Matthew Perry - Jóbarátok, ​szerelmek és az a Rettenet

Az utóbbi években lett az egyik kedvenc sorozatom a Jóbarátok - 2018-ban néztem végig az összes évadat, korábban csak a tévéből csíptem el egy-egy részt. Két könyvet olvastam a sorozat készítéséről (A Jóbarátok-generáció, Mindörökké Jóbarátok), amelyből már volt egy kis infóm Matthew Perry viszontagságairól. A könyv megjelenése után kíváncsian olvastam a molyos értékeléseket, de megijesztett a sok negatív vélemény - ezért is halogattam eddig, hogy elolvassam. Megértem azokat, akik 1-2 csillagot adtak ennek a könyvnek, mert tényleg több ponton problémás - de maga a téma miatt mégis érdemes volt elolvasni.

2022-ben jelent meg ez a memoár, ami első fejezeteiben egy durva esemény elmesélésével indít: 2019-ben Matthew Perrynek ópiátfogyasztása miatt kirepedt a vastagbele. A kórházban tüdőgyulladást kapott (mert belehányt a lélegeztetőgépbe), egy speciális eszközre kötötték, amit szinte senki sem élt túl - neki mégis sikerült. Kómában volt két hétig, a rehabilitáció több hónapig tartott - több műtét várt még rá. Innen indul a 'jelenbeli' szál, amelyet nagyjából kronologikusan szakít meg a múltjáról szóló fejezetekkel. 

Elmeséli, hogyan találkoztak szülei - egy kanadai szépségkirálynő és az amerikai zenész/színész John Perry - aki a régi Old Spice reklámból ismerős lehet. Sajnos a házasságuk rövid életű volt, ahogy megszületett Matthew, elváltak, anyja visszaköltözött Kanadába vele, ahol munkája miatt alig volt otthon. A kisfiú szinte folyton magára hagyatottnak érezte magát, amikor volt közönsége, akkor humorral oldotta a helyzetet és gondolom próbálta kiérdemelni, hogy figyeljenek rá és szeressék. Megdöbbentő volt olvasni, hogy pár hónapos babaként már nyugtatót írtak fel neki, hogy szülei tudjanak aludni tőle... azt hiszem innen indult az életét megnyomorító függőség. 

Később a szereplés az élete része maradt, 15 évesen Kaliforniába költözött apjához ekkor választotta tudatosan, hogy színész lesz. Viszonylag sikeres volt ezen az úton, barátságokat kötött, fejlesztette magát, de sajnos innen indult élete hedonista szakasza - a nőkkel, alkohollal és gyógyszerekkel/drogokkal. 

Ami gondolom minden Jóbarátok rajongót a legjobban érdekel ebből a könyvből: hogyan került be a sorozatba, milyen volt a 10 éven futó - már a kezdetekkől sikeres szériában szerepelni arról néhány fejezet, részlet szól csak. A könyv legnagyobb részét a küzdelmeinek leírása tölti ki. Persze olvashatunk az első nagyobb filmes szerepeiről, sikereiről, magánéletéről - párkapcsolatairól, de mindezt az aktuális függőségfajta vetületében. 

Megdöbbentő volt olvasni, hogyan mérgezte magát megállíthatatlanul éveken keresztül. Mennyi detoxikáláson, rehabilitáción esett át, mennyi terápiára járt - mégis a gyógyulás mindig csak időleges volt - néhány hét, vagy hónap, évek - de sosem teljes. Ebben szerepe volt persze gondolom másoknak is, akik tőle / pénzétől függtek, akiknek jó üzlet volt folyamatos gyógyszerezés alatt tartani - azóta már tudjuk, hogy tavaly ősszel ez (is) okozta a halálát.

A memoár erőssége, hogy Matthew Perry bekintést adott az életébe - minden mocskos és titkolt részletébe. Képet kaphatunk a függőség természetéről, ahol néha elég egy rossz pillanat és összeomlik a józanság. Néhol kritikát fogalmazott meg a leszokás köré épült intézmények ellen, de ebbe mélyebben nem ment bele. Elmeséli, hogy a függőségét nagyon sokáig titokban tartotta, szinte saját magának sem vallotta be, hogy milyen messzire ment - később már a környezete figyelmeztette (a Jóbarátok-beli színésztársai is), ill. segítséget kért és kapott szüleitől, barátaitól is.

Ami a könyv hátránya a szétszórt narráció - nem tartja magát szigorúan a kronológiához, többször ismétel részeket (nem csak átköti az egyes eseményt - New York-i rehabon például, hanem ezt a rész újra elismétli a könyv későbbi szakaszában). A másik, amit emberileg nehéz feldolgozni/megérteni, hogy hiába volt ennyi pénze mégis képes volt ilyen borzasztó életet ki'dolgozni' magának. Hiába járt terápiára nem tudta megoldani sem a függőségét, sem a párkapcsolati félelmeit - emiatt okolja a szüleit is, ami egyrészt valós, másrészt ha nem küzdött volna ilyen mély függőséggel meg tudta volna oldani. 

Nagyon gyorsan a végére értem a könyvnek, olvastatta magát, de lelkileg nagyon megterhelő volt - nem gondoltam volna, hogy ennyi szenvedés áll mögötte. Tervezem - eredeti nyelven - újranézni a Jóbarátokat, de most már hozzá fog kapcsolódni az élményhez, hogy Matthew Perry aktuális állapotát fogom vizsgálni.

3/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing
Fordító: Molnár Edit
Oldalszám: 320
Ár: 5899 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„A Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet nyers, kíméletlen önvallomás, aminek a megírásához komoly bátorság kellett. Mint kiderül, Matthew Perry nagyon bátor. Őszintén ír a függőségéről, betegségeiről és a keserves magányáról. Matthew az élete során valahogy mindig képes volt arra, hogy mások számára szórakoztató módon dolgozza fel a fájdalmát, de ennek, mint mondja, ára van. Végig vezet minket a saját »poklán«, de nem dagonyázik az önsajnálatban. A kötet így reményt ad a jövőre nézve. Ha tudni akarjátok, ki az a Matthew Perry, hanyagoljátok a szennylapokat, és olvassátok el ezt a könyvet!” – MARTA KAUFFMAN , az NBC Jóbarátok című szitkomjának társalkotója

Felnőtteknek ajánljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.