Octavia E. Butler - Rokonság

Octavia E. Butler amerikai sci-fi szerzőtől legutóbb 2021-ben olvastam - A magvető példázatát. A duológia második része már megjelent egy ideje magyarul, a várólistámon is van - de a Rokonság - ami talán a leghíresebb műve - megelőzte.

A Rokonság (Kindred) érdekes gondolatkísérlet arról, hogy mi történne egy 1976-ban élő fekete nővel, ha visszatérne az 1800-as évek elejére, méghozzá a rabszolgatartó déli államok egyikébe.

Dana és férje, Kevin épp Los Angeles egyik külvárosában vásárolt családi házba költözik be. Új otthonukat rendezgetik, amikor a fiatal nő férje szeme láttára eltűnik a semmibe a szoba közepéről. Dana egy folyó mellett találja magát, amiben egy vörös hajú fiú fuldoklik. Gondolkodás nélkül a vízbe veti magát és kimenti. Sikerül újraélesztenie, de a fiú szülei rátámadnak - az anya nem érti mit művel a gyerekével, az apa - később kiderül, hogy egy rabszolgatartó birtokos, fegyvert fog rá. Dana ebben a pillanatban visszatér a saját valóságába.

Nincs magyarázat az időbeli visszaugrásokra, ami Danával - sőt később Kevinnel - a következő napokban többször megtörténik. Mindig akkor 'szólítják' vissza amikor a kisfiú, Rufus életveszélybe kerül. Dana változó időszakokat tölt a múltban, néha csak néhány órát, de van olyan amikor több hónapot. Már az első néhány alkalom után belátja, hogy alkalmazkodnia kell ehhez az új helyzethez, minél jobban ismernie ezt a korszakot és környezetet.
Főszereplőnk narrációjában megismerhetjük az 1800-as évek rabszolgatartó világát, egy olyan birtokot ahol nem a legrosszabb körülmények között élnek az emberek, de több kegyetlenség megtörténik. Dana az 1970-es évek tudásával, önbizalmával érkezik ide, ahol kétszeresen is csönd a neve - egyrészt fekete nőként szinte csak rabszolga lehet - másrészt nőként is jóval kevesebb 'jog'* illeti meg (*törvény szerint semmi sem).
A visszaugrások során egyre jobban beépül ebbe a világba, kezdetben még próbál érvényesülni, de hamar rájön, hogy ha túl akar élni és vissza akar térni újra meg újra a saját idejébe, akkor nem szabad kinyitni a száját és azt kell tennie amit elvárnak tőle.

Rufusszal valamiféle barátságot kötnek a következő találkozások során, Dana próbál hatni rá, hogy emberként, egyenrangúként kezelje őt és ház körüli rabszolgákat. Főszereplőnk viszonylag jó munkákat kap a ház körül, inkább egyfajta cseléd - személyi asszisztens, ápoló - mikor mit követel meg a helyzet. Ezek ellenére ízelítőt kap a korabeli büntetési formákból - nehéz munkákból, amikor 'rászolgál'.
Érdekes volt a csavar kettőjük között - a "rokonság", ami szintén jól mutatja ennek a világnak a visszásságait: a fehérek szinte állatokként kezelik a feketéket, rabszolgáikat, mégis arra 'jók', hogy kedvüket töltsék velük, gyerekeik szülessenek tőlük.

Rufus az eltelt évek alatt egyre jobban apja világának hatalmába kerül, Danával való kapcsolata egyre bonyolultabb, szélsőséges érzelmek jellemzik mindkettőjüket. A tanult minták alapján a fiatal férfi egyre jobban próbál Dana felé kerekedni, ezt még bonyolítja Alice-hoz fűződő viszonya, ill. kísérteties hasonlósága főszereplőnkkel.

A gyorsan pörgő jelenetek, párbeszédes forma miatt nagyon tömör és gyorsan olvasható ez a regény - mégis rengeteg témát felvet. Kezdve azzal, hogy érzékletesen ad képet a történelemnek erről a részletéről - a birtok szinte minden zugába, hétköznapjába beláthatunk Dana szemszögén keresztül. Másrészt szépen mutatja, hogyan öröklődnek a társadalmi elvárások, a kegyetlenség, a frusztráltság és annak levezetésére az agresszív viselkedés. Érdekes gondolatkísérlet az is, hogy Kevin fehér férfi, kapunk rövid visszaemlékezést arról hogy a 70-es években családjaik hogyan reagáltak erre a helyzetre. Ezt szépen párhuzamba állítja a szerző a 1800-as évekkel, ahol szintén nem elfogadott a kapcsolatuk. 

Intenzív élmény volt ez az olvasás - kizökkentett a komfortzónámból, nagyon ügyesen festett képet a rabszolgaságról, a nők sorsáról. Ettől függetlenül nem élveztem a világában lenni, de hát ki is szeretne? Még 2024-ben is aktuális az üzenete a gyengébbek (?) kihasználásáról, kizsákmányolásáról.

A kötet végén egy Robert Crossley kritikai esszét is olvashatjuk, ami segít képbe kerülni az író munkásságával, ill. a regény különféle értelmezéseivel.

2022-ben a Hulu készített minisorozatot a könyvből - ez is felkerült a várólistámra.

4/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 336
Eredeti cím: Kindred
Fordító: Kleinheincz Csilla
Ár: 4980 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól
Borító: 5/5

Fülszöveg:

1976-ban Dana arról álmodik, hogy író lesz.
1815-ben viszont rabszolgaként bánnak vele.

Amikor Dana és Rufus először találkoznak egymással egy marylandi ültetvény mellett, a fiú épp a folyó vizében fuldoklik. Dana megmenti őt – majd megteszi később újra és újra.

Egyikük sem érti, hogyan képes Rufus megidézni Danát a jövőből, valahányszor az élete veszélybe kerül, ahogy nincsenek tisztában azzal sem, milyen kötelékek fűzik őket egymáshoz.

Ám ahogy Dana egyre többet tér vissza a múltba, annál világosabb lesz számára, hogy az élete talán még azelőtt véget érhet, hogy egyáltalán elkezdődhetne.

Az 1979-ben megjelent Rokonság érzékenyen és eredeti módon vizsgálja a faji és nemi alapú identitás témáit. A könyv negyvenöt évvel később sem veszített semmit az értékéből, így méltán tartják a science fiction egyik meghatározó művének.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.