rész (Álomkór ​és petárdaparádé) pont ezen a héten jelent meg, felkerült a várólistámra! (A német sorozat már a 12. résznél tart - remélem követhetjük majd magyarul is!) 

5/5

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Verhext ​und festgeklebt
Sorozat: Almaboszi kalandjai 1.
Fordító: Perczel Enikő 
Oldalszám: 224
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Almásy Petronella különleges hölgy. Ő ugyanis almaboszorkány. És ahogy igazi almaboszihoz illik, egy összkomfortos almában lakik, egy csodálatos öreg almáskert kellős közepén. Vígan él barátaival nagy nyugalomban, ám időnként a szomszédos malomhoz tartozó molnárházba emberek költöznek, és persze gondot okoznak. Ilyenkor Petronella előkapja varázspálcáját, és az almatudorok hathatós segítségével elüldözi a kertrombolókat.

Egy kora őszi reggelen Petronella kinéz az ablakon, és nem hisz a szemének. Emberek! Már megint. A Czukor család elfoglalja a rozoga molnárházat, az almaboszi pedig megindítja az elüldözési hadműveletet. Most azonban semmi sem úgy alakul, ahogyan kellene. Petronella azon kapja magát, hogy kezdi megkedvelni a minden lében kanál ikreket, akik egy nap – a varázslétra titkát kifürkészve – egyszerűen felbukkannak a boszi nappalijában.

Te jószagú sistergő ménkű! Most aztán mi lesz?!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.