Néhány könyvről röviden | 2024 szeptember

szeptember 29, 2024

Képregények - kisregények - mesekönyvek és ifjúsági kötetek

Mi vagyunk a Pókemberek
A Vad Virágok Könyvműhely Mi vagyunk a Marvel sorozatát lelkesen olvasom, ezért kerítettem sorra ezt a részt. Még Tobey Maguire-féle Pókemberrel, ill. a több mém alapjául szolgáló rajzfilmsorozattal ismertem meg ezt a karaktert – azóta csak a Tom Holland változatát követtem. Ez a gyűjtemény több helyen utal az új animációs filmekre, így most már ezek is felkerültek a várólistámra.
Nagyon sokszínű ez az univerzum is, hosszabb-rövidebb epizódokat kapunk a rengeteg rajzoló által megálmodott karakterről. Aki néha egy fiatal lány, néha nem is pók csípés miatt lesz hős és a bűnözők üldözője.
Viszonylag újabb képregényrészleteket kapunk ebben a kötetben – de a korszakokat és univerzumokat tekintve nagyon változatosak – két kedvencem a steampunk és a noir világos történetek voltak. Teljesen új volt számomra Gwenpók karaktere ill. a parodisztikus állatos verzió – Póksonkán kiégtem XD
A legkevésbé a japán hatású történetek tetszettek (Vault of Spiders, Edge of Spider-Geddon).
Ismét egy nagyon gazdag és a kísérőszövegeknek köszönhetően informatív gyűjteményt kaptam, ami felvillantotta a 'Pókverzum' mélységeit.
4/5

Jill Thompson: Halál: A Halál kapujában
A Sandman univerzumba mindig szívesen visszatérek, még ha nem is élveztem – értettem minden részletét. Ez a rövid, mangás stílusú kötet a Párák évszaka történetet dolgozza fel Halál szemszögéből.
Végzet, az egyik Végtelen összehívja testvéreit hosszú idő után. Álom a beszélgetésük hatására magába száll, és rájön, hogy milyen igazságtalanul bánt egykori szerelmével, Nadával, ezért ki akarja hozni a pokolból. Ám a pokolra szállás nem úgy alakul, ahogy várja… Lucifer távozik és Álomra hagyja a Pokol kulcsát – amire többen is bejelentik igényüket. Halál lakásán pedig elkezdenek megjelenni az egykori bentlakók – Delírium és Kétségbeesés próbál úrrá lenni a helyzeten.
2018-ban a Cartaphilusos kiadásban olvastam ezt a részt LINK. Már akkor kiemeltem a blogbejegyzésemben, hogy gondjaim vannak az ábrázolásmóddal, látványvilággal és mennyire szimpi Halál figurája – Jill Thompson kötete nekem készült. Újraélhettem ezt a kalandot, de Halál humorosabb, könnyedebb nézőpontjából, amihez jól illett a mangás vonal.
A Sandman világához talán jó belépésnek, ízelítőnek ez a feldolgozás, bár azt figyelembe kell venni a leendő olvasónak, hogy az eredeti sokkal mélyebb és komorabb. ;)
5/5

Mike Carey: Lucifer 1.
A Sandman univerzum nagyon gazdag – látszik ez előző olvasmányomból a Halál kapujában mangás stílusú képregényből is. Annak a látványvilága, megoldásai közelebb állnak hozzám, mint az eredeti Sandman, vagy ez a kötet.
Ez ismét egy karcosabb-sötétebb hangulatú világ, amelyben Lucifert követhetjük miután elhagyta a Pokolt (a fent említett kötet is ezzel az időszakkal foglalkozik, csak rövidebben).
Lucifer megbízást kap a Mennytől, több mellékszálon keresztül követhetjük ahogy teljesíti ezt az utat. Ez a kötet inkább volt horror, mint a Halál kapujában, több helyen nagyon durva agressziót ábrázolt, véres eseményeken túl – emiatt sem volt teljesen nekem való. A történetek hullámzóak voltak, a legjobban Jill Presto és Mona története tetszett.
4/5

Mr Tan: Ningyo
Egy hónapja olvastam el a szerző első magyarul megjelent mangáját, a Jizo-t, és már akkor eldöntöttem, hogy sorra kerítem ezt a kötetét is. Értékeléseket direkt nem olvastam róla, csak hagytam magam elmerül a történetben, ami az előzőhöz hasonlóan mély gondolatokat, nehéz témákat dolgoz fel.
Még gyerekkoromból emlékszem a japán öngyilkosok erdeje kifejzésre – ez a valóságos Aokigahara LINK, ami ennek a mangának is a helyszíne lesz.
Ide látogat el nem sokkal bátyja öngyilkossága után Kai, mert ki akarja deríteni mi vezette erre a döntésre a boldog családban élő, sikeres testvérét.
Persze más dolgokat talál itt, mint amire számít.
Az alkotók érdekes mitológiát alkotott az erdő köré, ami magyarázatot ad a jelenségre és kiemeli azokat az értékeket, amik mentén fontos élni és megélni.
Ismét szívszorító történetet kaptam, érdekesek voltak a szirének és motivációik.
Kai sorsa kicsit háttérbe húzódott a nagy harcok során, még olvastam volna róla, hogy sikerült-e rendeznie kapcsolatát a családjában (főleg az apjával).
4/5

Yuu Tanaka: Reincarnated as a Sword – Penge az új életem 1. 
Egy igazi meglepetés volt ez a manga – a friss megjelenések között láttam, de különösebben nem szólított meg. Aztán amikor a könyvtárban a kezembe került, akkor megfogott a borító (fekete macska!) – gondoltam adok neki egy esélyt.
Na de miről is szól?
Egy 12 éves fekete macska bestia évek óta rabszolgaként él, de egy nap el tud szökni a fogvatartóitól és egy különleges kardra bukkan. A kard felruházza a saját képességeivel, így meg tudja védeni magát és ledobni a rabszolgaság béklyóit – nem csak képletesen.
A kard története is izgalmas (itt lép be az isekai isekai szál) – együtt kalandozásra indulnak, hogy beteljesítsék sorsukat.
Nem nagyon játszottam hagyományos RPG játékokkal, de ez a manga azoknak a világát hozza a képességpontokkal, fejlődéssel, ami plusz csavart ad a történetnek.
A bónusz novella nagyon cuki volt a végén – érdekesen egyensúlyozza a több véres eseményt, amit korábban bemutatott.
Fran és Mester kapcsolata nagyon szimpatikus, kedvesen és védelmezően viszonyulnak egymáshoz, ami meglepő lehet első olvasásra :)
Remekül szórakoztam és vevő vagyok a következő kötetekre is!
5/5

Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Egy éve olvastam először a szerzőtől link, akkor tettem fel a várólistámra ezt a könyvét. Most egy molyos kihívásnak köszönhetően egy rövid kötetre volt szükségem, szerencsére a könyvtárunkból haza tudtam hozni: egy estés – buszozós olvasmány volt.
Narrátorunk a 11 éves Momo (Moise), aki egyedül él édesapjával, aki nem igazán foglalkozik vele. Édesanyjuk elhagyta őket, csak ők ketten vannak és a korábbi jobb élet emlékei, mint Momo bátyja, Popol.
Koraérett fiúként Momo a történet elején elkezd lázadni, elviszi a zsebpénzét a környékbeli örömlányokhoz, hogy férfivá avassák – később többször visszatér hozzájuk, ott keresi azt a figyelmet, szeretetet, női kezet, amit egész életében nem kapott meg. Szívszorító, de egyben furcsa is volt a történetnek ez a vetülete.
Barátra a címbeli Ibrahim úrban lel, aki egy élelmiszerüzletet vezet az utcájukban. Lassan épül a kapcsoluk, eleinte még csak 'arab' boltosként utal rá, később elkezdenek beszélgetni. Ibrahim úr a Korán tanításait osztja meg a fiúval, próbálja nevelni és tanítani, figyelni rá – pótolva azt az apafigurát, ami szintén kimaradt az életéből.
Nagyon gyorsan olvasható, rövid – kamaszoknak is tökéletes gondolatébresztő olvasmány ez a kötet a szeretetről, a szülőkről, a magunkkal cipelt traumákról (konkrétan a holokauszt, zsidóság, túlélő szerepről), de a vallások közti egyetértésről, megértésről, empátiáról.
4/5

Nagy-Németh Ágnes: Medvendel és a csiga bibi
A Gyermekkönyv kicsiknek ősz kihívásra kerestem könyvet, amikor erre felfigyeltem a gyerekkönyvtárban – a sorozat 3. kötete, de önállóan is megállja a helyét.
Medvendel és Medvina (:D) egy szeles őszi napon épp a levélkupacokon ugrálnak, amikor véletlenül rálépnek egy csigára. Szegénynek összetörik a házát, így mindenféle módon próbálnak segíteni neki.
Az illusztrációk letisztultak, hangulatosak, a történet az őszről, a termésekről, néhány állatkáról mesélve tanít.
4/5

Tóth Krisztina: Legyünk barátok!
Tavasszal olvastam link először ebből a sorozatból – most kapóra jött, hogy megtaláltam a gyerekkönyvtárban az első részt – ami tökéletes volt a Gyermekkönyv kicsiknek őszi fordulójára :D
Liba és Malac megismerkedéséről olvashatunk a kötet első felében, nagyon aranyos ahogy Malac megmutatja az udvart, befogadja az új jövevényt. A kötet második fele egy igazi őszi kaland, amikor az erdőben terméseket gyűjtögetnek – ill. megtudnak néhány dolgot az erdei állatokról, arról hogyan készülnek fel a télre.
4/5

Harcos Bálint: A boszorkánycica
Azt hiszem fogok még a szerzőtől olvasni, néhány éve a kezembe került a Szofi és a Mikulás, ami szintén nagyon tetszett – de ez a könyv: macska + boszorkány + ősz + humor – garantált siker :D
Bognár Éva Katinka illusztrációi tökéletesen kiegészítették ezt a kicsit rémisztő, de egyben aranyos világot, amiben Pindurt, a kóbor macskát ismerhetjük meg.
A Sötét Rengetegben talál rá a hirdetésre, miszerint Banyaguff cicasegédet keres. Pindur már a kezdettől a jót látja a helyzetben és az „öreg hölgyben”. Hiába pályázik rengeteg kóbor macska a pozícióra, – akik közül kettőt ismerünk meg jobban – a próbákat Pindur teljesíti a legjobban.
Imádnivaló volt a naivitása (?), ahogy a helyzethez állt és mégis a legjobbat hozta ki belőle. Humoros, hangulatos, remek kis olvasmány volt!
5/5

Tasi Katalin: Szerintem ebben a házban lakik egy szellem
Reni barátnőm ajánlására olvastam el ezt a könyvet, ami egy aranyos nyári kísértethistória.
A kis szellem a nyaralóban töltött első éjszakán próbálja felkelteni és megijeszteni a kisfiút, de amikor ez nem sikerül akkor beszélgetni kezdenek és barátságot kötnek. Megismerkedünk azzal, hogyan születik egy szellem, milyen nehézségei vannak – amit a kisfiú empatikus és ügyesen felold. Szuper nyári kalandokat élnek meg együtt, amíg el nem jön a búcsúzás pillanata, de a feloldás tökéletes lett :)
Az illusztrációk álomszerűek, nagyon tetszett ez az egyedi hangulat amit a történetnek kölcsönzött. Ajánlom – kedves mese a barátságról, elfogadásról.
5/5

Bella Swift: A kiskutya, aki töknek öltözött
A sorozatból már több részt olvastam – mindig az adott évszakhoz kapcsolódva, most a halloween miatt vettem kézbe ezt a kötetet.
Millie családja nagyon lelkesen készül erre az ünnepre, sőt édesanyjuk kávézójában még kutyaweent is szerveznek, ám a kis főszereplőnknek nem tetszenek a jelmezek, a rémisztgetések. Ő szívesebben kuckózna a házban, Anna gazdájával.
Ez a rész, amellett, hogy rengeteg hangulatos őszi – halloweeni jelenetet tartalmaz, főként a bátorságról szól, az olyan félelmek legyőzőzéséről mint például a beszéd egy nagy közönség előtt, ill. egyáltalán a bátorság, fóbiák legyőzése.
Nagyon tetszett, hangulatos olvasmány volt – de gondoltam, hogy az egyik kedvenc ünnepemről szóló rész nem is fog mást adni :D
5/5

Takács Viktória: Szüreti mese
A Gyermekkönyv iskolásoknak kihívásra választottam ezt a könyvet – bár kisebbeknek is jó olvasmány. A Hagyományaink sorozatra nemrég figyeltem fel, ez volt az első kötet, amit elolvastam.
Nem vettem még részt hagyományos szüreten (mondjuk nem is vonz :D), de ebből a rövid kötetből ízelítőt kaptam a magyar szokásokról. Dóri (:D) és Misi szüleikkel együtt ellátogatnak egy Balaton közeli szőlőbe, ahol megismerkednek a szüret lépéseivel, ill. a hozzá kapcsolódó ünneppel.
A kötet egy 1957-es forrásra épül – kíváncsi lennék, hogy még vannak-e települések ahol ilyen gazdagon tartják ezt a szokást.
A rajzolásmód letisztult, könnyen követhető a kisebb olvasók számára is.
4/5

Elif Shafak: Muskátli
Elif Shafak török írónő az egyik kedvenc – kedves szerzőm, akitől igaz még nem olvastam olyan sok könyvet, de mindig valami különleges történetet tartogat.
Meglepődtem, amikor a friss megjelenések között megláttam ezt a kis kötetet, ami gyerekkönyv – nem tudtam, hogy alkotott ezen a téren.
Muskátli egy általános iskolás kislány, aki Isztambulban él szüleivel. Imád olvasni, az atlaszában böngészni, gondolkodni az élet dolgaink, de nincsenek barátai. Sokan csúfolják a neve miatt, ezért inkább eljátszik egyedül.
A történet elején szülei külföldre indulnak, őt a nagyszüleihez viszik – kimarad egy hétre az iskolából. Annyira ezt nem is bánja, mert így van lehetősége megvizsgálni az a bűvös gömböt, amit nemrég talált a könyvtárban…
Innentől egy varázslatos kalandban vesz részt, mely nem csupán az olvasás szeretetéről, hanem az önbizalomről, empátiáról, barátságról és bátorságról is szól.
Összességében tetszett a történet, bár az üzenetei elég direkten – szájbarágósan vannak megfogalmazva, a stílusa is túl egyszerű.
Maga a kiadvány és Zafer Okur illusztrációi nagyon szépek, sokat dobtak az olvasmányélményen.
4/5

R. L. Stine: Iszapszörnyek éjszakája
Az új kiadások után több R. L. Stine kötetet is felvettem a várólistámra, szerencsére a sorozat darabjai nem függenek össze, így tényleg lehet össze-vissza olvasni :)
Ez a rész egy Kaliforniai kisvárosban játszódik, ahol egy kis baráti csapat próbálj megijeszteni az éltanulú kislányt, Courtney-t. Ám egyik trükkjük sem válik be, egészen addig amíg életre nem kell a hely egyik legendás szörnye…
Az eddig olvasott R. L. Stine kötetekhez képest ez egész baráti volt, sokáig nem lépett be a természetfeletti a cselekménybe. Könnyed szórakozást nyújtott.
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.