Stephen King&Richard Chizmar - Gwendy's ​Button Box

Erre a könyvre a magyar megjelenésekor (Európa Kiadó Kapszula Könyvtár) figyeltem fel. A könyvtárban megtaláltam angolul és gondoltam nem árt a gyakorlás, ezért eredeti nyelven olvastam el. 

Kevés könyvet olvastam Stephen Kingtől, de szeretnék ismerkedni az életművével, ez pedig egy kisregény, ezért is volt jó választás. Igaz a kötetet Richard Chizmarral együtt írták, a sorozat második részét pedig csak utóbbi jegyzi egyedül, de a helyszín és az alapötlet gondolom King érdeme. 

Castle Rock kisvárosában játszódik a történet az 1970-es években, amikor a 12 éves Gwendy egy forró nyári napon találkozik egy furcsa idegennel. A lány minden nap felfut az Öngyilkosok lépcsőjén, hogy ezzel dolgozza le a túlsúlyát, ami miatt az általános iskolában elkezdték szekálni. A csupa feketébe öltözött idegen egyik reggel megszólítja és beszélgetésbe elegyednek. Mr. Farris egy varázsdobozt ad neki, mert úgy ítéli meg ő a legjobb választás erre a feladatra. Nagyjából elmondja neki, hogy melyik gomb és kar mire való, de a legtöbb dologra Gwendynek kell rájönnie.

A kisregényben végigkövethetjük az életét a fontos találkozás után: a középiskolás éveket, a fontos változás éveit. Gwendy a doboz hatására sikeres életet él, de ott motoszkál végig a fejében, hogy mire képes még általa? Milyen felelősség van a kezében? 

Barátok jönnek és mennek, Gwendy a sikerei ellenére sosem lehet igazán boldog: veszteségek is érik és egy komoly tragédia is beárnyékolja a sorsát. A kötet befejezése meglepő - másra számítottam a szerzőpárostól, de nem bánom ezt a lezárást. Nem is igazi lezárást, mert két folytatás is megjelent azóta - szeretném ezeket is elolvasni. ;)

A kisregény nem ijesztő, szintén - ahogy a legutóbbi olvasmányaim - lélektani. A folytonos bizonytalanság adja a feszültséget: meddig lehet sikeres Gwendy? Mi lesz, ha valaki rájön a titkára? Mit csinál a többi gomb?

Angolul szerintem még jobban élveztem ezt a kötetet, már csak a sikerélmény miatt is, hogy alig kellett szótáraznom :D Érdekes világot teremtett, a rövid pörgős fejezetek miatt gyorsan olvasható volt és olyan témák jelentek meg, amik mindig bevonzanak: felnövéstörténet, iskola, egy kis fantasy-szál. Lehet, hogy majd magyarul is újraolvasnom, ha a kezembe kerül valamelyik új kiadás. 

5/5

Kiadó: Hodder & Stoughton
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 176
Ár: -
Borító: 5/5

Fülszöveg:

The ​little town of Castle Rock, Maine has witnessed some strange events and unusual visitors over the years, but there is one story that has never been told… until now.

There are three ways up to Castle View from the town of Castle Rock: Route 117, Pleasant Road, and the Suicide Stairs. Every day in the summer of 1974 twelve-year-old Gwendy Peterson has taken the stairs, which are held by strong (if time-rusted) iron bolts and zig-zag up the cliffside.

At the top of the stairs, Gwendy catches her breath and listens to the shouts of the kids on the playground. From a bit farther away comes the chink of an aluminum bat hitting a baseball as the Senior League kids practice for the Labor Day charity game.

One day, a stranger calls to Gwendy: „Hey, girl. Come on over here for a bit. We ought to palaver, you and me.”

On a bench in the shade sits a man in black jeans, a black coat like for a suit, and a white shirt unbuttoned at the top. On his head is a small neat black hat. The time will come when Gwendy has nightmares about that hat…

Journey back to Castle Rock again in this chilling new novella by Stephen King, bestselling author of The Bazaar of Bad Dreams, and Richard Chizmar, award-winning author of A Long December. This book will be a Cemetery Dance Publications exclusive with no other editions currently planned anywhere in the world!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.