Dorothy L. Sayers - Holttest a fürdőkádban

Dorothy L. Sayers évek óta a várólistámon volt Brigi (Popkultcsajok podcast) ajánlása miatt. Ezért is örültem, hogy a General Press Krimikönyvtár sorozata felkarolta a szerzőt és végre elolvashattuk magyarul híres sorozatának (Lord Peter Wimsey) első kötetét.

Lord Peter Wimsey a nevéből sejthetően angol arisztokrata, aki szívesen mélyed el bűnügyek tanulmányozásában és megoldásában. A regény későbbi fejezeteiben utalnak első ügyére - Lord Attenbury nyakláncának megtalálására - , ill. édesanyja, Denver hercegnéje is kifejezetten a figyelmébe ajánlja a jelen ügyet.
Mr. Thipps egy jóravaló mesterember, aki egy novemberi reggelen egy meztelen holttestet talál fürdőszobája kádjában... Lord Peter érdeklődését felkelti a különös eset és az ellenszenves nyomozót, Mr. Sugg-ot megkerülve próbál elmélyedni az ügyben. Ebben segítségére van Mr. Parker, egy fiatal nyomozó, akivel kölcsönösen kiegészítik egymás információmorzsáit az ügyről.

Kiderül, hogy azon az éjszakán, amikor a holttest bekerült Mr. Thipps kádjába, nyom nélkül eltűnt egy üzletember is otthonából. Vajon összefügg a két eset? Sokáig a sötétben tapogatóznak a nyomozóink - Lord Peter ügyesen felhasználja kapcsolatait különböző körökből, jobbkeze - komornyikja Bunter is nagy segítségére van ebben.

A nyomozás mellett nagyon hangsúlyos Lord Peter világa, hétköznapjai - megismerkedhetünk gyüjtőszenvedélyével, az első világháború hatásaival életére, irodalmi műveltségével. A legjobban komornyikjával való kapcsolata tetszett, amit áthatott a humor és bajtársiasság. Lord Peter különc figura, aki nagy figyelmet fordít a kinézetére, de ezt hajlandó háttérbe szorítani a nyomozás, vagy egy meghívás érdekében - ám Bunter nagy hagyja, hogy slamposan hagyja el a házat! :D
– […] Maga egy varázsló, ami a kávét illeti, Bunter, nem tudom, hogyan csinálja, mert szent meggyőződésem, hogy boszorkányság, amit művel, márpedig én nem akarok tűzben égni örökké. Megveheti a bandzsa lencséit.
A Krimikönyvtár kiadásában egy hasznos fiktív életrajzot is olvashatunk főszereplőnkről, ami kissé spoileres a későbbi részek cselekményére.

A krimi szál csavaros volt, tetszett - viszont több helyen elveszítettek a hosszas monológok. Ettől függetlenül több értéket találtam ebben a könyvben, nagyon tetszett a hangulata, az 1920-as évek világa ill. vicces jelenetek - beszólások. Amire külön felfigyeltem Carla Valentine Gyilkolni nem könnyű könyve után, hogy Dorothy L. Sayers is milyen ügyesen használja a korabeli bűnüldözői technikákat - ujjlenyomatokat említenek, Bunter fotózási szenvedélyét felhasználva keresnek szereplőink további bűnjeleket.

Külön megfogott, hogy London a cselekmény nagy részének színhelye, de 'ellátogatunk' Denver grófságába is. 

Azoknak ajánlom, akik szeretnének elmélyedni egy klasszikus krimiben és vevők a lassabban bontakozó cselekményre. Szívesen olvasnék még a sorozatból, kíváncsi vagyok folytatódik-e valamilyen formában magyarul! ;)

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Whose Body?
Sorozat: Lord Peter Wimsey 1.
Fordító: Rácz Péter
Oldalszám: 278
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy londoni kispolgár lakásában különös dologra ébrednek: a fürdőkádban egy teljesen meztelen holttest fekszik, orrán aranykeretes cvikkerrel. Az illető kilétét homály fedi, ám a nyomozásba hamar bekapcsolódik a detektívvé avanzsált Lord Peter Wimsey, aki elhatározza, hogy a kezébe veszi a rejtélyes ügyet.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a holttest az előző este eltűnt bankáré, Sir Reuben Levyé lehet. A londoni pénzember ügyében szerencsére Lord Peter barátja nyomoz, így Wimsey csatlakozik hozzá, és arra a következtetésre jutnak, hogy a két eset valószínűleg nem függ össze egymással.
De akkor vajon ki lehetett a kádban talált ismeretlen, és mi történhetett egy jómódú, köztiszteletnek örvendő bankárral, akinek, úgy tudni, nem voltak ellenségei? A megválaszolatlan kérdések látszólag Lord Wimsey csavaros észjárásán is kifognak, ám pár lépéssel így is a rendőrök előtt jár…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.