Laini Taylor - Füst ​és csont leánya

Laini Taylor paranormális romantikus - YA regénye évek óta a várólistámon volt - főként Prága miatt, ami az egyik bakancslistás városom. Örültem, hogy a Kossuth Kiadó újra felkarolta ezt a sorozatot: október végén jön az eddig kimaradt 3. rész fordítása!

Karou 17 éves lány, aki Prágában egyedül él és egy művészeti iskolában tanul. Épp szakított a fiújával, Kazimirral, aki abból él hogy turistáknak autentikus sétákat vezet, helyenként beöltözött vámpírok és démonok ijeszgetésével. Néha maga Karou is segített ebben, de ezen a havas hétfői napon minden vágya elkerülni a srácot. Persze ez nem fog menni, de egy eleinte kellemetlen művészeti óra során bosszút tud állni. Már ekkor kiderül, hogy Karouban nem csak excentrikus külseje a kék hajával és tetoválásaival különleges, hanem valamiféle varázsereje van. Az első néhány humoros és hangulatos, tipikus ifjúsági regényekre jellemző fejezet után fokozatosan átváltunk valami komolyabbra.

Ebben a világban léteznek az angyalok és ördögök - de a szerző sajátosan átformálta őket. Karou-t négy kiméra nevelte fel, egy apró boltban az emberek és kimérák világa között. Amikor elég idős volt, akkor a fiatal lány már élhetett és tanulhatott az emberek között, de gyakran visszajár Kénkő boltjába, hogy küldetéseket teljesítsen neki. Ezek általában abból állnak, hogy különféle állatok, néha emberek fogait szerzi be és szállítja le Kénkőnek - aki sosem árulja el, hogy mihez kezd ezekkel. Karou sejti, hogy valamiféle varázslathoz kellenek, ám a titok csak később tárul fel számára és számunkra is...

A történet kezdetén gyanús fekete kézjelek jelennek meg a boltba vezető portálok ajtajain világszerte. Három szeráf - angyal jelenik meg, akik közül Akiva rátámad Karou-ra az egyik küldetése során. Innen sokkal komolyabbra fordul a regény hangvétele, egyre többet megtudunk a két természetfeletti faj világáról és az állandó háborúról köztük. Karou múltja több titkot rejt, amire úgy tűnik Akiva tudja a választ.

Karou egy ponton magára marad és elkezd nyomozni a másik világ, a szeráfok után, hogy visszakapja családját. Akiva és közte megmagyarázhatatlan vonzódás támad, ami úgy tűnik valami sokkal nagyobb része.

Már az első fejezetektől megfogott a regény hangulata, a prágai helyszínek, Karou hétköznapjai a művészeti iskolában - legjobb barátnőjével Zuzannával való kapcsolata, egymás cukkolása. Erről a hétköznapi életről még olvastam volna tovább is - viszont a regény elég hamar beavatott a természetfeletti szálba, és Karou küldetésébe. Egy ponton kicsit elspoilereztem magamnak, hogy kicsoda a főszereplőnk, amikor fanartokat kerestem Kénkéről, Issáról - szóval óvatosan :D Ami kimondottan tetszett, hogy nem egysíkú a főszereplőnk - reálisnak tűnik a viselkedése: erős mert harcolni tanult és talpraesettségre, önállóságra tanították, de vágyik a szeretetre, tud gyenge és gyengéd lenni. 

Nagyon tetszett a varázslatok rendszere, Kénkő apróbb varázslatokkal fizeti ki Karou-t, aki viszont a nagyobb értékűekre vágyik, amiktől akár még repülni is megtanulna. Születésnapjára rendszerint egy-egy nyelv ismeretét kapja, így tud például gond nélkül megtanulni csehül, arabul, vagy angolul - a kimérák nyelvén túl.

A fejezetek rövidek, pörgősek - szinte 24 óra alatt elolvastam ezt a vaskos(nak tűnő) könyvet - ne ijesszen meg a mérete, nagyok a betűk - szélesek a margók ;)

Meglepett, hogy mennyire tetszett ez a regény, pedig már kinőttem a YA sztorikból - de talán mert ez még egy 2011-es történet, jobban tudtam kapcsolódni, mert ezeken 'nőttem' fel. Már várom a folyatásokat!

5/5

Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Daughter of Smoke and Bone 
Sorozat: Füst ​és csont leánya 1.
Fordító: Gálvölgyi Judit
Oldalszám: 448
Ár: 5990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy angyal meg egy ördög, akik egymásba szerettek. A történet nem végződött jól.

Egy rés jelenik meg az égen, titokzatos szárnyas idegenek érkeznek rajta keresztül, akik világszerte fekete tenyérnyomokat égetnek látszólag véletlenszerű ajtókba.

Sötét, poros boltja mélyén egy ördög kezd kifogyni az emberfogakból, miközben Prága kanyargó utcáin egy fiatal lány akaratlanul belesodródik egy brutális, túlvilági háborúba.

Így kezdődik a 17 éves Karou története. A kék hajú lány Prágában él, képzőművészetet tanul, emellett időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve a világ legkülönbözőbb pontjaira jut el, sikeres küldetéseiről fogakat visz Kénkőnek, aki kívánságteljesítő varázsgyöngyökkel fizet.
Amikor egy marrákesi sikátorban megakad rajta az egyik idegen, a gyönyörű és megkínzott lelkű Akiva tűzszínű szeme, események kiszámíthatatlan láncolata indul el: leleplezett titkok és egy balsorsú szerelem, amelynek gyökerei az erőszakos régmúltba nyúlnak vissza.
Karout – akine a neve azt jelenti, „Remény” – napról napra egyre jobban kínozza a kérdés: ki ő valójában?
Kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok?
Vajon Karou megbánja, hogy fellebben a fátyol származása rejtélyéről, és valóra tudja váltani, amit a neve ígér?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.