Friss könyvek - December

november 21, 2021

Orvos-Tóth Noémi - Szabad ​akarat

Megjelenik: 2021. december 3., Jelenkor, 4499 Ft
Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.
Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?
Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.
– Orvos-Tóth Noémi

Leigh Bardugo - Ninth ​House – A kilencedik ház

Megjelenik: 2021. december 9., Könyvmolyképző, 4699 Ft
Miért épp ő? Mi a csapda?
Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?
Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.
FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

Koniorczyk Borbála · Merker Dávid - Hosszúlépés ​Budapesten

Megjelenik: 2021. december 9., 21. Század Kiadó, 5990 Ft
Tudjuk ​hol lakott itt Vörösmarty Mihály. És Littmann Pepi, az ortodox zsidó férfiimitátor, a pesti orfeumok sztárja. És hogy kik faragták Budapestet márványból és koszlott Trabant-ülésből. Kik voltak a szerencselovagok, hivatásos bajkeverők, hazafiaskodó zsidók és sóletzabáló fajvédők, a megalomániások, a minden rendszerhez ügyesen simulók, a házat a lakók kényelme elé helyező Bauhaus-hívek és a stukkóleverős IKV-szakik, akik megformálták a budapesti utcákat és azok látszólag értelmetlen kiszélesedéseit, az értéktelen homlokzatok mögé dugott értékes házakat, a budai villák és a pesti kapualjak párhuzamos világait. 8 éve sétálunk hivatásból Budapesten, a városban, amit a legjobban szeretünk. Első könyvünk, a Hosszúlépés Budapesten négy, fotelből és valóságban is bejárható sétával vezet keresztül a fővároson, hogy megismertessük azokat a tarkabarka, nagyon vidám vagy nagyon szomorú, cigaretta-, vágott liba, parfüm és pincedoh, de legfőképp összetéveszthetetlenül Budapest-szagú sztorikat és (anti)hősöket, amelyektől Budapest az ami.
Koniorczyk Borbála és Merker Dávid. Mi a közös bennük? Közös élet, közös kislány, Vilma, közös cég, a népszerű városi séta-szervező hosszúlépés.járunk? Mindkettejüket az urbanisztika, a szociológia érdekelte, ezt tanulták belföldön és külföldön, és kamatoztatták itthon, egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapítottak városi sétaszervező céget 2013-ban. A hosszúlépés.járunk? közel nyolcezer sétájából több százat vezettek már. Rendszeresen írnak, nyilatkoznak, szakértenek a főváros múltjáról, jelenéről, híres nőiről. A „város a vérükben van”: első közös könyvük, a Hosszúlépés Budapesten oldalairól visszaköszön a közös évek tapasztalata és tudása, és rajongásuk közös tárgya, Budapest színes-szagos világa.

The Countess of Carnarvon - Lady ​Almina és a valódi Downton Abbey
Megjelenik: 2021. december 15., Könyvmolyképző, 3599 Ft
Downton ​Abbey igaz története, melyet lady Fiona Carnarvon, Highclere Castle úrnője beszél el. A helyé, ahol a hihetetlenül sikeres televíziós sorozatot is forgatták. Lady Fiona Carnarvon 2001-ben lett Highclere Castle úrnője. Az azóta eltelt esztendők alatt teljesen elbűvölte Highclere gazdag története és azok a rendkívüli emberek, akik az évszázadok során itt éltek.
Egy személy különösen megragadta Fiona képzeletét – lady Almina, az ötödik grófné. Almina a bankmágnás Alfred de Rothschild törvénytelen gyermekeként született. Az egyetlen lánya volt, akiért a férfi rajongott. Tizenkilenc éves korában ment nőül Carnarvon ötödik grófjához, mérhetetlenül nagy hozományt víve a házasságba. Az élet Highclere-ben kezdetben fényűző, ötszáz fős fogadások szédítő forgatagát jelentette, és alkalmanként még királyi látogatójuk is akadt. Almina nyolcvanfős személyzetet felügyelt, melyből sokak családja már nemzedékeken keresztül Highclere-ben szolgált.
Ám miután kitört az első világháború, az élet a kastélyban is örökre megváltozott. A történelem közbeszólt, Almina és Highclere személyzete a múlt század egyik legviharosabb időszakában találta magát. Almina rákényszerült, hogy előássa bátorsága legrejtettebb tartalékait, és így biztosítsa valahogy családja, szolgálói és a kastély túlélését.
Elveszett idők figyelemre méltó története ez. Highclere azonban mindmáig fennmaradt, és ezzel a könyvvel bepillanthatunk Anglia egyik legpompásabb viktoriánus kastélyának örökségébe és történelmébe.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.