Friss könyvek - Október

szeptember 09, 2024

Alex T. Smith - A ​diótörő és az egérkirály karácsonyi csínytevései

Megjelenik: 2024. október 1., Manó Könyvek, 6990 Ft
Roppant Nagy Gorgonzola, az Egérkirály valami rendkívül rafinált csínytevésre készül. Mindenféle édességet: süteményt, csokoládét, cukorkákat és nyalókákat lopkod, pedig ő csak a szottyadt, büdös sajtot szereti! Ráadásul elcseni az Édességek Királyságának kulcsát, hogy az ünnepi készülődést rémes felfordulássá változtassa. A Diótörő feladata, hogy megállítsa, csakhogy Walter egy nem annyira bátor Diótörő, és segítségre van szüksége. Megkéri hát a Kacérgiliszta közben lakó Clarát és Fricit, hogy kísérjék el őt a Cukortündérhez, hogy legyőzhessék az Egérkirályt, és megmentsék a karácsonyt. De vajon odaérnek időben?

Robin Stevens - Fagyöngy ​és gyilkosság

Megjelenik: 2024. október 3., Manó Könyvek, 4490 Ft
Karácsonyi szünet van, és hull a hó Cambridge-ben, ahol Daisy Wells és Hazel Wong az ünnepeket tölti. Hazel abban reménykedik, hogy a mesés tornyok, a kényelmes könyvtárak és a hívogató teázók városában kipihenhetik végre az év fáradalmait, de nem számolt a Maudlin Kollégium sötét lépcsőházában lappangó veszéllyel. Két nappal karácsony előtt ugyanis szörnyű baleset történik. Legalábbis elsőre mindenki így hiszi, míg csak a Nyomozóiroda vizsgálódni nem kezd: Daisy és Hazel ugyanis gyorsan rájön, hogy nem baleset, hanem gyilkosság történt. Ráadásul az akadékoskodó felnőttek mellett ezúttal egy rivális detektívügynökséggel is szembe kell nézniük, így minden leleményükre és bátorságukra szükségük lesz, hogy megtalálják és leleplezzék a gyilkost.
A sorozat ötödik, mesésen ünnepi része.

Irene Solà - Szemet ​adtam neked, s te a sötétségbe néztél
Megjelenik: 2024. október 4., Magvető, 4499 Ft
Irene Sola új regényében évszázadok emlékei sűrűsödnek egyetlen napba. A Pireneusok és a történelmi idő ismeretlen és járhatatlan útjain felkapaszkodunk a Clavell-házba, melynek örök lakói a nemzedékről nemzedékre itt maradó nők. Az idő viharai elragadják a férfiakat, a hegyekben farkasvadászok, vadállatok, lázadó hadseregek és banditák portyáznak, a tűzhely mellett a nők ünnepre készülnek. Megismerjük Joanát, aki szerződést köt az ördöggel, hogy férjet találjon, ám kihátrál a paktumból, ezért minden gyereknek, aki a házban születik, hiányzik valamije. Margaridának egy darab a szívéből, Blancának nincs nyelve, Angela nem érez fájdalmat, Bernadetának pedig nincs jó helye a jelenben – mindig máshol van, és olyasmiket lát, amiket rajta kívül senki.
A Szemet adtam neked, s te a sötétségbe néztél karneváli kavalkád emlékezésről és felejtésről, valóságról és meséről, fényről és sötétségről, rengeteg színnel, vággyal és mágiával.

Stefanie Neeb - Coming ​Home For Christmas – A karácsony összehoz

Megjelenik: 2024. október 8., Menő Könyvek, 4990 Ft
Egy kalandvágyó zongorista lány, egy csupa szív srác, és egy mesebeli svéd szálloda
Svea utálja a hotelszobákat. Tokió, Lisszabon, Berlin… híres szüleivel koncertezve bejárta a világot, de sehol sem érzi igazán otthon magát. A lány mindennél jobban vágyik egy hagyományos, a kandalló előtt süteményt majszolós karácsonyra, és amikor a nagymamája testvére meghívja magához Svédországba az ünnepekre, úgy tűnik, végre teljesül az álma.
Azonban közbeszól egy hóvihar és egy félreértés miatt ismét egy hotelben találja magát ? de ezúttal az alkalmazottak között. Ehhez fogható helyen azonban még sosem járt: valóságos mesevilágba csöppen, amelytől képtelenség elszakadni. Vagy inkább a tulajdonos jóképű fia miatt nem akarja tisztázni a helyzetet? Vajon mihez kezd szobalányként egy túlféltett zongorista, akinek még az asztalt sem volt szabad megterítenie soha?
Stefanie Neeb vicces, romantikus regénye egy igazi bevackolós olvasmány, amely egy hamisítatlan, havas svéd karácsonyba repít.

Clare Pooley - Hogyan ​öregedjünk méltóságmentesen?
Megjelenik: 2024. október 9., General Press, 4490 Ft
Ha a kor láthatatlanná tesz, a titkokat is könnyebb elrejteni.
Amikor Lydia részmunkaidőben elvállalja a helyi idősek klubjának a vezetését, visszafogott teázással és szelíd kártyázással teli délutánokra számít. A klub tagjai azonban egyáltalán nem az előre elképzelt, halk szavú szépkorúak: ott van köztük Art, a kleptomániás, bukott színész; a sötét múltja elől rejtőzködő Daphne; és Ruby, a Banksy nyomdokaiba lépő kötögető is, aki fonallal áll bosszút minden igazságtalanságért.
Amikor az idősek klubjának is otthont adó közösségi központ épülete veszélybe kerül, az elszánt idősek összefognak a szomszédos óvoda apró látogatóival és egy igencsak fiatal apukával a ház megmentéséért. A nem mindennapi akciócsoport szokatlan módszerei akár be is válhatnak, ha előbb utol nem éri őket az igazságszolgáltatás…

A ​hivatalos Harry Potter-szakácskönyv
Megjelenik: 2024. október 10., Animus, 6990 Ft
EZ ITT A HIVATALOS HARRY POTTER-SZAKÁCSKÖNYV!
Több mint 40 varázslatos, a Harry Potter-filmek ihlette recept kis és nagy szakácsoknak
Pálcát (esetleg fakanalat) a kézbe, mert mágikus konyhai kalandra indulunk! Sőt nem is egy, hanem számos kalandra. Ez a különleges szakácskönyv ugyanis olyan izgalmas, könnyen elkészíthető és varázslatosan finom recepteket tartalmaz, mint a párszaszájúak sajtos sütije, a fúriafűzleves, Hagrid hatalmas húsos raguja, a Szükség Szobája mentolos mámor vagy a kákalagkoktél. Mi ez, ha nem egy ínycsiklandóan csodás roxforti lakoma?
A gyönyörű fotókkal teli kötet vegetáriánus, vegán és gluténmentes fogásokat is tartalmaz, valamint rengeteg konyhai tippet és tanácsot a fiatal, feltörekvő szakácsoknak.

Lauren Muñoz - Váratlan ​gyilkosság
Megjelenik: 2024. október 14., Anassa, ? Ft
Egy ​héttagú baráti társaság bulit szervez az 1920-as évek jazzkorszakának jegyében, ám az egyiküket váratlanul meggyilkolják. A magán szigeten a tettes nem távozhatott észrevétlenül a gyilkosság helyszínéről, ezért a rejtély megoldhatatlannak tűnik.
Valaki egy kést hozott a buliba.
Izzy Morales és legjobb barátnője, Kassidy rajong a jazzkorszakért, ezért gimnáziumi ballagásukat azzal ünneplik meg, hogy öt barátjukkal együtt elhajóznak egy hétre a szigeten lévő elegáns Ashwood házba. Mindenki jól érzi magát: a kornak megfelelő ruhákba bújnak, drága ékszereket viselnek, együtt teniszeznek, koktéloznak és vacsoráznak. Aztán az egyik este Kassidy barátjára holtan lelnek a szobájában.
Amikor a nyomozók megérkeznek a szigetre, megállapítják, hogy a fiút meggyilkolták, így hirtelen mindenki gyanúsítottá válik: az odaadó barátnő, a kétségbeesett szerető, az elhanyagolt gyerekkori barát, a vigasztalhatatlan új barát és a rejtélyes könyvmoly. Meg természetesen Izzy, aki magával vitte a gyilkos fegyvert a szigetre.
Az ügy megoldása érdekében a nyomozók mindenkit kíméletlen kihallgatásnak vetnek alá, miközben be vannak zárva abba a házba, ahol hirtelen az ártatlanság képviseli a legnagyobb értéket.

J. K. Rowling - Karácsony ​a Roxfortban
Megjelenik: 2024. október 15., Animus, 4990 Ft
„Közeledett a karácsony. December közepe táján, egy éjszaka fél méter hó hullott le a Roxfortra.” Így kezdődik Harry első varázsvilágbeli karácsonyának szívmelengető története.
Az óriási fenyőfákkal feldíszített nagyterem, a Griffendél klubhelyiségében töltött meghitt este, az ajándékok karácsony reggel – mindezek olyan melegséggel, jó ételekkel, barátokkal és varázslatos meglepetésekkel teli ünnepet varázsolnak Harrynek, amit soha nem fog elfelejteni!
A kötet szövege J.K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című regényéből való, és Ziyi Gao ragyogó rajzai változtatják önálló és feledhetetlen karácsonyi könyvvé. A legkisebbeket is elbűvöli majd, főleg, ha közösen olvassuk velük.

Budai Lotti · Zubor Rozi - Micsoda ​szinglik voltak!
Megjelenik: 2024. október 17., Álomgyár, 6999 Ft
Vénlány, ​aggszűz, szingli…
Egy nő számára évezredeken át a férjhez menés – és utána a gyermekszülés – volt a „normalitás”, így aztán a társadalom mindenáron címkézni akarta azon nőtagjait, akik más utat választottak maguknak. Mi több: hacsak nem papnőnek vagy apácának álltak, eme döntésüket koruk vagy az utókor természetellenesnek titulálta…
Ebben a gazdagon illusztrált kötetben olyan nőket mutatunk be, akik tudatosan döntöttek úgy, hogy nem mennek férjhez, vagy „szingli” mivoltuk más szempontból játszik szerepet életükben. Sokuk esetében ez az önmegvalósítás feltétele volt, hisz a történelem során a házasság intézménye a nő számára gyakran a teljes önfeladást jelentette, egyes jogrendszerekben mint „személy” meg is szűnt létezni. Vannak köztük, akiket saját tapasztalataik ábrándítottak ki a házasság intézményéből, vagy egész egyszerűen nem voltak „feleség típusok”. A többségi társadalom ez utóbbiak döntését tudta talán a legkevésbé értelmezni.
A gondolat ugyanis, hogy nem minden nőt azok a célok és vágyak hajtanak, amelyeket a patriarchátus évezredekkel ezelőtt kijelölt – gyermekszülés, háztartásvezetés, egy férj támogatása – még a mai világban sem magától értetődő. A férfiak esetében elfogadott, hogy önnön kiteljesedésükhöz változatos utakat keressenek, akkor is, ha ez – a vénlánynál sokkal romantikusabb csengésű – „megrögzött agglegény” állapottal jár együtt. A nőkre azonban a történetírás, a filozófia, az orvos- és más tudományok sosem individuumokként, hanem azonos vágyak, sőt ösztönök által vezérelt „masszaként” tekintettek, akiket csakis a hagyományos szerepek betöltése tehet boldoggá.
Budai Lotti és Zubor Rozi ezzel az albummal is ennek az előítéletnek a száműzéséhez szeretne hozzájárulni – a maguk módján. A kötet az írópáros Micsoda történetek! – sorozatának harmadik része. A szerzők ezen túlmenően a nagy sikerű, Micsoda nagymeNŐK voltak! című podcastsorozatukban is női élettörténeteket dolgoznak fel.

Bajzáth Mária - Karácsony- ​és újévváró történetek – december minden napjára
Megjelenik: 2024. október 21., Lampion, ? Ft
A ​karácsonyhoz kapcsolódó jelképek összekötik a földrészeket, a régi korok és a ma embereit, az ünnepet és az ünneplőket. A karácsonyi dobozban szinte a világon mindenhol található angyalhaj, gyertya, csillag, de van, ahol diótörőt vagy cukorbotot is rejt a ládika. Az újévhez szintén majdnem ugyanazok a tárgyak és szokások kapcsolódnak mindenütt.
De miért épp ezek? Miért az ezüst fenyőtoboz vagy a jégcsap, miért az alma? Hogyhogy füzér kerül a karácsonyfára? És újévkor miért hoz szerencsét a kéményseprő vagy a patkó?
Sokszor tudakolják ezt a mindenre kíváncsi gyerekek és felnőttek, Bajzáth Mária pedig hosszú éveken át gyűjtötte össze hozzá a válaszokat a népmesekincstárból és az emberiség kultúrtörténetéből. Most pedig egy csodaszép, ünnepi kötetbe rendezte össze.
A sorozatban szereplő könyvekhez hasonlóan, bal oldalon kultúrtörténeti tények és játékos feladatok szerepelnek, míg jobb oldalon mesék, legendák, történetek állnak. Az adventi időszak kihagyhatatlan dallamai, mondókái, receptjei és ajándékötletek teszik teljessé a gyűjteményt.
A könyv, Endrődi Kata mesésen gazdag iniciáléival egyszerre lesz mesenaptár december minden egyes napjára, és élményajándék: minőségi idő és játék a családoknak, óvodai csoportoknak, iskolai osztályoknak, a meseszerető közösségeknek.
Mert az ünnepek attól élnek, ha élővé tesszük őket, ha mesÉLJÜK őket.

Laini Taylor - Istenek ​és szörnyek álmai
Megjelenik: 2024. október 22., Kossuth, 7990 Ft
Egy ​döbbenetes átveréssel Karou átvette a kiméralázadás vezetését, és feltett szándéka, hogy visszafordítja a bosszú zsákutcájából. Rajta áll a jövő, már ha a háború tépázta Eretzben lehet még egyáltalán jövője a kimérának.
Közös ellenség, közös ügy.
Amikor Jael brutális szeráf serege betör az emberi világba, az elképzelhetetlen elkerülhetetlenné válik: Karounak és Akivának egyesíteniük kell ellenséges seregeiket, hogy szembeszálljanak az új fenyegetéssel. Régi álmok torz valóra válása ez, és most kezdik remélni, hogy talán új utat mutathat népüknek.
És talán saját maguknak is. Egy új életmód, és ki tudja, talán a szerelem felé.
De vannak Jealnél nagyobb fenyegetések is. Egy kegyetlen királynő Akivára vadászik, és… valami zajlik Eretz egein. Hatalmas foltok – akár a zúzódások – terjednek horizonttól horizontig. Gyülekeznek a nagy, szárnyas viharvadászok, mintha megidézték volna őket, folyton csak köröznek, és valami mélységesen rossz lappang a világ felszíne alatt.
Miféle erő sebezheti meg az eget?
Róma utcáitól Kirin bányájáig emberek, kimérák és szeráfok fognak harcolni, küszködni, szeretni és meghalni egy eposzi színtéren, mely meghaladja a jó és rossz, a helyes és helytelen, a barát és ellenség fogalmait.
Miről álmodnak istenek és szörnyetegek a tér és idő határain? És számít bármi más?

Peter Brown - A ​vad robot
Megjelenik: 2024. október 24., Maxim, 3999 Ft
Vajon képes-e egy robot túlélni a vadonban?
Amikor robotunk, Roz először nyitja ki a szemét, ráébred, hogy egyedül van egy távoli, vad szigeten. Fogalma sincs, hogyan került oda, vagy mi is létezésének célja – de egyszerűen túl kell élnie.
Miután megharcol a tomboló viharral, és megmenekül az ádáz medvék karmai közül, ráébred, hogy az egyetlen esélye a túlélésre az, ha alkalmazkodik az őt körülvevő környezethez, és a sziget barátságtalan lakóitól lesi el, hogyan is éljen túl.Ahogy Roz lassan összebarátkozik az állatokkal, a sziget egyre inkább az otthonává válik – egészen addig, amíg a robot addig ismeretlen múltja vissza nem tér, hogy kísértse őt.
A sikerszerző és díjnyertes szerző-illusztrátor, Peter Brown szívet melengető, kalandokkal tűzdelt mesét alkotott nekünk, mely azzal a gondolattal játszik el, mi is történne, ha a természet és a technológia összetalálkoznának.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.