Richard Osman - A ​férfi, aki kétszer halt meg

Nyáron ezt írtam Richard Osman első regényéről: "Humoros, csavaros krimi A csütörtöki nyomozóklub, aminél a szereplők és a helyszín is ugyanolyan fontos, mint maga a nyomozás. Olvasmányos, gyorsan pörgő fejezetek követik egymást, a könyvet becsukva arra gondoltam, oké – hol a következő rész?" Gyorsan teljesült a kívánságom, mert az Agave Kiadó már el is hozta nekünk - ha nem tudod mit ajándékozz krimikedvelő szerettednek - akkor ez a sorozat jó választás lehet ;)

A csütörtöki nyomozóklub élete ismét visszarázódott a hétköznapokba - nevükhező hűen csütörtökönként gyűlnek össze Coopers Chase nyugdíjasfaluban, hogy megoldatlan vagy rosszul megoldott bűnügyeket nyomozzanak ki. Nem sokáig tart a nyugalmuk: Elizabeth múltjából egy fontos szereplő lép színre, aki a csapat segítéségre szorul.

A történetben megjelennek az MI5 és az MI6 tagjai, eltűnt gyémántok, a helyi maffia tagjai és persze kedvenc nyomozóklubunk tagjai: Elizabeth az egykori titkosügynök; Joyce a leleményes egykori ápolónő; Ron a szakszervezetis és ügyeletes hőbörgő, akinek ettől függetlenül aranyból van a szíve és Ibrahim, akinek pszichológusként ebben a részben egy másfajta bűnténnyel kell megküzdenie. 

Természetesen felbukkanak az előző könyvből megismert és megkedvelt rendőreink: Chris és Donna, akiknek magánéletük alakulását is nagyjából olyan izgalommal követtem, mint a nyomozást egy helyi kokainbárónő után. Bogdan, a lengyel építési vállalkozó a sorozat meglepetése és kíváncsian várom hová fejlődik még a karaktere.

Ismét több nézőpontból követhetjük az eseményeket: az egyik Joyce naplója, aki bájosan összegzi a nyomozás történéseit, emellett beszámol új kalandjairól - többek közt arról, hogy szeretne egy kutyát, regisztrál az Instagramra (az oldalt el is készítették :D), vagy azon lamentál hogy udvariatlanság-e teáscsészében hagyni a filtert. Na de a látszat ellenére, több nyomra ő bukkan rá - Elizabeth méltó partnerére talál benne. A fiúk most a háttérből segítenek, Ron kiélheti több szerepben a kalandvágyát - Ibrahim viszont egy baleset után otthon lábadozik. 

A humoros jelenetek mellett ismét előkerülnek a komolyabb témák: nyilvánvalóan az öregedés, az ezzel járó kiszolgáltatottság, magány és bezárkózás, ill. konkrétan a demencia hatása. Richard Osman nagyon jól megtalálta az egyensúlyt a komikum és dráma között, a szereplői szerethetőek, a krimi szál épp eléggé csavaros, hogy lekössön - de a szereplők hétköznapi élete is elég szórakozást kínál. 

Nagyon tetszett ez a regény, előny volt az is, hogy a szereplőket, a helyszínt már ismertem és tudtam mire számíthatok és vágytam is visszatérni ebben a nyugdíjasfaluba, ahol mindig történik valami. A szereplők barátsága, figyelme egymás és a környezetük iránt ismét megmelengette a szívemet, ahogy a romantikus szálak is.

Ha könnyed, humoros de nem túl egyszerű krimit kerestek - meglepő nyomozókkal, akkor érdemes elolvasnotok Richard Osman regényeit! Kicsit Agatha Christie és M. C. Beaton könyveihez tudom hasonlítani - utóbbihoz főleg a humor miatt, de az Agatha Raisin-sorozatnál jóval kidolgozottabb. 

A Könyvben utazom podcast adását is ajánlom, ha kíváncsiak vagytok a könyvre - Annával, a fordítóval (aki a Libramore Podcast tagja) beszélgetett Oláh Andrea. 

Olvass bele!

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Man Who Died Twice
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 368
Ár: 4480 Ft - Vedd meg olcsóbban a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A következő csütörtökön újra együtt a nyomozóklub.

Elizabeth levelet kapott egy régi kollégájától, aki fontos szereplő volt a nő életében. A férfi most a segítségét kéri egy olyan üggyel kapcsolatban, amelyben ellopott gyémántok és egy rettegett maffiafőnök is szerepel, és ami miatt veszélyben forog az élete.

Miközben egyre nő a halottak száma, Elizabeth csatasorba állítja Joyce-t, Ibrahimot és Ront a kíméletlen gyilkos utáni hajszában. És ha még a gyémántokat is megtalálnák, az lenne csak az igazi ráadás.

Ezúttal azonban egy olyan ellenséggel néznek szembe, akinek nem jelentene különösebb gondot eltenni négy öregembert az útból. Vajon képes lesz a csütörtöki nyomozóklub elkapni a gyilkost, mielőtt ő kapná el Elizabethéket?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.