M. C. Beaton & R. W. Green - Agatha ​Raisin és a halálos nyílvessző (Agatha Raisin 34.)

Amennyire nem tetszett az előző rész, szerencsére Rod Green javított a dolgokon és egy letisztult és Agathás kalandot kaptam. Az olvasmányélményt emelte, hogy éppen ősszel játszódnak az események és több leíró részt kaptunk a csodaszép cotswolds-i tájról.

A regény carselyi falunapon indul, ahol többek közt bemutatót tartanak az Ancombe-i Íjászklub tagjai. Agatha több ismerőssel találkozik, ill. megbízást fogad el a goromba Sir Godfrey Pride-tól. Nem sokkal később, egy elkóborolt labradorkölyök után vetődve a Sir holttestére bukkan, akiből egy nyílvessző áll ki...

Wilkes felügyelő ismét úgy érzi itt az ideje megvádolni Agatha-át, ezért rászáll a nyomozás során - amit főszereplőnk egyáltalán nem vesz jó néven. (Nagyon bírtam a beszólásaikat!) A Raisin Nyomozóiroda elkezd nyomozni az ügyben, főleg miután Roy Silver kétségbeesetten megérzik és Agatha segítségét kéri. Úgy tűnik különc Royunk rossz emberrel kezdett el üzletelni, ráadásul az egyik potenciális ügyfél Sir Godfrey lett volna...

A nyomozós szál letisztult - Agatha és Roy, majd Toni nem bóklászik el más ügy felé - ill. ami még említésre kerül mellékszálként az is kapcsolódik a fő ügyhöz, vagy pedig remek humorforrás (Rocco).
A krimiszál egy klasszikus örökösödési történet, de a kérdés, hogy a élvhajhász öreg kinek szúrhatta úgy a szemét, hogy gyilkosságra vetemedett...

Agatha szerelmi élete szépen alakulgat - jelenleg John Glass rendőrrel, de felbukkan enyhe csábításként a két klasszikus férfi az életéből - James és Charles. 

Nagyon élveztem ezt a részt - jó volt a krimiszál, kaptunk némi adalékot a cotswolds-i hétköznapokról - szokásokról - tájról, és Agatha ismét bizonyította hogy jó barát.

A kiadás elején ismét olvashatunk egy előszót Rod Green-től (R. W. Green) és M. C. Beaton-tól - de szerintem ugyenezek szerepeltek már korábbi kiadásban, ettől függetlenül jó volt újra feleleveníteni honnan indul a szerzőnő és hogyan kapcsolódott be már betegsége - majd halálakor RWG. Kíváncsi vagyok, hogy meddig tudja folytatni a sorozatot - mennyi kötetre kapott szerződést - az biztos, hogy most ősszel megjelenik a 35. rész angolul.

5/5

Kiadó: Erawan
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Dead on Target
Sorozat: Agatha Raisin 34.
Fordító: Laik Eszter
Oldalszám: 318
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Bár ​Agatha Raisinnek nem szokása falunapokra járni, a jótékony cél érdekében ezúttal ellátogat a carselyi szabadtéri mulatságra. De talán nem is ő lenne a neves magánnyomozó, ha nem bukkanna a helyszín egy eldugottabb részén egy haldokló férfira, akinek mellkasából egy nyílvessző meredezik az ég felé. Mivel az adománygyűjtő rendezvényen íjászbemutatót is rendeztek, és Agathának is volt alkalma kipróbálni ezt a különleges sportot, ráadásul ő váltotta az utolsó szavakat a csakhamar áldozattá lett sérülttel, a helyszínre érkező Wilkes főfelügyelő rögtön megteszi Agathát első számú gyanúsítottnak.

Ő természetesen nem hagyja ezt annyiban, és beleveti magát a nyomozásba hű csapata segítségével. Eközben régi barátját,Roy Silvert egy veszélyes gengszter zsarolja, aki kicsúszni érzi a keze közül élete nagy üzletét. Ez a bizonyos üzlet pedig épp ahhoz a családhoz kötődik, amelynek tekintélyes fejét Agatha a bokrok között találta egy nyílvesszővel átlőve.

Az állhatatos magándetektív ezúttal is számíthat Sir Charles Fraith támogatására, s erre már csak azért is szüksége van, mert Agatha exférje és szomszédja, James váratlanul kórházba kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.