Leigh Bardugo - Hell ​Bent – Tűzön-vízen át

Napra pontosan két éve olvastam és írtam Leigh Bardugo Ninth House regényéről, amire a dark academia stílus miatt figyeltem fel. Azóta vártam a folytatást, ami idén végre megjelent magyarul. 

A történet a Yale Egyetemen játszódik, azzal a csavarral, hogy a természetfeletti létezik és több titkos társaság működik az egyetemen belül, akik ezt tanulmányozzák ill. hasznot húznak belőle. 

Alex (Galaxy) Stern második évét kezdi meg itt, ő a Léthe nevű felügyelő szervezet egyik ellenőre, aki veleszületett képessége miatt vált hasznossá a társaság számára - ugyanis látja a szellemeket. Mentora, Daniel Arlington (Darlington) egy éve eltűnt, a többség úgy tudja, hogy Spanyolországban van - az igazság azonban az, hogy letaszították a pokolba. Alex viszont tudja, hogy még él és ki akarja menteni onnan.

A szerző ebben a részben is játszik az idővonalakkal, a novemberi prológus után visszaugrik októberre, és végigkövethetjük Alex és Dawes próbálkozásait, hogy megnyissák a pokol kapuját és kihozzák onnan Darlingtont. Persze ez nem egyszerű: meg kell találniuk a megfelelő rituálét, egyre jobban elmerülnek az egyetem történetében és nagy felfedezésre bukkannak. Ezzel párhuzamosan Turner nyomozó Alex segítségét kéri: meggyilkolnak két professzort és a férfi úgy érzi van valami természetfeletti a két ügyben. 

Alex eközben próbál teljesíteni egyetemi órákon, megfelelni az új Prétornak, aki rövidebb pórázra akarja fogni, ráadásul Los Angeles-i múltjából felbukkan egy sötét figura, aki megkeseríti az életét. 

A cselekmény pörgős, nem árt újraolvasni az előző részt, mert annyi minden történik ott is - ill. a folytatásban, hogy az ember csak kapkodja a fejét. (Az első néhány oldal után leültem és elolvastam ezt az összefoglalót, de még így is voltak homályos foltok.)

Sokkal jobban tetszett ez a rész, mint az előző, bár rontott az olvasmányélményemen, hogy ennyi idő kimaradt és sokat felejtettem. Viszont ismét megfogott az egyetemi környezet, az őszi idő - a szerző többször reflektál hangulatos pillanatokra a sok démoni történés - feszültség között. Jobban megismerhetjük főszereplőnket, ill. a köré szerveződő csapat történetét. Érdekes volt Turner nyomozó múltja, motivációi, de bepillanthattunk a fegyelmezett - félénk Pamela Dawes fejébe is. 

A szerző végig fenntartotta az izgalmat, nehezen tudtam letenni a könyvet: nyomozások, a pokoli küldetés, Alex hétköznapjai arányban voltak - mindegyik szál izgalmas volt és hajtott tovább. 500 oldalas a regény, viszonylag apró betűkkel - sorközzel (nem a megszokott KMK-s hosszúság), de 3 nap alatt felfaltam - persze hozzájárult ehhez az itthon töltött hétvége-betegszabi). 

A szerző egy Goodreadses kommentje és a regény utolsó sorai alapján lesz 3. rész - ami előtt szeretném újraolvasni mindkét részt, főleg, ha megint két év kimarad! :)

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Hell bent
Fordító: Seres József
Oldalszám: 568
Ár: 4699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Alex ​Stern visszatért, és az Ivy League egyenesen a pokolba tart.

Találd meg az alvilág kapuját! Ments ki egy lelket a pokolból! Egyszerű terv, csakhogy onnan ritkán térnek vissza emberek. De Galaxy „Alex” Stern elhatározza, hogy kiszabadítja Darlingtont a purgatóriumból – még akkor is, ha ez a Léthe és a Yale jövőjébe kerül.

Mivel a mentési kísérlet tiltott, Alex és Dawes nem kérhetik a kilencedik ház segítségét – ezért egy kétes szövetségesekből álló csapatot hoznak össze, hogy megmentsék a Léthe gentlemanjét. Ötüknek együtt kell eligazodniuk a titkos szövegek és bizarr ereklyék útvesztőjében, hogy felfedjék a társaságok legjobban őrzött titkait. Eközben pedig minden elképzelhető szabályt megszegnek.

Ám amikor a tanszékeken furcsa halálesetek történnek, Alex tudja, hogy ez nem csak a véletlen műve. Valami végzetes erő munkálkodik New Havenben, és ha túl akarják élni, Alexnek számolnia kell a múltja szörnyeivel és az egyetem falai között ólálkodó sötétséggel is.

A tökéletes dark academia regény a #1 NYT bestsellerszerző Leigh Bardugo jellegzetes és utánozhatatlan stíluselemeivel és fordulataival! A kilencedik ház-sorozat hevesen várt új kötete.

Fedezd fel szörnyekkel teli, intrikus világát!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.